Situaţie critică la ATI, pacienţii cu COVID-19 nu mai au loc în spitalele mari. „Mor tineri fără comorbidităţi, tabloul e dramatic“
0Medicii fac apel la responsabilitate şi îi avertizează pe cetăţeni că spitalele mari nu mai au locuri la Terapie Intensivă, indiferent de gravitatea cazurilor acestea fiind tratate la spitalele teritoriale. „Se pune problema dacă vor mai fi locuri în unităţile ATI locale“, dezvăluie un medic neurolog.
Un bărbat de 44 ani, care nu era diagnosticat anterior cu vreo boală, a murit în urmă cu două zile la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina, după două săptămâni de spitalizare, din care una la Terapie Intensivă. În ultima parte a spitalizării, s-a încercat transferul pacientului către spitale de rang superior, însă fără succes, pentru că spitalele mari nu mai au locuri la ATI. Un alt deces a fost înregistrat sâmbătă, 15 august 2020, fiind vorba despre un bărbat de 55 ani, iar de la începutul pandemiei la SJU Slatina s-au înregistrat 10 decese.
Spitalul din Slatina a tratat de la începutul pandemiei, în Secţia Boli Infecţioase, cazurile uşoare şi medii de COVID-19, însă în ultima perioadă medicii au fost obligaţi să îngrijească şi cazurile grave, care ajung în Terapie Intensivă, pentru că este o criză acută de locuri la Terapie Intensivă. Situaţia este atât de gravă încât un medic neurolog din cadrul SJU Slatina a simţit nevoia să facă un apel pe Facebook.
„Astăzi e o zi mare pentru creştini! O zi în care ne rugăm pentru sănătate! Încercaţi însă să evitaţi aglomeraţiile. Situaţia infectărilor cu SARS Cov-2 a ajuns în punctul în care nu se mai pune problema să fiţi transferaţi într-o clinică universitară dacă vă agravaţi. Se pune problema dacă vor mai fi locuri în unităţile ATI locale! Nu ştiu dacă înţelegeţi acest lucru! Luni de zile, datorită restricţiilor impuse, noi, cel puţin în Olt, nu am avut cazuri multe. Şi cei care au fost erau asimptomatici sau cu minime simptome. Aşa încât mulţi au spus că virusul ăsta e o glumă. Şi nu au luat în serios situaţia. Numărul cazurilor a crescut şi începem să vedem adevăratul COVID- 19! Şi credeţi-mă pe cuvânt, e cumplit! Am trăit să privesc în ochi un pacient tânăr, fără comorbidităţi, care abia reuşea să respire prin masca de oxigen, perfect conştient, înţelegând tot ceea ce se întâmplă, înţelegând că probabil va muri! Şi a şi murit! Şi deja şirul acestor cazuri se îngroaşă rapid!“, a scris dr. Carmen Stancu pe contul său de Facebook.
Medicul le-a răspuns în continuare celor care spun că restricţiile impuse de autorităţi vor face şi mai mult rău, precizând că a nu ajunge mulţi pacienţi la Terapie Intensivă este un obiectiv de atins dacă vom face cu toţii gesturi simple.
„La Slatina începe să se moară de COVID 19 ca la carte“
„Nu-i o soluţie că o să murim de foame. Soluţia e să învăţăm să ne comportăm responsabil! Nu sunt de acord cu reintroducerea stării de urgenţă! Dar putem totuşi să nu ne îngrămădim, putem să punem masca pe faţă, să stăm la distanţă prin magazine, să ne spălăm pe mâini etc.“, ne sfătuieşte dr. Stancu, avertizând, totodată, că „la Slatina începe să se moară de COVID-19 ca la carte, cu pneumonie, cu tromboze, cu tot tacâmul. Şi mor tineri fără comorbidităţi! Au apărut şi încep să crească numeric! E un tablou dramatic, nu am crezut până nu am văzut cu ochii mei!“, a mai scris medicul.
La spitalul din Slatina au fost trataţi, de la începutul pandemiei, peste 500 pacienţi, 10 dintre aceştia decedând în unitatea sanitară. Spitalul are rezervate pentru patologia COVID-19 patru paturi pentru pacienţii confirmaţi şi opt paturi pentru suspecţi, din totalul de 38 paturi de ATI câte are SJU Slatina. Până de curând, cazurile de COVID care se agravau erau transferate la Spitalul Municipal Caracal – spital suport COVID, sau la spitale din Craiova şi Bucureşti, însă spitalele de rang superior deja nu mai au locuri disponibile. Pe de altă parte, resursele spitalelor judeţene sunt inferioare. La spitalul din Slatina de-abia în urmă cu câteva zile s-a încercat prima transfuzie cu plasmă imunizată, neexistând până la cel moment un protocol îna cest spital pentru această procedură. Nici tratamentul considerat ca fiind şansa pacienţilor în stare gravă, Remdesivir, nu este disponibil în mod normal într-un astfel de spital.
Numărul pacienţilor aflaţi în Terapie Intensivă, în spitalele din judeţul Olt, era ieri de şapte, patru fiind la Spitalul Municipal Caracal, ceea ce înseamnă, pentru spitalul din Caracal, că 10% dintre pacienţii diagnosticaţi cu COVID spitalizaţi aici sunt la Terapie Intensivă.
Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 în judeţul Olt a depăşit, cu două zile în urmă, 1.000, iar trendul crescător continuă, sâmbătă fiind raportate 34 noi cazuri confirmate.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Noi cazuri de COVID-19 în ospiciul de la Schitu-Greci. Numărul celor infectaţi se apropie de 70