Combinatul ALRO, în situație critică. „Șomaj tehnic, da. De disponibilizări nu discutăm deocamdată” VIDEO

0
Publicat:

Sindicatele din ALRO Slatina, patronatul și reprezentanți ai autorităților locale s-au întâlnit, marți, 27 septembrie 2022, la Prefectura Olt pentru a discuta despre „situația critică” a combinatului de producere a aluminiului.

Situația de la ALRO a fost prezentată în Comisia de Dialog Social de la Prefectura Olt FOTO: A.M.
Situația de la ALRO a fost prezentată în Comisia de Dialog Social de la Prefectura Olt FOTO: A.M.

Cel mai mare consumator de energie electrică din România, după cum era cotat combinatul de producere a aluminiului ALRO Slatina la începutul acestui an, se află în continuare într-o situație grea, deși din ianuarie 2022 și până în prezent a închis trei din cele cinci hale de producere a aluminiului electrolitic.

În urma acestei măsuri, sute de angajați au fost fie trimiși în șomaj tehnic, fie concediați la cerere (cu măsuri compensatorii conform contractului colectiv de muncă). Problema asigurării energiei electrice nu s-a rezolvat însă, iar acesteia i s-a suprapus și cea a asigurării gazelor naturale necesare procesului de producție.

În căutarea unei soluții, situația de la ALRO a fost discutată, marți, 27 septembrie 2022, în cadrul Comisiei de Dialog Social întrunită la Prefectura Olt. La întâlnire au participat: prefectul județului - Florin Homorean, vicepreședintele Consiliului Județean Olt – Ionuț Ivan, mai mulți lideri de sindicat din ALRO, directorul de producție al ALRO – Marian Cilianu și directorul de resurse umane ALRO – Nicolae Durău.

„Până la sfârșitul anului acestuia ne lipsesc 25 de megawatti”

Marea problemă a societății ALRO Slatina, o societate energofagă, este că încă de la sfârșitul anului trecut nu își mai poate asigura energia electrică la costuri care să-i permită să rămână pe piața producătorilor mari de aluminiu.

Liberalizarea pieței energiei a dus la creșterea prețurilor, lucru pe care îl resimt toți consumatorii, însă, raportat la cantitățile enorme de care are nevoie ALRO, problema prețului la care cumpără energia electrică va dicta închiderea activității de producție sau menținerea în activitate.

Deși Guvernul, prin cea mai nouă ordonanță care aduce noi prevederi pe piața energiei, a deschis marilor consumatori posibilitatea de a încheia contracte direct cu producătorii de energie electrică, faptul că nu există în lege obligația celor din urmă de a face acest lucru a dus la o situație fără soluție: pe piața marilor consumatori nu există energie care să poată fi contractată. Marii consumatori, așa cum este ALRO, cumpără din acest motiv energie de pe Piața Zilei Următoare (PZU) și de pe alte piețe pe care se practică prețuri foarte mari.

„Situația este critică în momentul de față. De ce? Datorită faptului că până la sfârșitul anului acesta ne lipsesc 25 MW. Acești 25 MW îi luăm de pe Piața Zilei Următoare (PZU), la prețuri la care nu se poate face nimic viabil din punct de vedere economic. Adică preț de 2.500 dolari, pe medie, 3.000 dolari în spot pe PZU, înseamnă preț între 500 și 600 euro pe MW, în condițiile în care noi suntem în competiție cu uzine care iau energia la 40 dolari sau de euro pe MW, sau de 60 euro. Este imposibil să faci față. Situația este și mai grea pentru anul viitor, discutăm acum pe ce hale mai avem în funcțiune, unde avem 50 MW lipsă”, a explicat directorul de producție al ALRO, Marian Cilianu.

Directorul de producție din cadrul ALRO, ing. Marian Cilianu, a oferit datele tehnice FOTO. A.M.
Directorul de producție din cadrul ALRO, ing. Marian Cilianu, a oferit datele tehnice FOTO. A.M.

Dacă ALRO va continua să achiziționeze energie electrică la prețurile de pe Piața Zilei Următoare (PZU) ar rezulta un cost de producție al tonei de aluminiu de trei ori mai mare decât cotația aluminiului pe bursa metalelor, a mai spus Cilianu.

„Se vinde energie la traderi pe anul 2025, pe anii 2023 și 2024 se pare că nu mai există cantități”

„Prețul aluminiului ar fi undeva la 6.500 – 7.000 dolari, iar LME e undeva la 2.100 dolari, LME fiind prețul aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra. Problema este una și de lipsă de cantități, deja se vinde energie la traderi pe anul 2025, pe anii 2023 și 2024 se pare că nu mai există cantități. (...) O situație critică, mai critică, este la gaze naturale, pe luna următoare n-am reușit să cumpărăm, vom cumpăra de pe o zi pe alta de pe bursa de mărfuri, iar pentru anul viitor și cele trei luni rămase din acest an încă nu am reușit să achiziționăm nimic. Prețul aluminiului a scăzut, dacă unde undeva la începutul anului se vindea cu 3.500 – 3.900 dolari, acum discutăm de un preț de 2.100 dolari”, a mai spus reprezentantul ALRO.

ALRO cere ca ANRE să oblige furnizorii să vândă și pe piața marilor consumatori

Ce încearcă să obțină reprezentanții companiei producătoare a aluminiului, susținuți și de sindicate, este ca statul să se implice și să reglementeze strict obligațiile producătorilor de energie, astfel încât prețul la care marii consumatori pot cumpăra să nu fie cel de „speculă”, după cum este considerat astăzi prețul de pe Piața Zilei Următoare (PZU).

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) ar fi exact instituția care poate face mai mult decât să dea posibilitatea producătorilor să încheie contracte cu marii consumatori, de la ANRE așteptându-se să reglementeze cantitățile care să fie livrate prin contracte negociate direct. În lipsa acestei reglementări, marii consumatori rămân doar cu prevederea din lege conform căreia pot încheia contracte bilaterale. 

Avem peste 40-50 de cereri de ofertă, pe care le-am pus și pe bursele de energie, și direct la producători, s-au anulat sau s-au refuzat, din lipsă de cantități de energie. Din păcate, nu există pe actuala lege o obligativitate de a vinde pe piața marilor consumatori. (...) Dacă nu au obligativitate să pună pe piața marilor consumatori, nu vor pune. Dacă anul ăsta, să zicem, costurile noastre erau în jur de 4.000 – 4.500 dolari, pentru anul viitor prevedem un preț de 6.500-7.000 dolari, care este enorm”, a mai spus Cilianu.

„Sunt oameni care își iau jumătate pastila ca să poată să supraviețuiască”

Mult mai vocal a fost unul dintre liderii sindicali, Constantin Popescu, acesta vorbind despre pericolul ca ALRO Slatina să își închidă cu totul porțile. Liderul a vorbit despre „o inflație de nesuportat” cauzată de creșterea necontrolată a prețurilor pe piața energiei și care „a dus la oameni care își iau jumătate pastila, ca să poată să supraviețuiască”, totul întâmplându-se pentru că România, care produce suficient pentru consumul propriu, s-ar fi angajat să ajute alte state.

„Românii noștri trăiesc cu 300 euro, iar ei trăiesc cu 2.000 euro, știți foarte bine că întreprinderile lor sunt subvenționate cu sute de milioane de euro ca să poată să treacă iarna asta grea. Oamenii lor, cetățenii acestor țări din UE, sunt subvenționați cu zeci de mii de euro ca să poată să treacă această perioadă, iar nouă ni se aruncă o ordonanță, că azi e mai verde, că dacă ai consumat, că dacă n-ai consumat... Nu, la noi este o bășcălie, atât la adresa poporului român, cât și la adresa industriei”, s-a revoltat liderul Sindicatului Aluministul, Constantin Popescu.

Directorul de producție Marian Cilianu a precizat, în schimb, că la acest moment nu se lucrează pe scenariul închiderii totale a activității ALRO, așa cum deja se tem angajații.

„Nu se discută de închiderea definitivă. Încercăm să supraviețuim, căutăm soluții. Încercăm să mărim capacitatea de topire deșeuri, astfel încât să facem un mix, electrolitic și deșeuri, și să scădem prețul. Este o investiție în curs, foarte avansată, primul cuptor va fi pus în funcțiune anul viitor în martie, al doilea va fi undeva în august, astfel încât să scădem prețul produselor pe care le vindem. Vorbim de șomaj tehnic, da, de disponibilizări nu discutăm deocamdată. În mod normal, dacă Europa ar merge bine și ar fi comenzi, n-ar trebui să trimitem în șomaj tehnic decât niște oameni din Electroliză și ceva de la Anozi. Dar principalele sectoare, Turnătorie și Aluminiu prelucrat, n-ar trebui să fie afectate”, a mai precizat directorul Marian Cilianu.

La finalul discuțiilor s-a convenit ca autoritățile locale să încerce să organizeze o întâlnire, la Slatina, cu ministrul Energiei, ministrul Economiei și cu reprezentanții ANRE, pentru a se căuta soluții pentru o problemă care nu este doar a ALRO, s-a subliniat de mai multe ori pe parcursul întâlnirii, ci cu aceasta se confruntă, în România, și alți operatori economici.

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite