Secretul liceului tehnologic din Olt care se bate cu licee teoretice. „Avem proiecte frumoase în afară”
0Trei licee tehnologice sunt în acest an în top 10 licee din Olt, după rata de promovare la BAC, rezultatele elevilor fiind peste media județeană.

Rata de promovare la filiera tehnologică a fost, în Olt, de doar 37,6%, iar aici vorbim strict de absolvenții care se și înscriu și susțin probele Bacalaureatului. Doar trei licee tehnologice - Liceului Tehnologic Iancu Jianu (rată de promovare 85%), Liceul Tehnologic nr. 1 Balș (71,43%) și Liceului Tehnologic Tufeni (70%) - se numără printre primele zece licee din județ (dintr-un total de 25), având rezultate peste media județeană (67,3%).

Liceul Tehnologic nr. 1 Balș, care a avut 45 candidați în examen, a plecat, cu aproximativ 10 ani în urmă, de la rezultate foarte slabe la Bacalaureat. Performanțele elevilor s-au îmbunătățit de la an la an, dar cu eforturi mari, explică directorul Claudia Lutic, profesorul de Limba română care conduce liceul din 2012, în echipă cu o profesoară de Matematică (director-adjunct).

„Mulți elevi provin din mediul rural și ne-am dat seama că trebuie să muncim cu ei și la școală, la ore, dar și cu pregătirea suplimentară. Ne-am înțeles cu elevii să ne pliem și pe programul de la microbuze, cei mai mulți fiind navetiști, și pe programul profesorilor volutari. Au venit apoi foarte multe programe care efectiv stimulau acești copii, au primit și tablete, au putut fi premiați, se vedea saltul de la un semestru la altul”, a dezvăluit prof. Lutic.
Un mare avantaj al liceului este că are două clase și la învățământul primar și gimnazial, iar în timp absolvenții au decis să rămână în număr din ce în ce mai mare în cadrul școlii. În 2019, o absolventă a reușit să obțină media 10 la Bac.
„Am pierdut șirul celor admiși la Medicină”
În acest an, dezvăluie prof. Claudia Lutic, șase dintre foștii absolvenți ai liceului termină facultatea de Medicină. A devenit însă o normalitate ca absolvenții să plece către Politehnică, Medicină, Academia Forțelor Terestre etc., iar asta de când Liceul Tehnologic nr. 1 Balș se bate de la egal la egal cu liceele teoretice.

Concurență acerbă între elevi este în prezent și la învățământul profesional, pentru că un agent economic foarte cunoscut (Casa Noastră, unul dintre cei mai importanți fabricanți de tâmplărie PVC din Europa Centrală și de Est) susține aceste clase (le oferă o bursă de 400 lei lunar, alături de cei 200 lei pe care îi oferă statul) și îi angajează pe absolvenți. Și nu doar pe elevii de la dual, ci și pe absolvenții de la liceu care vor să se angajeze. „Ne dezvoltăm acum foarte frumos pe servicii, în gastronomie, avem proiecte frumoase în afară, ne pregătim prin PNRR o cantină pe care să o transformăm în restaurant, cu mese, scaune deosebite. Nu mergem doar pe zona de cultură generală, dacă s-a înțeles cumva asta”, a completat prof. Lutic.
Elevii fac stagii de practică la un mare operator în Poiana Brașov și reușesc să se angajeze imediat după absolvirea liceului. În anul școlar trecut liceul a avut posibilitatea să-i trimită la un schimb de experiență în Portugalia, iar în acest an în Grecia, elevii având posibilitatea să vadă cum se practică în alte state meseria pentru care se pregătesc. Dacă în urmă cu mai mulți ani se întâmpla frecvent ca absolvenții să plece în străinătate, la muncă, după liceu, astăzi sunt din ce în ce mai rare astfel de cazuri, spune directoarea, pentru că își găsesc locuri de muncă bine plătite aici.
Liceul Tehnologic nr. 1 Balș are și în acest an în oferta de școlarizare trei clase a IX-a la liceu și două clase la școala profesională - învățământ dual, iar locurile, cel mai probabil, se vor ocupa „la prima strigare”.