VIDEO-FOTO  Reabilitarea Centrului Istoric din Slatina a intrat pe ultima turnantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona din faţa sediului Primăriei Slatina este total de nerecunoscut în aceste zile... (FOTO: Mugurel Manea)
Zona din faţa sediului Primăriei Slatina este total de nerecunoscut în aceste zile... (FOTO: Mugurel Manea)

Un an. Aceasta a fost perioada de calvar pe care a trebuit să o îndure locuitorii din Centrul Istoric al municipiului Slatina, dar şi cei ce muncesc în această zonă a urbei. Calvarul, provocat de lucrările ample de reabilitare a zonei, este acum pe sfârşite şi, într-o lună, firmele ce lucrează aici vor pune punct proiectului derulat cu fonduri europene. La acest moment, toate utilajele şi muncitorii sunt comasate în zona sediului Primăriei.

Locuitorii municipiului Slatina care au avut treabă în ultimele zile la primărie au trăit un şoc în momentul în care au ajuns în preajma instituţiei şi aceasta deoarece aici se derulează ultima etapă din cadrul mega-proiectului de 165 miliarde lei vechi pentru reabilitarea Centrului Istoric. Practic, doar sediul Primăriei şi statuia lui Tudor Vladimirescu mai amintesc slătinenilor că se află unde trebuie şi că nu au greşit drumul. În rest nu mai recunoşti zona: strada şi asfaltul aferent au dispărut total, la fel şi trotuarele sau bordurile.

Practic, totul a fost decopertat până la stratul de pământ iniţial deoarece lucrarea prevede reabilitarea reţelelor subterane de canalizare, apă şi partea electrică, totul însoţit de pavare cu pietre cubice în stilul celor utilizate la începutul anilor 1900. Lucrările au demarat vara trecută şi, cu mici excepţii în cursul iernii trecute când a fost zăpadă şi nu s-a putut lucra, în rest, s-a muncit constant pentru încadrarea în termenul final de predare a lucrării – august 2013. S-au asfaltat complet străzile Cazinoului şi Grădiniţei, iar străzile Lipscani şi Mihai Eminescu au fost complet pavate. Reţelele de cabluri de energie electrică, telefonie sau cablu TV, au fost montate subteran.

“Trebuie să recunosc că am avut ceva emoţii în ce priveşte acest proiect în mod special deoarece este vorba despre o zonă aparte a municipiului Slatina – Centrul Istoric sau Centrul Vechi, cum I se mai spune, unde se află peste 120 de case de la începutul anilor 1900. A trebuit să punem la punct sistemul de apă şi canalizare, plus reţeaua electrică. Este vorba despre o lucrare amplă despre care avem convingerea că va aduce cu sine mari avantaje pentru Slatina. Acum, lucrarea a ajuns în ultima fază, respectiv reabilitarea şi amenajarea zonei şi a scuarului din faţa sediului Primăriei şi a sediului Poliţei Locale. Până pe 28 august ar trebui să fie totul gata”, a declarat edilul urbei, Minel Prina.

                             

Strada Lipscani – destinaţie pentru promenadă

Pentru a păstra aerul aparte al zonei au fost comandaţi şi montaţi stâlpi de iluminat în concordanţă cu perioada de la începutul secolului XIX, iar alte „amănunte” urmează a fi transpuse în realitate la final: este vorba de obiecte de mobilier stradal în acelaşi ton – bănci, coşuri de gunoi etc. Strada Lipscani va fi interzisă traficului rutier, fiind destinată exclusiv pietonilor.

Strada Mihai Eminescu a fost deja deschisă traficului, dar nu mulţi se aventurează aici până la capăt deoarece aceasta se închide în apropiere de sediul Parchetului, unde sunt pe sfârşite lucrările de pavare cu piatră cubică. Această stradă va fi rămâne însă, la final, deschisă circulaţiei rutiere în scopul aprovizionării agenţilor economici şi derulării activităţii juridice, dat fiind că în zonă se află sediul Judecătoriei Slatina, Parchetul şi cea mai mare parte a cabinetelor de avocaţi şi notari din municipiu.

Slătinenii care parcurg acum zona s-au arătat mulţumiţi, şi, totodată, încântaţi, de modul cum arată Centrul Vechi. "Eu nu prea vin pe aici, recunosc, de ce să mint, dar se vede clar o schimbare faţă de cum era înainte. Văd că au pus piatra din asta cubică peste tot, e frumos, îmi aduce aminte de cum era pe aici acum 40-50 de ani. Tot Centrul Istoric parcă dă un aer de epocă, dacă nu ar fi clădirile astea cu tencuiala vai de capu' ei totul ar fi arătat ca la televizor. Am auzit că vor să refacă şi casele, dar că nu ştiu încă ce şi cum că nu au oamenii de aici bani. Să ştiţi că au dreptate şi oamenii, dar şi ăştia de la primărie: cu toţii vor, dar nu pot pentru că nu prea au cu ce. Oricum, e frumos şi ce au făcut până acuma, să vedem ce va fi dup-aia", a spus Teodora Rusu, din Slatina.

image

Foto

centrul vechi slatina

Soluţii pentru renovarea caselor istorice

Odată terminate aceste lucrări, speră autorităţile locale, se vor înteţi demersurile pentru cea de-a doua etapă, la fel de importantă precum prima: renovarea celor aproape 120 de clădiri istorice din acest perimetru, aflate acum într-o stare dezolantă. Misiunea nu este defel una uşoară, ci, având în vedere caracterul istoric al clădirilor, este o problemă cât se poate de delicată. Reprezentanţii municipalităţii caută o soluţie pentru ca operaţiunea să împace toate părţile, respectiv atât locatarii sau proprietarii imobilelor, dar şi dorinţa autorităţilor de a urgenta modernizarea perimetrului care, se speră, ar urma să devină principalul punct de atracţie al urbei.

În acest sens este analizată posibilitatea ca primăria să renoveze pe propria cheltuială casele celor care nu deţin fonduri, urmând ca, ulterior, proprietarii să achite în rate “datoria” către municipalitate. O altă modalitate ar fi proprietarii în cauză să renoveze pe propria cheltuială imobilele, dar este greu de crezut că acest lucru se va realiza dată fiind unicitatea clădirilor şi legile care împiedică efectuarea de lucrări la asemenera clădiri fără firme adecvate, cu specialişti în astfel de renovări. Este de aşteptat ca o soluţie la această problemă să fie luată de autorităţi până la finele acestui an.

Lucrarea, finanţată din fonduri europene, este executată de un consorţiu alcătuit din trei firme: SC Condor Păduraru SRL Slatina, SC Oltenia Garden SRL Craiova şi SC VH Electronic SRL Craiova.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite