Ce-i motivează pe militarii români să lupte împotriva teroriştilor din Orient : „Este desăvârşirea pregătirii noastre!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locotenent-colonelul Florin Paraschiv a luptat pe fronturile din Afganistan şi Irak FOTO: Mădălin Sofronie
Locotenent-colonelul Florin Paraschiv a luptat pe fronturile din Afganistan şi Irak FOTO: Mădălin Sofronie

Şeful Garnizoanei Slobozia, locotenent – colonelul Florin Paraschiv, povesteşte despre misiunile pe care le-a întreprins în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan. Militarul susţine faptul că ceea ce l-a motivat să lupte împotriva teroriştilor din Orient este dorinţa de a se simţi cu adevărat un soldat împlinit.

Până nu demult fosta Unitate Militară de la intrarea din Slobozia intrase în conservare. Ea a fost redeschisă recent, iar cârma sa a fost lăsată în mâinile locotenent-colonelului Florin Paraschiv. Un bărbat înalt, îmbrăcat în haine militare şi foarte sigur pe el.

Timp de aproape 2 ani a reprezentat Armata română în teatrele de operaţiuni militare din Orient. Mai exact, a luptat împotriva teroriştilor din Afganistan şi Irak. Prima misiune s-a desfăşurat în cursul anului 2005, a durat 7 luni, iar locul unde a luptat a fost Afganistanul.

 „În anul 2005 am plecat în Afganistan. A fost prima mea misiune militară în afara graniţelor ţării. A fost şi riscant, dar ne-am întors cu bine” rememorează militarul din Slobozia. A doua misiune s-a desfăşurat 3 ani mai târziu, în anul 2008, când locotenent-colonelul Paraschiv a luptat pe fronturile din Irak.

De ce luptă militarii români în Orient?

Statisticile spun că în cei peste 10 ani de când România participă la misiuni NATO în teatrele de operaţiuni din Orient au murit 21 de militari conaţionali, iar alţi 71 au fost răniţi.  Cu toate acestea, de ce soldaţii români îşi doresc atât de mult să lupte în aceste zone de conflict? Aceleaşi statistici susţin că motivele care i-au determinat pe aceştia să plece din ţară şi să lupte pe fronturile străine pot fi diverse.

Militarul din Slobozia susţine însă că adevărata valoare a unui soldat se vede cel mai bine în teatrele de operaţiuni deschise în cele mai periculoase zone de conflict de pe mapamond.

„Este o experienţă unică, este dacă vreţi desăvârşirea pregătirii noastre, pentru că ceea ce învăţăm punem în aplicare în teatrele de operaţiuni unde avem misiuni. Pentru mine asta a contat în momentul în care am decis să plec şi o voi mai face dacă va fi cazul”, ne-a declarat locotenent-colonelul Florin Paraschiv.

Poveşti de pe front

O zi pe fronturile din Irak şi Afganistan nu era niciodată la fel, pentru militarul din Slobozia. Riscul ca teroriştii să asalteze bazele militare NATO era iminent. Imediat ce a ajuns în Afganistan, în anul 2005, militarul Florin Paraschiv şi-a văzut colegii murind.

A fost nevoie de o bombă artizanală peste care a trecut un TAB al militarilor români, iar explozibilul a fost detonat.

„Din cei care se aflau în respectiva misiune, cunoşteam un băiat. Din nefericire el a murit din cauza rănilor pe care le-a suferit.  Ne cunoşteam destul de bine„ spune militarul. Dincolo de riscuri şi faptul că moartea pândeşte la orice pas, viaţa pe fronturile de luptă din Orient este înconjurată de diferenţe culturale şi mentale. Cu toate acestea,  toţi oamenii de acolo visează ca într-o zi să fie liberi…
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite