Producătorul de aluminiu ALRO are un nou director general. Gheorghe Dobra se retrage după 31 ani în fruntea companiei

0
Publicat:

Combinatul de aluminiu ALRO Slatina are, de joi, 26 septembrie 2024, un nou director general. Gheorghe Dobra, care a condus compania timp de 31 ani, rămâne membru în Consiliul de Administrație, iar Marin Cilianu a primit un mandat de trei ani în fruntea companiei.

Gheorghe Dobra s-a retras din funcțai de director general al ALRO FOTO: arhiva
Gheorghe Dobra s-a retras din funcțai de director general al ALRO FOTO: arhiva

Compania ALRO a anunțat numirea unui nou director general, în urma ședinței Consiliului de Administrație de joi, 26 septembrie 2024. Firma producătoare de aluminiu cu o vechime de 63 ani va fi condusă de Marin Cilianu, în prezent director de Operațiuni – Aluminiu Primar. Cilianu a primit mandat până la 31 iulie 2027.

Dobra se retrage după 31 ani în fruntea companiei

Gheorghe Dobra are o experiență de 40 ani în ALRO, în ultimii 31 ani conducând compania.  „Gheorghe DOBRA va renunța la rolul de director general, însă va continua să contribuie la direcția strategică a ALRO în calitate de membru al Consiliului de Administrație al Companiei”, anunță ALRO, printr-un comunicat de presă.

Îi transmitem cele mai profunde mulțumiri lui Gheorghe DOBRA pentru conducerea vizionară a companiei și pentru angajamentul său. Contribuția sa a fost esențială pentru a face din ALRO un lider global în sectorul aluminiului", a declarat Marian NĂSTASE, președintele Consiliului de Administrație al ALRO. Reprezentanții companiei salută totodată numirea lui Marin Cilianu, cel care ocupă funcția de director operațional de 12 ani, având o vechime de 30 ani în cadrul firmei. 

Pe de altă parte, reprezentanții companiei amintesc contribuția directorului Gheorghe Dobra în dezvoltarea ALRO, vorbind de „un rol esențial” pe care acesta l-a avut.

Sub conducerea sa, compania a realizat numeroase îmbunătățiri tehnice și tehnologice, poziționând-o în topul industriei aluminiului la nivel global. Mandatul său este marcat de câteva etape importante, susținute de investițiile de 900 de milioane USD realizate în ultimii 20 de ani, de la creșterea producției de aluminiu cu valoare adăugată mare și foarte mare, până la îmbunătățirea semnificativă a eficienței energetice și reducerea amprentei de mediu”, se menționează în comunicatul postat pe site-ul ALRO. În directoratul lui Gheorghe Dobra, ALRO a fost acreditată ca furnizor pentru sectoarele aeronaval și auto.

Cine este Marin CILIANU

Noul director general Marin CILIANU și-a început cariera în ALRO în 1994. 

Pe parcursul activității sale, a deținut poziții cheie, contribuind semnificativ la dezvoltarea companiei prin modernizarea proceselor de producție, coordonarea proiectelor pentru ca ALRO să devină furnizor al industriei aerospațiale și gestionarea activităților de investiții, precum și organizarea operațiunilor pentru subsidiarele companiei în România și peste hotare”, precizează reprezentanții companiei. 

Marin Cilianu este noul director al ALRO FOTO: arhiva/A.M.
Marin Cilianu este noul director al ALRO FOTO: arhiva/A.M.

Marin Cilianu este absolvent al Facultății de Știința Materialelor, Universitatea Politehnica din București și are un doctorat obținut în 2004 cu teza „Fenomene magneto hidrodinamice în electroliți topiți industrial”. A obținut un Executive MBA de la ASSEBUS & Washington University, este coautor al mai multor brevete și a prezentat lucrări la conferințe naționale și internaționale. Marin Cilianu este și membru neexecutiv al Consiliului de Administrație al Alum Tulcea. 

Combinatul, privatizat în urmă cu peste 20 de ani

Uzina de Aluminiu, așa cum este cunoscută și astăzi ALRO, a fost înființată cu peste 60 de ani în urmă, fiind fabrica în jurul căreia s-a dezvoltat, de fapt, orașul supranumit în comunism „cetatea aurului alb”. Prima șarjă de aluminiu românesc a fost produsă în 1965. În 1989, conform informațiilor de pe site-ul companiei, capacitatea de producție crescuse la 263.500 tone anual.  

Fabrica de stat a fost transformată în 1991 în societate pe acțiuni, iar în 1997 a fost listată la Bursa de valori București, pe segmentul principal al pieței.  

Un moment tensionat în viața societății și a întregii urbe, de altfel, a fost decizia de privatizare a ALRO. Privatizarea a fost propusă în 2001-2002 conform programului PSAL 2 convenit cu Banca Mondială.  Guvernul României încă deţinea pachetul majoritar de acţiuni în companie după prima etapă de privatizare. Procesul de privatizare internaţională s-a încheiat prin selectarea consorţiului de companii Marco Group (astăzi Vimetco) ca investitor strategic în ALRO. În octombrie 2002, Guvernul României a încheiat acordul de privatizare cu Marco Consortium.

Conform site-ului companiei, în prezent, principalii acționari ai ALRO sunt: Vimetco PLC (54,19%), Pavăl Holding (23,21%) Fondul Proprietatea (10,21%), Acțiuni tranzacționabile (12,39%), din care dețineri au Fondul de Pensii NN, Fondul de Pensii Allianz și alții.

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite