Șefa DSP Olt, acuzată că și-a angajat în acte coafeza pe post de asistentă și că a primit un teren contra chiriei pentru sediu
0Elena Ioniță, șefa DSP Olt, este acuzată de corupție într-un dosar deschis de DNA. Ioniță și-ar fi angajat fictiv coafeza pe post de asistent medical la DSP, în timp ce părinții șefei DSP ar fi primit un teren la preț subevaluat de la firma care a dat spre închiriere spațiul pentru DSP.
Alături de Elena Ioniță, cercetată penal sunt și medicul-șef al DSP Olt, dar și coafeza directoarei DSP care n-a lucrat niciodată, în fapt, în instituție, dar care încasa salariu de aici. Elena Ioniță ar fi economisit astfel 1.500 lei lunar, la această sumă fiind estimate serviciile de înfrumusețare de care aceasta a beneficiar fără să le plătească.
Ce spune DNA
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 30 octombrie 2024, față de inculpatele:
IONIȚĂ ELENA, director executiv în cadrul Direcției de Sănătate Publică Olt (D.S.P. Olt), pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, luare de mită (2 infracțiuni din care una în formă continuată) și fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată;
MADAN MARINELA RODICA, coordonator al Departamentului Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică Olt, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată și fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată;
ODAGIU IULIANA ALINA, asistent medical în cadrul Direcției de Sănătate Publică Olt, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, dare de mită în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată și evaziune fiscală, în formă continuată”, anunță procurorii DNA.
Chirie de mai mult de 300.000 lei plătită peste sumele alocate
În perioada 2023 – 2024, spun procurorii, Elena Ioniță, în calitate de director executiv în cadrul Direcției de Sănătate Publică Olt, ar fi semnat ordonanțările de plată și ar fi dispus plata către o societate comercială, cu titlu de chirie, a unor sume de bani care nu ar fi fost prevăzute în bugetul aprobat de către Ministerul Sănătății, încălcând astfel dispozițiile legale, „cu consecința producerii unei pagube în dauna Ministerului Sănătății în cuantum de 318.092 lei”.
„În concret, în cursul anului 2022 inculpata Ioniță Elena ar fi încheiat cu o societate comercială un contract de închiriere a unui imobil în care să se desfășoare activitatea Direcției de Sănătate Publică Olt, pentru care ar fi fost aprobată de către Ministerul Sănătății suma de 61.004 lei lunar. În contextul derulării acestui contract de închiriere, inculpata Ioniță Elena ar fi aprobat la plată cu titlu de chirie către societatea comercială respectivă sume de bani care nu ar fi fost prevăzute în bugetul aprobat de către Ministerul Sănătății, respectiv suma de 68.058 lei în anul 2023 și suma de 250.034 lei în anul 2024”, se menționează în comunicatul DNA.
Prin chiria în cuantum de aproape patru ori mai mare, în 2023, decât fondul lunar stabilit de Ministerul Sănătății, Ioniță ar fi plătit de fapt un teren pe care părinții săi l-ar fi cumpărat la un preț subevaluat, existând chiar suspiciunea că aceștia nu au plătit mici măcar prețul mic care figurează în acte.
„Anterior încheierii acestui contract, în cursul lunii aprilie 2021, reprezentanta societății comerciale menționate anterior, în calitate de proprietar al mai multor loturi de teren situate în orașul Slatina, într-o zonă cu potențial de dezvoltare imobiliară, ar fi vândut părinților inculpatei Ioniță Elena unul dintre loturi pentru suma de aproximativ 9.000 de euro, în condițiile în care mai multe loturi de teren similare ar fi fost vândute, în aceeași perioadă, de același proprietar, pentru sume cuprinse între 32.000 și 35.000 de euro.Totodată, din cercetările efectuate până în prezent nu s-a putut găsi nicio dovadă că suma de 44.000 lei (aproximativ 9.000 de euro) ar fi fost plătită în mod efectiv, în înscrisurile notariale fiind menționat că banii s-au plătit în numerar, fără a exista un înscris care să ateste plata sumei”, mai spusn procurorii.
Servicii de cosmetică și înfrumusețare de peste 36.000 lei, plătite prin angajare fictivă
Procurorii DNA Craiova o acuză de asemenea pe Ioniță că și-a angajat coafeza pe un post de asistent medical în cadrul DSP Olt, deși femeia își desfășura în continuare activitatea în salonul de înfrumusețare. Astfel directoarea și-ar fi asigurat servicii estimate la aproximativ 1.500 lei/lună, pe care nu mai era nevoită să le plătească.
„În perioada iunie 2022 – octombrie 2024, inculpata Ioniță Elena a dispus plata salariului către inculpata Odagiu Iuliana Alina, ce figura angajată în funcția de asistent medical în cadrul D.S.P. Olt, cunoscând că aceasta nu și-a desfășurat activitatea în cadrul instituției, nu a îndeplinit vreo sarcină de serviciu și nu ar fi mers la locul de muncă, încasând în mod necuvenit salariul lunar. În realizarea demersului infracțional, cu încălcarea dispozițiilor legale, inculpata Ioniță Elena ar fi fost ajutată de inculpata Madan Marinela Rodica care ar fi semnat foile colective de prezență și fișele de evaluare a performanțelor individuale pentru inculpata Odagiu Iuliana Alina, atestând în acest mod prezența la serviciu a acesteia din urmă”, mai spun procurorii.
Prin aceste plăți necuvenite ar fi fost păgubit bugetul statului cu 138..750 lei., reprezentând salariul lunar încasat de coafeză.
„În perioada respectivă, inculpata Odagiu Iuliana Alina ar fi desfășurat efectiv activități profesionale la salonul de înfrumusețare care îi aparține.T otodată, în perioada iunie 2022 – iulie 2024, inculpata Ioniță Elena ar fi beneficiat de la inculpata Odagiu Iuliana Alina, direct și în mod necuvenit, de servicii de cosmetică și înfrumusețare prestate în fiecare lună din perioada menționată, în cuantum total de 36.670 lei (aproximativ 1.500 lei pe lună)”, se mai menționează în comunocatul DNA.
Iuliana Alina Odagiu va trebui să dea socoteală și pentru faptul că nu a înregistrat serviciile de înfrumusețare prestate directoarei și nu a achitat pentru respectivele sume taxele cuvenite.
Ce interdicții au
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cele trei inculpate trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
- să se prezinte ori de câte ori sunt chemate la organul de urmărire penală,
- să nu depășească limita teritorială a României,
- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
- să nu exercite funcții de conducere în cadrul D.S.P. Olt (în cazul inculpatelor Ioniță Elena și Madan Marinela Rodica), respectiv să nu exercite funcția de asistent medical în cadrul D.S.P. Olt (în cazul inculpatei Odagiu Iuliana Alina).
„Inculpatelor li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Celor trei inculpate li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, au mai precizsat procurorii.