Biserica blestemată din Bărăgan, magnet pentru vânătorii de fantome. Masacrul din timpul războiului ce a făcut-o celebră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica blestemată de la Ivăneşti FOTO Facebook/DJC Ialomiţa
Biserica blestemată de la Ivăneşti FOTO Facebook/DJC Ialomiţa

Un lăcaş de cult din inima Bărăganului, construit în urmă cu mai bine de 170 de ani, a devenit faimos. Legendele care s-au ţesut în jurul bisericii vorbesc despre un masacru petrecut aici în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

De teama unui blestem aruncat atunci de mai mulţi soldaţi nemţi care au fost ucişi de inamicii ruşi, oamenii din sat au ocolit biserica. Se spune că militarii au fost omorâţi chiar în biserică, în faţa sătenilor. Povestea înfricoşătoare i-a ţinut departe pe oamenii credincioşi, iar astăzi doar temerarii se încumetă să-i calce pragul. Vânătorii de fantome sunt cei care vin şi vizitează ruinele bisericii. 

Reabilitarea clădirii a fost pusă pe seama lipsei fondurilor, dar şi a pânzei freatice şi a nivelului tot mai ridicat al râului Ialomiţa, care creează probleme când se umflă, apa ajungând până la temelia bisericii. Tot din cauza acestor probleme, sătenii au strămutat satul pe deal, părăsind vechea vatră, dar şi biserica, moment în care a început degradarea construcţiei. Astăzi, din cea mai frumoasă biserică a Bărăganului, a rămas doar o umbra ce îşi aşteaptă sfârşitul Din această cauză, şi satul a fost strămutat, iar oamenii locului şi-au construit un alt loc de închinare şi rugăciune.

Conform Direcţiei Judeţene de Cultură Ialomiţa, biserica „Cuvioasa Paraschiva, din satul Ivăneşti, comuna Ciulniţa, datează din anul 1848 satul Ivăneşti este atestat documentar din anul 1594, iar între 1926 şi 1950 a fost comună.

calarasi biserica blestemata din baragan foto facebook/djc ialomita

Biserica se află în ruină FOTO Facebook/DJC Ialomiţa

Biserica este aşezată pe malul drept al râului Ialomiţa, pe locul vechiului sat, care a fost mutat din cauza terenului şi a distanţei foarte apropiate de albia râului. Legendele locului spun că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial un grup de soldaţi nemţi fugind de inamicii ruşi s-au ascuns în biserica „ Cuvioasa Paraschiva.” Aceştia s-au rugat să scape cu viaţă însă rugăciunile nu au fost auzite. Ei au fost masacraţi de inamicii ruşi pe malul râului, de faţă fiind prezenţi toţi locuitorii satului. Tot din poveştile localnicilor aflăm că sufletele soldaţilor nemţi mai bântuie încă biserica. În prezent biserica se află în precolaps.

calarasi biserica blestemata din baragan foto facebook/djc ialomita

Biserica a fost abandonată de săteni FOTO Facebook/DJC Ialomiţa

Construită din blocuri de granit

Biserica a fost construită în stil tradiţional muntenesc din blocuri de granit aduse cu care cu boi din Dobrogea, cu turla din lemn de salcâm si cu o înălţime de 13 metri. În prezent, biserica se afla la 500 de metri de sat, în actuala luncă a Ialomiţei, într-o avansata stare de degradare, turla este retezată de vânt şi furată de oameni, pereţii sunt crăpaţi şi lăsaţi într-o parte. Cu toate acestea, se mai păstrează încă parte din inconostasul original, piatra de pisanie (deşi prăbuşită şi crăpată) dar şi părţi din pictura iniţială, inclusiv scena votivă a ctitorilor bisericii.

calarasi biserica blestemata din baragan foto facebook/djc ialomita

Lăcaşul de cult se află în judeţul Ialomiţa FOTO Facebook/DJC Ialomiţa

Timp de mai multe decenii singura clădire care mai aducea aminte de fostul sat a fost biserica, în care s-au săvârşit slujbe până în urmă cu aproximativ 20 ani. Ulterior, aceasta a continuat să se degradeze iar încercările enoriaşilor de a o reabilita au fost sortite eşecului, ultima dată pereţii bisericii începând să crape.

Sufletele soldaţilor bântuie şi astăzi

Însă nu doar riscul de inundaţii şi lipsa fondurilor au dus la abandonarea şi ruinarea bisericii monument istoric ci şi o legendă care i-a înspăimântat pe localnici. Se spune că spre finalul celui de-al Doilea Război Mondial, mai mulţi soldaţi nemţi care au vrut să fugă din calea ruşilor au încercat să se adăpostească şi să se ascundă în biserică. Deşi s-au rugat la Divinitate să fie cruţaţi, au fost în cele din urmă capturaţi de ruşi şi masacraţi de faţă cu toţi locuitorii din Ivăneşti. Pentru că nu au fost salvaţi, soldaţii germani ar fi blestemat lăcaşul de cult, iar sufletele lor bântuie şi astăzi zona.

calarasi biserica blestemata din baragan foto facebook/djc ialomita

Prin acoperiş se vede cerul FOTO Facebook/DJC Ialomiţa

Acest mit avea să atragă interesul pasionaţilor de fenomene paranormale şi al vânătorilor de fantome, ale căror vizite nu au făcut decât să îi îndepărteze şi mai mult pe săteni de vechea biserică şi să îi aducă monumentului istoric titulatura de „Biserica dracilor care vorbesc nemţeşte”. În plus, zvonurile că „oameni dubioşi vin să practice ritualuri satanice” aveau să le întărească locuitorilor din Ivăneşti convingerea că spiritele rele şi fenomenele misterioase au pus stăpânire peste fostul lor lăcaş de închinăciune. Astfel, sătenii au ajuns să renunţe complet la ideea de a reface vechea biserică şi au decis să construiască o alta.

calarasi biserica blestemata din baragan foto facebook/djc ialomita

Picturile s-au degradat în timp FOTO Facebook/DJC Ialomiţa

Un nou loc de rugăciune, sfinţit în 2011

Nevoia existenţei unui lăcaş de cult în satul Ivăneşti, după încetarea oficierii serviciilor religioase în vechea biserică din vale, s-a făcută simţită.

Astfel, prin strădania preotului Lungu Gheorghe Felician s-a început construcţia unei biserici noi din lemn pe deal, lângă drumul judeţean, în curtea cimitirului. Sfinţirea locului s-a făcut de Prea Sfinţitul Părinte Damaschin pe 25 august 2002.

Biserica din lemn are o suprafaţă construită de 170,58 mp, iar suprafaţa utilă de 175,65 mp. Planul este cel de navă cu absidă poligonală la Altar. Lungimea la exterior este de 16,95 m iar lăţimea de 11 m. Pe toate laturile, biserica este înconjurată de un pridvor cu aspect de prispă şi stâlpi din lemn. Acoperişul are şarpantă de lemn cu învelitoare din tablă, cu pante înclinate ce îi conferă monumentalitate şi eleganţă specifice stilului bizantin cu influenţe munteneşti.

calarasi biserica blestemata din baragan foto facebook/amintiri din targ

Locul despre care se spune că a fost blestemat FOTO Facebook/Amintiri din târg

Enoriaşii satului Ivăneşti, împreună cu membrii Consiliului Parohial şi preotul paroh au pus în aplicare acest proiect. Astfel, în urma numeroaselor demersuri făcute pe lăngă foruri decizionale şi persoane cu stare materială bună (fii ai Parohiei Ivăneşti şi nu numai) s-a reuşit începerea lucrărilor la noua biserică şi finalizarea acestora cu sprijin financiar primit de la Ion Iordănescu (susţinătorul principal), Secretariatul de Stat pentru Culte, Nedelcu Viorel,  Gheorghe Alexandru, enoriaşi şi alţi binefăcători.

calarasi biserica blestemata din baragan foto facebook/amintiri din targ

Biserica se degradează pe zi ce trece FOTO Facebook/Amintiri din târg

Pe data de 21 decembrie 2011, biserica  a fost sfinţită de părintele Draghici Dumitru, reprezentant al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor. Astăzi lăcaşul de cult, monument istoric, se află în stare de precolaps, fără uşi, geamuri, cu acoperişul parţial prăbuşit şi pereţii puternic deterioraţi, iar şansele ca acest obiectiv să fie restaurat sunt infime, mai ales pentru că ar fi necesare investiţii importante pentru realizarea reparaţiilor capitale necesare salvării lui.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Apariţie de senzaţie în sud-estul României. Cum arată cea mai mare zburătoare din lume, care dispăruse

Mărirea şi declinul Cetăţii Devei. Cum s-a degradat accelerat aşezarea medievală în numai cinci ani FOTO VIDEO

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite