Cum să construieşti „româneşte” un bazin de înot. Istoria unei investiţii realizate cu întârziere şi pe bani mulţi
0
După mai bine de patru ani de încercări eşuate de a finaliza bazinul de înot didactic de la Slobozia, reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii au făcut imposibilul posibil şi au reuşit să-l inaugureze. Construit „româneşte”, bazinul ar fi trebuit finalizat în maxim un an de la deschiderea şantierului, iar întârzierile i-au ridicat preţul de construcţie de câteva ori.
Bazinul de 7,4 milioane de lei
Istoria bazinului de înot didactic de la Slobozia începe să se scrie în anul 2010, când administraţia locală a municipiului reşedinţă de judeţ semnează cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii un contract prin care CNI se angajează să construiască în oraş un astfel de obiectiv.
Potrivit contractului, CNI se ocupa de ridicarea imobilului, iar Primăria Slobozia, pe cheltuială proprie, racorda la utilităţi bazinul şi realiza căile de acces către el.
De la piatra de temelie şi până la recepţia finală a lucrărilor au trecut patru ani, timp în care preţul construcţiei s-a majorat de câteva ori. Potrivit planurilor, bazinul de la Slobozia ar fi trebuit finalizat la mijlocul anului 2011, însă lucrările au fost sistate de câteva ori din lipsă de fonduri.
Totodată bugetul iniţial al investiţiei a fost de aproximativ 4,1 milioane de lei, ajungându-se în prezent ca sumele cheltuite pentru finalizarea bazinului să aibă valoarea de 7,4 milioane de lei.

La toate acestea se adaugă şi cei 80 mii lei pe care Primăria Slobozia i-a investit în lucrările de racordare la utilităţi ale obiectivului.
Inaugurat după patru ani
Bazinul de înot de la Slobozia a fost inaugurat de câteva zile, la eveniment participând reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale. Potrivit datelor tehnice, el are o dimensiune standard de 25x12,5 metri, o adâncime variabilă care pleacă de la 1,2 m şi ajunge până la 1,8 metri şi dispune de 5 culoare de înot.

Obiectivul va fi administrat de Primăria Slobozia prin Clubul Sportiv Şcolar, iar aici se vor organiza cursuri de înot.

Autorităţile locale doresc să le dea posibilitatea tuturor slobozenilor să vină la bazin, însă „ne-am gândit ca accesul celorlaţi să se facă după ce vor termina copiii cursurile de înot. Ne-am gândit să punem şi o taxă, dar nu ştim exact valoarea ei” a precizat Alexandru Stoica, primarul oraşului Slobozia la evenimentul de deschidere a bazinului.
Citiţi şi:
Scala din Milano, varianta de Slobozia, gaură neagră în buget
De aproape două decenii, Consiliul Judeţean Ialomiţa investeşte în construcţia unei săli de spectacole. Deşi ar fi trebuit să fie finalizat în doi ani, obiectivul a rămas în continuare la stadiul de şantier şi a înghiţit zece milioane de lei din fondurile publice.