Sportul care a cucerit o școală întreagă. „Sunt bucuroasă că totul vine de la ei”. Cum au ajuns în Top 10 național
0Aproape 200 elevi dintr-o școală din Slatina practică sportul minții intrând în competiție cu elevi din toată țara. Un proiect inițiat în școală cu nici două luni în urmă a luat o amploare nebănuită.
Deși despre cursurile de șah în școala românească se vorbește de foarte mulți ani, nereușindu-se decât izolat ca inițiativa să-i „prindă” cu adevărat pe copii, un proiect care implică foarte mult interacțiunea online s-a dovedit mult mai pe placul elevilor.
Cel puțin acest lucru s-a întâmplat la Școala Gimnazială „Eugen Ionescu” din Slatina, unde aproape o treime dintre elevii școlii au conturi pe platforma Chesskid, iar cinci dintre elevi sunt în Top 10 național. La nivel național, conform datelor valabile la 1 decembrie, aproape 20.000 copii din peste 200 școli au conturi pe această platformă și joacă șah.
Proiectul național „Educație prin șah” este propus de Federația Română de Șah în colaborare cu Ministerul Educației și este susținut de trei firme importante. Înscrierile sunt în continuare deschise, numărul celor care se lasă cuceriți de sportul minții crescând în fiecare săptămână.
Cursul care a schimbat atmosfera în școală
Proiectul este cooordonat în școala slătineană de profesoarele Carmen Vespescu (profesor de Religie) și Gabriela Constantinescu (profesor de Limba Română și directoarea școlii). Profesoara Carmen Vespescu poveștește că a ales să urmeze un curs de predare a șahului în școală, organizat de Casa Corpului Didactic Ialomița, amintindu-și de pasiunea sa pentru șah.
„Am zis că este ceva ce-mi place și, bineînțeles, adun și credite, pentru că noi trebuie să urmăm cursuri de formare profesională și să adunăm un punctaj. Niciun moment însă nu m-am gândit că va lua o asemenea amploare”, spune Vespescu.
În octombrie școala a fost înscrisă în program, iar elevii au primit conturile și s-au putut conecta pe platformă. De atunci a început o frumoasă nebunie, și cei mai de nestăpânit copii „sacrificându-și” pauza de dragul competiției pe ChessKid. Joacă în pauză, din când în când îi mai conving și pe profesori să le cedeze ultimele cinci minute din câte o oră, uneori rămân și la sfârșitul programului. Intră pe platformă și de pe tabla inteligentă, folosesc și tabletele pe care toți elevii le-au primit printr-un proiect implementat de primărie, folosesc și telefoanele personale. Cu fiecare joc sau activitate pe ChessKid adună puncte și au șansa să evolueze în clasament. Cei mai activi intră și de acasă.
În fiecare sâmbătă, se organizează turnee online, pe niveluri de performanță, la sfârșitul lunii noiembrie profesoara Carmen Vespescu având bucuria să consemneze că cinci dintre elevii școlii sunt în Top 10 (în top sunt 30 elevi din toată țara, mulți având punctaje egale).
„Sunt bucuroasă că totul vine de la ei. Folosesc conturile de bunăvoie și nu pentru că ar fi forțați de profesori sau părinți. Și cu atât mai mult mă bucură rezultatele muncii lor. Merită toate aplauzele”, spune profesoara.
„Am învățat șah de la bunica”
Elevii concurează la turnee în cadrul a trei categorii, în funcție de nivelul de performanță, stabilit de punctaj. Mulți dintre cei care au cerut acces pe Chesskid știau să joace șah, alții însă au învățat chiar pe platformă. Chesskid este, în fapt, o resursă nesfârșită, explică micii șahiști, pentru că pot alege să studieze regulile, pot exersa scheme, tactici, pot juca și contra-cronometru, au o seamă de posibilități. Cei obișnuiți cu tabla de șah și cu un partener „clasic” spun că sunt diferențe semnificative.
„E mai greu online”, spune Iustin, elev în clasa a VIII-a, care are ceva experiență, fiind în anii trecuți premiat, tot la șah, la un important concurs regional, „Pandurii lui Tudor”. Acum joacă și fizic, folosindu-și drept parteneri de antrenament membrii familiei, dar joacă și online, alegând adesea ca adversar computerul, care este un adversar puternic și astfel progresează rapid. „Am învățat șah de la bunica”, mai spune Iustin, care iubește competiția, practicând și fotbalul.
Și colegii săi din Top 10, elevi în clasele a IV-a, respectiv a V-a, fac sport, fie fotbal, fie baschet, și cu toții recunosc faptul că șahul îi ajută și pentru a practica alte sporturi, dar și pentru a-și crește performanța școlară. „Mă face să fiu mai atent, să fiu concentrat pe o temă, să văd lucrurile din mai multe puncte de vedere”, spune unul dintre puști.
Andrei Nistor, Ovidiu Pintilei, Eric Măriuș, Iustin Foamete și David Buică sunt elevii în TOP-ul 10 intermediar, însă competiția „Top 10 elevi șahiști” se încheie la finalul anului școlar, până atunci și alți colegi putând să acceadă în clasament.
Antonia Tabacu, elevă în clasa a V-a, este începătoare, însă de când a învățat regulile jocului nu ratează nicio ocazie de a provoca pe cineva la o partidă de șah. Profesoara spune că a fost impresionată de progresul rapid al elevei și de cât de mult se bucură să descopere în fiecare zi noi tactici. Antonia joacă acasă cu tatăl, iar visul ei este să fie, la un moment dat, pe locul 1. Același obiectiv îl au, de altfel, și cei cinci băieți aflați în top la acest moment al competiției.
Deși în primă fază cei mai mulți elevi care s-au înscris pentru a putea juca pe platformă au fost din clasele a IV-a, a V-a și a VI-a, acum deja sunt elevi și de la clasele mici, dar și elevi în prag de examen, care și ei găsesc timp să joace. Pentru cei mai mulți este o relaxare, sau un altfel de antrenament pentru ce au de făcut la școală.
„Eu mă bucur că astfel renunță la timpul petrecut pe You Tube, pe Tik-tok. Și mă bucur că le place”, încheie prof. Vespescu. Multora victoriile din turnee le-au dat foarte mult curaj, iar povestea frumoasă pe care o scriu prin șah este de-abia la început, pentru că Federația Română de Șah anunță, cu fiecare ocazie, că lista celor care se pot înscrie rămâne deschisă.