Unde sunt purceii din programul guvernamental de revigorare a raselor Bazna şi Mangaliţa: „La preţul ăsta nu-mi mai convine să-i dau“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cererea de purcei din rasa Mangaliţa este enormă, producătorii neputând să o onoreze FOTO: Adevărul
Cererea de purcei din rasa Mangaliţa este enormă, producătorii neputând să o onoreze FOTO: Adevărul

Deşi sute de fermieri s-au înghesuit să se înscrie în programul guvernamental care promitea susţinere pentru a creşte porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, cei câţiva producători din judeţ nu au reuşit până acum să livreze niciun purcel.

Primele livrări de purcei către fermierii interesaţi să crească porci din rasele Bazna şi Mangaliţa s-a estimat iniţial că vor fi făcute în luna aprilie. Nu s-a  întâmplat nici până în acest moment, apărând probleme.

Unui furnizor din program, din localitatea Găneasa, i s-a întâmplat ca scroafa să fete purceii morţi, un alt furnizor, din Urzica, s-a retras... În judeţul Olt sunt opt fermieri care s-au înscris în programul guvernamental pentru a livra purcei care să fie crescuţi în ferme de familie şi nu mai puţin de 455 crescători care aşteaptă purceii, a informat directorul adjunct al Direcţiei de Agricultură Judeţene Olt, Ion Anuţa. Aceştia au solicitat în total aproximativ 3.600 de purcei, cel puţin 1.800 urmând să ajungă la procesatori pentru a fi abatorizaţi (prin program fermierii puteau primi minimum doi purcei şi cel mult 10, urmând ca jumătate să-i livreze, când ating cel puţin 130 kg, unui abator înscris în program).

Programul se desfăşoară în perioada 2018-2020, aşa că mai e timp, spun optimiştii. Numai că nici din alte judeţe nu ar putea veni ajutorul, în toată ţara numărul solicitărilor înaintate de fermierii care vor să crească purcei depăşindu-l pe cel al furnizorilor.

Programul guvernamental prin care crescătorii primesc gratuit cel puţin doi pucei din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, cu obligaţia ca unul să fie livrat, când atinge cel puţin 130 kilograme, unui abator înscris în program, la un preţ prestabilit, a fost aprobat în ianuarie 2018, printr-o hotărâre de guvern. Preţul pe care urmează să îl primească producătorii, de 250 lei/purcel, a fost din start considerat mic, estimându-se că preţul pieţei va fi peste această sumă (şi exact aşa se întâmplă, în târgurile de animale purceii vânzându-se cu preţuri între 300-350 lei). În plus, s-a ştiut că producătorii care mai au porci din aceste două rase sunt puţini, însă raţiunea programului, motivau oficialii Ministerului Agriculturii, este tocmai determinarea fermierilor să se întoarcă la rasele care asigură carne mai uşor digerabilă şi grăsime care rivalizează cu uleiul de măsline. Pentru fermieri înseamnă, însă, timp şi consum de energie, pentru că porcii ajung la greutatea cerută în program  în aproximativ 12 luni, porcii din cele două rase nefiind, în rest, deosebit de pretenţioşi în privinţa hranei sau a condiţiilor în care sunt crescuţi.

„Porcii normali sunt 400-500 de lei“

Traian Calotă, din Bobiceşti, este unul dintr furnizorii care s-au angajat să livreze purcei. Creşte de câţiva ani Mangaliţa şi, deşi la început i s-a părut o afacere, acum spune că nu-i va mai livra în program, pentru că preţul oferit, de 250 lei/purcel, este la jumătate din ce oferă piaţa. „Păi, nu-mi mai convine, în târg se vând purceii normali, la 30-40 de kilograme, cu 400-500 de lei, nu vorbim de rasele astea. Îi cresc şi-i vând eu. Mă înscrisesem cu 10, atât urma să dau“, a declarat fermierul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite