„Casa Mierii”, proiectul dulce prin care apicultorii din Ialomiţa şi-au salvat afacerile. Mierea lor a ajuns direct în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Casa Mierii” un proiect de anvergură iniţiat de 100 de apicultori ialomiţeni FOTO: Mădălin Sofronie
„Casa Mierii” un proiect de anvergură iniţiat de 100 de apicultori ialomiţeni FOTO: Mădălin Sofronie

Peste 100 de apicultori din Ialomiţa au pus bazele unui proiect ambiţios, făcut cu scopul de a-şi valorifica eficient mierea pe care o produc. Cu sprijinul Uniunii Europene şi cu resurse financiare proprii, ei au creat „Casa Mierii” o fabrică de procesare, deţinută exclusiv de producători. Proiectul este unicat în ţară, iar în cursul anului trecut o parte din mierea ambalată în unitatea apicultorilor din Ialomiţa a ajuns în Spania.

Cooperativa agricolă a apicultorilor

Ideea apicultorilor ialomiţeni de a avea o „Casă a mierii” a apărut cu aproximativ opt ani în urmă, mai exact în anul 2009, când s-a înfiinţat Cooperativa Agricolă „Casa Mierii” Ialomiţa.

Cel care a reuşit să-i determine pe producătorii de miere din întreg judeţul să se asocieze într-un grup de producători recunoscut la nivel naţional a fost Nelu Cucu, actualul preşedinte al Cooperativei, fost economist şi apicultor de peste 25 de ani.

Iniţiativa sa a dat roade, iar astăzi, cooperativa sa are peste 100 de membri din întreg judeţul Ialomiţa. „Eficienţa acestei Cooperative a fost demonstrată în foarte multe feluri. Cel mai important a fost faptul că oamenii au putut vedea cu ochii lor cât de uşor se pot accesa fondurile europene făcând parte dintr-un astfel de grup. Peste 50 % dintre membrii noştri au beneficiat de subvenţii pe Măsurile 141 şi 112. Şi-au dezvoltat stupinele, au putut să-şi cumpere ustensile performante folosite în apicultură de occientali” declară Nelu Cucu, preşedintele Cooperativei Agricole „Casa Mierii” din judeţul Ialomiţa.

image

Utiliazejele de procesare a mierii din „Casa Mierii” sunt de ultimă generaţie FOTO: Mădălin Sofronie

Unitate de procesare unicat în România

Pentru a nu mai fi la mâna marilor procesatori din domeniul apiculturii, producătorii de miere  cooperatişti din Ialomiţa au decis să-şi înfiinţeze singuri o unitate unde să-şi proceseze singuri produsele apicole extrase din stupii lor. Aşa se face că de pe hârtie, „Casa Mierii” a luat fiinţă în realitate.

În 2013, în localitatea Ciulniţa, aflată la 7 kilometri de Slobozia, a fost construită prima fabrică de procesare a mierii din România, deţinută exclusiv de producători. Investiţia a fost realizată cu sprijinul financiar atât al celor 100 de apicultori membrii ai Cooperativei, cât şi al Uniunii Europene. Valoarea totală a fabricii se ridică la suma de peste 700.000 lei.

casa mierii 4

Înainte de a ajunge pe rafturile marilor magazine, mierea este supusă testelor de laborator FOTO: Mădălin Sofronie

„A fost dorinţa producătorilor de a-şi valorifica mai bine propria producţie, pentru că ei au constatat faptul că mulţi dintre procesatori au făcut bani frumoşi din mierea produsă de ei. Aşa ne-a venit ideea de a ne face o linie proprie de procesare. Suntem mândri de ceea ce am realizat aici, noi suntem proprietarii şi este foarte bine” adaugă Nicoale Cucu, preşedinte al Cooperativei Agricole „Casa Mierii” a apicultorilor din Ialomiţa.

casa mierii 5

Butoaiele sunt pregătite pentru a transporta mierea din „Casa Mierii” în toată Europa FOTO: Mădălin Sofronie

În numai doi ani, mierea produsă în inima Bărăganului a ajuns pe cele mai îndepărtate meleaguri din Europa. Anul trecut, câteva tone de miere au luat drumul Spaniei. Iar planurile producătorilor sunt tot mai mari.

„Vrem să intrăm şi pe piaţa locală, să realizăm o linie de îmbuteliere pentru a pune mierea în borcane şi a o vinde în marile magazine. Dorinţa noastră se va materializa în scurt timp. Mai avem de pus la punct câteva detalii” conchide Nelu Cucu.

18 cooperative apicole la nivel naţional

Ideea apicultorilor de a se asocia în grupuri de producători este relativ nouă în România. În prezent, în ţara noastră, există doar 17 cooperative agricole de dimensiunea „Casei Mierii” din Ialomiţa.

Citiţi şi:

Gustul dulce al succesului. Cum a transformat o tânără din Slobozia amintirea prăjiturilor din copilărie într-o afacere reuşită

FOTO Reţeta succesului: banii câştigaţi la cules de căpşuni în Spania, investiţi într-o afacere cu flori

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite