Urs surprins de o cameră de supraveghere în Oltenia. „Ne îmbogățim cu specii noi. Au apărut ursul, șacalul...“
0Un urs a fost surprins cu ajutorul camerelor de supraveghere pe un fond de vânătoare din localitatea olteană Topana. Alerta vine după mai multe apeluri despre prezența urșilor în localități din Olt, venite în ultima perioadă.

Deși zvonuri despre prezența ursului în zona Topana, și chiar urme descoperite pe terenurile agricole, au mai fost, este pentru prima dată când apar și imagini, spune primarul localității, Gheorghe Barbu. Ursul a fost surprins de o cameră de supraveghere de pe fondul de vânătoare din pădurea Topana, în zona Gherăsești din Olt.
„Ne-a mai vizitat, dar nu l-a văzut nimeni, am văzut doar urme. Acum l-au văzut și oamenii și camerele, la 500 metri de sat. La noi pădurea e lângă gard, suntem înconjurați de pădure. Urme am văzut pe terenurile agricole. E o premieră absolută, n-am auzit nici bunicii, nici străbunicii de așa ceva. Deocamdată nu ne-a deranjat, nu a făcut rele, dar la Cuca, o localitate vecină cu noi, a făcut: a mâncat porci, oi...”, a precizat primarul, pentru „Adevărul”.
„Sunt urși în zonă de câteva luni de zile, nu e o descoperire nouă”
Un paznic de pe fondul de vânătoare în care au fost surprinse imaginile cu ursul spune, în schimb, pentru „Adevărul”, că de luni de zile sunt urme ale trecerii urșilor prin zonă.
„Sunt urși în zonă de câteva luni de zile, nu e o descoperire nouă. Au tot fost, au făcut poze localnicii, prin grădini, prin pădure, toată zona Uda - Cuca este plină, doi-trei urși. E Argeș-Olt, e limită de județ, ursul nu știe că trece dealul și e în Olt sau în Argeș”, a spus paznicul.
Au fost văzuți urși solitari, iar în zona Olt nu ar fi făcut, până acum, pagube, a mai spus paznicul.
„Dacă rămâne în zonă e grav, de regulă ei coboară datorită teritoriului și se întorc la un moment dat.
Au mai fost cazuri, și acum trei ani au mai trecut pe aici, nu e prima dată când trec urșii. A fost și în primăvară, anul ăsta, urs pe aici, a fost și acum trei ani urs acolo, în Topana... Au fost în tranzit, n-au rămas, dar unde mai prinde, mai trebuie să și mănânce.
Vânătoarea a fost oprită, s-au înmulțit în exces și lui îi trebuie un teritoriu. Dacă rămâne maică-sa, taică-su, în zonă, ei vor fi izgoniți. Ursoaica a făcut pui, ceilalți oricum nu mai stau în zonă. Și sunt foarte-foarte mulți, trebuie să-și găsească teritoriu. O să ajungă până în zona de câmpie, cât mai jos. Pentru că nu au habitat, nu au unde să stea”, a mai spus paznicul de vânătoare.
Ipoteza relocării
Topana este o localitate din Oltenia aflată la mai puțin de 400 metri altitudine, iar prezența ursului aici nu poate fi una obișnuită. Chiar și având în vedere înmulțirea excesivă a urșilor și nevoia acestora de a coborî pentru a ocupa propriul teritoriu e greu de explicat cum au ajuns singuri până la câmpie. Circulă, în schimb, ipoteza relocării urșilor din zonele de munte, acolo unde au coborât în orașe și sunt un pericol pentru locuitori.

„Nici nu știm dacă nu cumva au fost relocați în pădurile astea aproape de noi, cum e Cotmeana. Să zicem că i-a relocat cineva din Sinaia, Predeal, pe unde stau pe stradă, și relocați prin pădurile astea mai mari. Și Topana e o pădure mare, și Cotmeana, în special. Nu știm exact. Cert este că se înmulțesc într-o veselie. Soluția nu este la noi, treaba este sus”, a mai precizat paznicul de vânătoare, cu referire la faptul că nu se permite vânarea urșilor.
„Eu cred că ăștia sunt aduși, sunt din cei relocați. <Lasă, bă, să aibă și ăștia!>. I-au dus în alte zone necunoscute și au scăpat de ei. Sigur asta e explicația, că nu veneau ei de la munte până aici, e cale lungă”, spune și primarul comunei Topana, Gheorghe Barbu.
A dispărut lupul, au apărut șacalii
Locuitorii din zonă se confruntă de ani de zile cu problema atacului sălbăticiunilor. De obicei cele mai mari probleme le făceau mistreții, care distrugeau culturi întregi. Pesta procină africană a decimat efectivele de mistreți, un an-doi oamenii au fost liniștiți, în schimb acum atacurile mistreților ar fi revenit.
„Dispăruseră mistreții acum un an-doi, din cauza pestei porcine africane, au murit toți. Acum văd că și ei au reapărat, sunt foarte mulți dintr-odată. Mulți fermieri pun garduri electrice, dar nu-și permit toți. Mulți nu mai cultivă din cauza asta. Și sunt aduși, pentru că nu erau atât de mulți deodată. Se fac bani pe tema asta. E taxa de vânătoare, de trofeu, de carne... Fermierul e cel mai afectat, pe toate planurile”, a mai spus primarul din Topana.
Pe lângă mistreți, de curând vulpile au început să atace și ele, chiar ziua în amiaza mare.
„Vulpile, mai ales acum, vin în curte la jumătatea zilei, se duc și iau găina de față cu oamenii. Și șacalii au apărut, avem și de-ăia, de vreun an-doi. Auzisem despre ei, dar nu aveam. Ne îmbogățim cu specii noi. Lupi au fost, ne spuneau bunicii, era urgie. Au dispărut prin anii '40-'50, așa, și n-au mai apărut până acum. Dar au apărut altele noi, ursul, șacalul...”, a conchis primarul Gheorghe Barbu din Topana, Olt.