VIDEO Dezastru în prima zi de Paşte într-un sat de legumicultori din Olt. O vijelie puternică a distrus în 10 minute zeci de solarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fenomenul meteo extrem nu a durat mai mult de 10 minute, spun fermierii, însă a fost de ajuns să-i lase fără munca de un sezon
Fenomenul meteo extrem nu a durat mai mult de 10 minute, spun fermierii, însă a fost de ajuns să-i lase fără munca de un sezon

Zeci de fermieri înregistrează pagube însemnate după ce duminică, 19 aprilie 2020, în prima zi de Paşte, un vânt puternic s-a abătut peste satul lor, distrugând toate solariile întâlnite în cale.

GALERIE FOTO

Un vânt care a  bătut cu peste 100 km/h, apreciază fermierii, a reuşit în doar 10 minute să smulgă din pământ structura metalică a zeci de solarii şi pur şi simplu să le doboare pe cele realizate pe structură veche, din lemn. Folia a fost zburată pur şi simplu, iar acolo unde fermierii au investit chiar în acest an în folie nouă, care n-a cedat în faţa vântului, solarul a fost luat pe sus. Totul s-a petrecut în Satu Nou, comuna Grădinari, din judeţul Olt, o localitate unde 70% din populaţie trăieşte din grădinărit.

dezastru al grădinari

Structura metalică a solariilor, deşi cimentată în sol, a fost smulsă de vântul puternic

„Nu e legumicultor care să nu înregistreze pagubă, mai mare sau mai mică. Paguba medie este între 11.000-12.000 lei, dar avem aici o colegă, i-a fost distrus solarul cu totul, aşa cum aţi văzut în fotografii. Folia, nouă, nu a cedat şi a fost smulsă structura. 

E solar făcut anul acesta, manopera doar a costat-o 5.000 lei.“, a declarat fermierul Mihai Chesnoiu. La rândul său, acesta a înregistrat pagube în două solarii, fiecare de câte 1.000 m.p..

dezastru al grădinari

Fermierii se tem că ce a rămas în picioare nu le poate acoperi nici măcar pagubele, nemaifiind vorba de profit. „Avem aici un băiat care se chinuie din februarie. Avea tomate, încălzea cu sobe, cu tunuri de căldură, în fiecare noapte. Vă daţi seama ce e în sufletul lui?!“, a mai spus Chesnoiu, menţionând că mulţi fermieri aveau în solarii culturi de tomate. Alţii au varză, ceapă verde, usturoi verde, verdeţuri, culturi diverse. 

dezastru al grădinari

Legumicultorii din Grădinari sunt, de altfel, de două ori loviţi în doar câteva zile. „Avem colegi care stau de trei zile cu marfa în maşini, nevândută, vă daţi seama, e compromisă“, a mai spus Chesnoiu.

dezastru al grădinari

Niciunul dintre fermieri nu are asigurare, nici pentru construcţie, dar nici pentru cultura înfiinţată. Cu toate acestea, au fost sfătuiţi ca în termen de 24 ore să se adreseze autorităţilor locale, care ar trebui să evalueze pagubele produse, împreună cu Direcţia Agricolă, şi să se facă demersuri, eventual, pentru acordarea unor compensaţii sau ajutoare de urgenţă.

dezastru al grădinari
Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite