VIDEO In memoriam Nicolae Truţă. „Inscripţie pe coajă de mesteacăn“ s-a lansat în ziua în care artistul ar fi împlinit 69 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prietenii artistului Nicolae Truţă, plecat „puţin“, cum spun aceştia, în urmă cu şapte ani şi jumătate, au venit astăzi la lansarea cărţii „Inscripţie pe coajă de mesteacăn“.

Lucrarea care reuneşte însemnări ale artistului, a şasea lansată de la moartea prematură a lui Nicolae Truţă în august 2010, a adus împreună prieteni din toate colţurile ţării: din Olt, din Vâlcea, din Dolj, din Bucureşti... În ziua în care artistul ar fi împlinit 69 de ani, cel mai des s-a rostit „Dumnezeu să-l odihnească în pace!“ şi promisiunea „Ne vom întâlni!“.

Amintiri mai vechi, altele mai apropiate de momentul plecării neaşteptate, au ieşit la iveală într-un moment care s-a dorit, şi a şi fost, mai mult decât o lansare de carte, pur şi simplu o întâlnire între prieteni, consumată la Muzeul Judeţean Olt, locul în care peste 300 de lucrări ale artistului, donate încă din 1997, au ajuns pentru a îmbogăţi zestrea instituţiei oltene, o parte putând fi deja admirate în noua secţie de artă inaugurată de curând.

Oameni din domenii diverse, dovada vie a faptului că „Nae Truţă era tipul de om care putea să unească“, aşa cum l-a descris prietenul său din liceu, artistul Virgiliu Dimulescu, l-au descris pe pictorul, sculptorul, poetul, criticul de artă, graficianul, ..., Nicolae Truţă drept elevul care s-a impus prin talent în liceul de artă din Craiova, deşi venea de la ţară şi avea nevoie de multe calităţi pentru a fi acceptat de orăşeni, după cum amintea pictorul Virgiliu Dimulescu, pe prietenul de pe uliţa copilăriei de la Dobreţu, pe profesorul răbdător, implicat, căruia elevul de odinioară Andrei Tudoran a simţit, din nou, nevoia să-i mulţumească, pe prietenul mereu deschis pentru o plimbare în căutare de mesteceni, pe poetul talentat, pe prietenul pe care oricând te poţi baza, pe omul cald, modest... Încă multe alte poveşti au rămas nespuse, învinse de lacrimile şi ele cu greu ţinute în frâu.

image

Soţia artistului, Elena Truţă, a promis că în anii care vin vor vedea lumina tiparului şi alte lucrări din bogata colecţie rămasă în biroul artistului, indiferent că e vorba de versuri, însemnări, grafică etc., totul fiind realizat prin Asociaţia Culturală „Nicolae Truţă“.

Autorul ilustraţiei minivolumelor, ediţie liliput, Mănunchi eminescian

Performanţele artistice ale pictorului şi sculptorului Nicolae Truţă au fost sintetizate în scurta biografie realizată de istoricul Laurenţiu Guţică-Florescu, directorul Muzeului Judeţean Olt. Aflăm, astfel, că pictorul Nicolae Truţă, născut la Dobreţu, în judeţul Olt, la 9 februarie 1949, a făcut studiile primare la Şcoala Generală din comuna natală, după care a urmat cursurile Liceului de Artă din Craiova, avându-i ca profesori pe Ilie Marineanu şi Ştefan Brădiceanu. În anul 1974 a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, devenind ulterior membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

„Debutul său artistic a avut loc în anul 1968, la Galeriile „Cromatic” din Craiova, într-o expoziţie de grup, alături de colegii Jean Pârvan şi Nicolae Ureche, demers girat de reputatul grafician Gabriel Bratu.
Începutul artistic al lui Nicolae Truţă, considera istoricul de artă Florin Rogneanu, „îl putem asemăna cu cel al lui Ion Ţuculescu din 1926, de la expoziţia Cercului Artistic Oltean” („Nicolae Truţă – locuitor în templul luminii”, Scrisul Românesc, Serie nouă, Anul VIII, nr. 9(85), septembrie 2010, p. 32.)

Cariera sa plastică a însumat  54 de expoziţii personale deschise între anii 1974-2009, la Bucureşti, Timişoara, Slatina, Craiova, Sibiu, Râmnicu-Vâlcea. De-a lungul vieţii a participat la peste 250 de expoziţii naţionale, interjudeţene, judeţene sau de grup“, a amintit directorul muzeului în prezentare.

Nicolae Truţă a executat ilustraţiile a peste 60 de volume, grafică de carte, între care minivolumele în ediţie liliput Mănunchi eminescian şi grandiosul volum Poezii, aparţinând lui Mihai Eminescu, apărute la Editura Scribul din Slatina.

image

A publicat de asemenea, în anul 1998, volumul de poezie Discurs în Catedrala ierbii. A fost director artistic al prestigioasei reviste de cultură slătinene Caietele Agora în perioada 2001-2003.

Dacă picturi ale artistului pot fi admirate la Muzeul Judeţean, în timp ce zeci de colecţionari particulari se bucură de asemenea de creaţiile artistului, e bine de ştiut că parte din sculpturile aceluiaşi artist le regăsim în numeroase locuri publice. „În calitate de sculptor Nicolae Truţă a fost creatorul a numeroase monumente de for public amplasate în spaţiul naţional sau judeţean, la Bucureşti, Slatina, Drăgăneşti-Olt, Şerbăneşti, Crâmpoia (judeţul Olt), Veleşti (judeţul Dolj): Constantin Brâncoveanu, Radu Greceanu, Ionaşcu Cupeţu, Tudor Vladimirescu, Mihai Eminescu, Carol Davilla, Petre S. Aurelian, Nicolae Titulescu, Ion Minulescu, Dinu Lipatti, Constantin Brâncuşi, Eugen Ionescu, Dimitrie Caracostea, Dumitru Popovici, Dumitru Dobrescu“, menţionează Guţică-Florescu.

Premiat încă din anii de debut, Nicolae Truţă a primit, fără ca vreodată să facă paradă de astfel de „detalii“, distincţii de-a lungul întregii cariere. A fost distins, printre altele, cu: cinci premii din partea  Uniunii Artiştilor Plastici din România, titlul de „Cetăţean de Onoare al municipiului Slatina” (23 aprilie 1998), titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Dobreţu ( 30 iunie 2005), Ordinul Meritul pentru Învăţământ, în grad de Cavaler, conferit de Preşedinţia României (10 decembrie 2004), Diploma şi Medalia Centenarului Muzeului de Artă Craiova (2008), Diploma şi Medalia „Excelenţă în Cultură”, acordate de Ministerul Culturii şi Cultelor (6 februarie 2009), Diploma şi Medalia Centenară „Ion Popescu-Negreni” (6 februarie 2009). 

In memoriam Nicolae Truţă. Prietenii au venit la lansarea cărţii „Inscripţie pe coajă de mesteacăn“ în ziua în care artistul ar fi împlinit 69 de ani

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite