Generalul Coldea se plânge că procurorul și presa desfășoară o campanie împotriva sa în dosarul de trafic de influență

0
Publicat:

Fostul șef SRI Florian Coldea o acuză pe procuroarea DNA Mihaela Iorga Moraru, care instrumentează dosarul care îl vizează, că a trunchiat și distorsionat intenționat stenogramele din dosarul său.

Acuzații grave aduse de Coldea procuroarei care-l anchetează FOTO: Arhivă
Acuzații grave aduse de Coldea procuroarei care-l anchetează FOTO: Arhivă

Generalul în rezervă Florian Coldea, fostul șef SRI, susține într-un comunicat de presă că transcrierile unor înregistrări din dosarul său sunt distorsionate de procurorul DNA Iorga Moraru, care îl cercetează pentru trafic de influență și spălare de bani.

El menționează că înregistrările audio făcute de denunțătorul Cătălin Hideg au fost făcute publice după depunerea denunțului, cu aprobarea tacita a procurorului de caz și a unor moguli din presă, care ar desfășura o campanie virulentă împotriva sa.

„Am constatat că acțiunile întreprinse de procurorul de caz în cadrul dosarului menționat, începând din 24 mai 2024, când a fost instituită măsura controlului judiciar pe cauțiune, până în prezent, au demonstrat aplicarea unor standarde neconforme în materie de instrucție penală și adoptarea unei atitudini neprincipiale și incorecte, dovedind lipsa de imparțialitate.

Astfel, la data de 15 iulie, am prezentat domnului Procuror-șef al DNA, un memoriu în care am expus argumentat o serie de elemente concrete în susținerea afirmațiilor de mai sus, pentru a dispune măsurile pe care le apreciază oportune în raport cu atribuțiile funcției pe care o deține și legislația aplicabilă în domeniu, în speranța unei urmăriri penale care să se realizeze cu respectarea normelor procesual-penale în vigoare si a prezumției de nevinovăție”, scrie Coldea.

Concret, el spune că după mai bine de 5 luni de la începerea anchetei simte că este vorba de o vânătoare de vrăjitoare. „Așa-zisa dreptate vizează demonstrarea existenței a ceva ce nu există: statul paralel, construct întreținut deliberat, pentru inocularea percepției publice privind existența sa. Astfel, asistăm la o acțiune coordonată între martorul denunțător, (culmea) procurorul de caz și mass media cointeresată, având ca scop prezentarea constantă, în mod trunchiat, a unor stări de fapt și probe din dosar pentru a crea aparența unor activități infracționale”, spune Coldea.

Acesta a dorit să prezinte opiniei publice o situație concretă privind înregistrări puse la dispoziție de denunțător și folosite de către procurorul de caz ca un element probatoriu principal.

„Astfel, în cuprinsul Procesului-verbal datat 23 aprilie 2024 și aflat în vol. 5 fil. 100 și urm., la pag.10/30, după ce se transcrie corect întrebarea lui Tocaci Dan T.D.V.: -Ți-a promis el vreodată, că dacă îi dai banii, pleci afară? Ți-a promis? A zis că se face legal totul? Ți-a zis cu gura lui că totul e legal, că se face legal?, transcrierea răspunsului lui Hideg Cătălin este cu totul altul, practic o afirmație este transformată într-o negație.

Deși Hideg Cătălin afirmă în înregistrare cât se poate de clar H.R.C.: Da, mă! Doar nu putea să mă scoată el din țară, că avea el cu ce, în mana lui? (minutul 12:16), în procesul verbal se transcrie cu totul altceva H.R.C.: Nu, mă, că nu putea să mă scoată el din ţară, că aveam cu ce …

Mai mult, pe aceeași pagină, după întrebarea lui Tocaci Dan – T.D.V.: Bă, ți-a zis şi când ai semnat contractul cu TRĂILĂ, cu semnalul, cu … ai semnat contractul tu cu TRĂILĂ, ce ţi-a zis ţie? …Dom’le, că încercăm, să vedem. Da? Ţi-a promis vreunul dintre ăştia că …, În cuprinsul procesului verbal se consemnează nereal că răspunsul lui Hideg Cătălin este neinteligibil, H.R.C.: … (neinteligibil)…, deși în înregistrare se aude foarte clar cum Hideg Cătălin afirmă următoarele: H.R.C.: Da nu se pune problema de promisiune. (minutul 12:47)”, arată Coldea.

Acesta a menționat că speră ca instituțiile abilitate ale statului sa se autosesizeze cu privire la aspectele semnalate care au făcut deja obiectul informării conducerii DNA și a Inspecției Judiciare.

Coldea mai susține că nu este implicat  în activități cu caracter politic- electoral și respinge încercările de a fi asociat cu orice fel de acțiuni circumscrise competiției electorale.

Pe 24 mai, Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă au fost plasaţi sub control judiciar pe cauţiune, fiind acuzaţi că au cerut 600.000 de euro omului de afaceri Cătălin Hideg, pentru a-l ajuta pe acesta să obţină o pedeapsă cu suspendare într-un dosar de fraude cu fonduri europene.

Avocatul Doru Trăilă și Dan Tocaci, un apropiat al celor trei, sunt, de asemenea, urmăriți penal în acest dosar.

Ulterior, DNA a extins urmărirea penală pe numele lui Coldea şi Dumbravă, sub acuzaţia că i-au cerut primarului din Rovinari, Robert Filip, suma de 600.000 de euro, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că au influenţă asupra unor magistraţi din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia să pronunţe hotărâri favorabile edilului, într-un dosar penal în care acesta era judecat.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite