Cum să ţii pasul cu tehnologia la vârsta a treia. Zece bătrâni din Ialomiţa şi-au pus în minte să înveţe totul despre tablete, internet şi telefoane inteligente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Bunică online” la căminul din Balaciu
„Bunică online” la căminul din Balaciu

Într-un azil de bătrâni din inima Ialomiţei, zece vârstnici îşi alungă singurătatea navigând pe internet. Ei au fost incluşi într-un proiect inedit, prin intermediul căruia învaţă de la câţiva elevi să utilizeze calculatorul, telefonul inteligent şi tableta electronică.

Pentru sexagenara Steliana Jipa, azilul de la Balaciu este „acasă“ de peste cinci ani. Cazată într-o cameră cu alte câteva doamne apropiate ca vârstă, ea a decis că e timpul să înveţe să folosească calculatorul şi să participe la un curs de utilizare a computerului.

N-a mai avut ocazia să butoneze vreunul până să ajungă la azil şi este foarte încântată de ecranul care seamănă cu televizorul şi de tastatură. Chipul brăzdat de trecerea timpului începe să se însenineze în momentul în care intră într-unul dintre birourile căminului pentru bătrâni şi se aşază la o masă pe care se află un laptop. Cu mâinile tremurânde, Steliana Jipa apasă butonul

„On“, apoi ţine strâns mouse-ul. Deschide pagina de internet, apoi îşi potriveşte bine ochelarii pe nas şi începe să caute literele. Chiar dacă nu tastează la calculator cu aceeaşi viteză cu care o fac ceilalţi cursanţi, bătrâna este foarte încântată de orele de informatică la care participă. 

„Eu mă mişc încet, încet, nu mă grăbesc. Am venit să învăţ aşa, pentru cultura mea, să ştiu şi eu ce este pe lumea asta. Mi-au plăcut mereu provocările, iar calculatorul este o provocare pentru mine“, îşi motivează ea dorinţa de a lua lecţii de utilizare a calculatorului. Astăzi vrea să le povestească celorlalte colege de cameră ce reţete speciale de prăjituri a descoperit pe internet.

Descoperă câteva site-uri de reţete. Selectează un text de aproape o pagină, copy/paste, print şi îi iese la imprimantă o listă întreagă de reţete tradiţionale de „mimoze“. „Acum chiar am găsit cea mai bună reţetă de prăjituri. Sunt cam multe ingrediente, pe vremea mea se făceau mai uşor“, comentează Steliana Jipa. 

   

bunici

Lecţia de informatică la Şcoala Balaciu 

   

„Bunici online” la căminul din Balaciu 

Steliana Jipa este unul dintre cei zece vârstnici din cadrul azilului de la Balaciu, judeţul Ialomiţa, care participă la o serie de cursuri în cadrul cărora învaţă de la elevi să utilizeze tehnologia informaţiei şi tot ce ţine de ea. Este vorba despre un proiect demarat de conducerea unităţii, numit „Bunici online“.

În total, în acest cămin sunt îngrijite 70 de persoane de vârsta a treia. Scopul acestui program este acela de a-i face pe vârstnici mai receptivi la noile tendinţe sociale, precum şi de a-i ajuta să scape de apăsătoarea singurătate, învăţând să comunice în spaţiul virtual cu oameni de vârste similare lor. 

„Credem foarte tare că acest proiect li se potriveşte beneficiarilor noştri. Oamenii au fost foarte încântaţi în momentul în care au putut să comunice pe internet cu persoane de vârstele lor. Unii dintre ei şi-au descoperit şi rudele pe internet, iar acum ţin legătura cu ele, mai strâns“, spune Mădălina Helene, directorul Centrului pentru Persoane Vârstnice din comuna ialomiţeană Balaciu. 

  

   

bunici

Tableta electronică nu mai are secrete pentru bătrânii din Balaciu 

Proiectul „Bunici online“ este unul voluntar, iar profesori de informatică pentru vârstnicii de la azil sunt copiii de la şcoala din localitate. Pe toată perioada vacanţei şi mai ales după programul şcolar sau în weekenduri, copiii le predau bătrânilor lecţii despre cum să utilizeze calculatorul chiar în incinta bibliotecii sau a laboratorului de informatică din cadrul unităţii de învăţământ. „Prin această iniţiativă încercăm să formăm şi o atitudine în rândul copiilor de a înţelege mai mult nevoile bătrânilor şi de a le fi alături semenilor lor“, a mai explicat Mădălina Helene. 

Şi-a descoperit nepoţii pe internet 

Asemenea celorlalţi nouă vârstnici ai azilului de la Balaciu participanţi la cursul de deprindere a tainelor tehnologiei informaţiilor, Steliana Jipa şi-a dorit în primul rând să aibă posibilitatea de a intra în contact cu alţi oameni de vârsta sa, pentru a scăpa de singurătate. La prima lecţie, a învăţat să acceseze site-urile de socializare, iar pe unul dintre ele şi-a descoperit nepoţii. Femeia a izbucnit în lacrimi când a văzut fotografiile rudelor sale postate pe internet.

bunici

Telefonul inteligent, un gadget care a ajuns şi la bătrânii cazaţi în azilul din Balaciu 

   

 „Am rămas fără cuvinte când i-am văzut acolo, pe internet. Dragii de ei, mi-e dor tare de ei. Şi da, am început să plâng“, spune femeia, iar ochii încep să i se scalde în lacrimi. La despărţirea de reporterul „Weekend Adevărul“, Steliana Jipa povesteşte şi câteva amintiri din tinereţe, ca să-şi facă curaj să le spună mai apoi prietenilor virtuali. Fostă asistentă medicală în Amara, ea îşi aminteşte de vremurile în care staţiunea balneară era pe drept cuvânt „Perla Bărăganului“. 

„La Amara, în trecut, eu am fost asistentă la Policlinica Balneară. Era foarte frumos, domnule. Veneau oameni din toate colţurile ţării să se trateze de bolile de oase. Veneau şi muncitorii de la CAP, că aveau gratuitate. N-am mai fost demult acolo, dar sunt convinsă că s-a schimbat staţiunea, sper eu să fie în bine“, spune sexagenara. 

Jocuri pe telefonul inteligent 

Când singurătatea devine apăsătoare, toţi beneficiarii căminului de bătrâni de la Balaciu se adună să depene amintiri despre tinereţe sau să se uite la poze cu rudele şi prietenii pe care i-au lăsat acasă. Alţii dezbat politică şi le trimit vorbe de duh politicienilor din Parlament. În tot acest timp, Nicolae Voicu (54 de ani) învaţă să folosească telefonul inteligent şi tableta electronică. Îi este cam greu cu ecranul tactil al aparatelor, însă este fascinat de felul în care a evoluat tehnologia. 

    

image

Pensionarii învaţă să utilizeze telefonul inteligent 

Văzuse doar la televizor că există asemenea invenţii, însă nu s-a gândit că ar putea să le folosească şi el la azil. Dacă pensia i-ar permite, cu siguranţă şi-ar achiziţiona şi el un smartphone. Încă nu s-a gândit ce model, dar se va decide în momentul în care va avea toţi banii necesari. Pentru ca dorinţa să i se îndeplinească, a început deja să facă mici economii în acest sens. „Este interesant cum a evoluat tehnica şi ce s-a mai putut inventa. Un telefon ca ăsta care face şi poze, cu care poţi să te conectezi la internet e ceva foarte bun“, concluzionează Nicolae Voicu în timp ce apasă de zor ecranul tactil. 

Citiţi şi:

O profesoară pensionară, despre secretele notelor mari. Cât trebuie să înveţe elevii şi cum trebuie să se comporte profesorii cu ei

Un octogenar ialomiţean vrea să rescrie legile fizicii şi i-a cucerit pe chinezi cu invenţiile sale: instalaţii care produc electricitate prin forţa gravitaţională

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

   

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite