Scala din Milano, varianta de Slobozia, gaură neagră în buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala de Spectacole  a Consiliului Judeţean Ialomiţa se construieşte de aproape 20 de ani FOTO: M.S.
Sala de Spectacole  a Consiliului Judeţean Ialomiţa se construieşte de aproape 20 de ani FOTO: M.S.

De aproape două decenii, Consiliul Judeţean Ialomiţa investeşte în construcţia unei săli de spectacole. Deşi ar fi trebuit să fie finalizat în doi ani, obiectivul a rămas în continuare la stadiul de şantier şi a înghiţit zece milioane de lei din fondurile publice.


Proiectul de construcţie a sălii de spectacole din incinta Consiliului Judeţean Ialomiţa a fost realizat în anul 1995, pe vremea fostului preşedinte Gheorghe Savu. Încă de la iniţiere, proiectul prevedea ca respectiva sală să fie o copie fidelă după celebra Scala din Milano.

Sala ar fi trebuit să fie dotată cu un sistem de pârghii care să permită scenei să se rotească la 180 de grade, aşa cum se întâmplă cu scena teatrului de operă din Italia. Mai mult, sala de la Slobozia a fost prevăzută cu un număr de 200 de locuri.

Lucrările au început doi ani mai târziu, în anul 1997, sub denumirea de „Modernizare Sală de Spectacole în Municipiul Slobozia“. Firma care a câştigat licitaţia pentru demararea lucrărilor a fost Constrif, societate deţinută de omul de afaceri ialomiţean Cornel Anghel, un apropiat al PSD Ialomiţa şi al actualului preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă.

Iniţial, valoarea obiectivului a fost de 530.000 de lei, iar termenul de execuţie ar fi trebuit să fie, potrivit proiectului, 20 de luni. Respectivul termen nu a fost respectat, iar în anul 2002, în urma reanalizării indicatorilor tehnico-economici, proiectul a fost blocat.

Totul din cauza unui control al Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) referitor la revizuirea şi actualizarea documentaţiei din punct de vedere tehnic pentru a corespunde noilor standarde pe linia siguranţei în exploatare şi la incendiu.

Aşa se face că a fost nevoie de alocarea de noi fonduri pentru această investiţie, de data aceasta în cuantum de 2,8 milioane de lei.

Un proiect resuscitat pe bani publci

În anul 2005, proiectul de construcţie a sălii de spectacole a Consiliului Judeţean Ialomiţa a fost tras pe linie moartă. „Motivul pentru care a fost închis l-a constituit, la vremea respectivă, lipsa fondurilor“, au declarat surse din cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Patru ani mai târziu, în 2009, administraţia judeţeană reuşeşte să găsească suficiente resurse pentru redeschiderea şantierului şi continuarea lucrărilor de construcţie a sălii de spectacole. În urma unei hotărâri a Consiliului Judeţean Ialomiţa, au fost alocate alte 6,3 milioane de lei din bugetul judeţului pentru continuarea obiectivului.

Reprezentanţii instituţiei precizau, la momentul lucrărilor, că sala va fi gata în 2010 şi pusă la dispoziţia publicului în 2011. Şi de această dată, constructorul a omis să respecte termenul de execuţie, şantierul fiind deschis şi anul acesta. „Este o prioritate pentru noi acest proiect şi îl vom continua în funcţie de disponibilităţile financiare“, a declarat Silvian Ciupercă, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Scala din Milano este cel mai renumit teatru de operă din lume. Primul spectacol susţinut pe scena acestui teatru s-a desfăşurat în anul 1778. În foaierul teatrului există Muzeul La Scala, care cuprinde costume, schiţe şi statui ale artiştilor consacraţi care au urcat pe scena sa.

Fără bani pentru spital

Banii publici pe care Consiliul Judeţean Ialomiţa îi investeşte în sala de spectacole a instituţiei ar putea fi acordaţi, de exemplu, Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. Aflată în administrarea Consiliului Judeţean, unitatea medicală are nevoie de fonduri pentru dotarea cu aparatură medicală sau medicamente.

De asemenea, de o lună şi jumătate, spitalul din Slobozia are conturile blocate din cauza datoriilor. În 2013, Consiliul Judeţean Ialomiţa a acordat acestui spital doar 300.000 de lei în luna mai, deşi reprezentaţii instituţiei şi-au asumat public sprijinul integral al medicilor din Slobozia.
 

Citiţi şi:  Săracii, mai importanţi decât elevii. Ialomiţa a investit în asistenţa socială 10 milioane de euro

Consilul Judeţean Ialomiţa  îşi instruieşte angajaţii din subordine, cu bani europeni

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite