Pericolul drogurilor în școli. „De regulă, acest consum nu se întâmplă în unitățile școlare”
0Polițiștii și jandarmii, care au constituit patrule mixte, fac, de câteva zile, controale în școlile din Olt și în proximitatea acestora și vor continua să o facă încă multă vreme de acum înainte, anunță reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt.
Îi au în vedere, pe de o parte pe chiulangii și pe copiii care, în curtea școlii, prin grupurile sanitare sau la poarta unității de învățământ fumează nestingheriți, iar pe de alta pe comercianții din proximitatea unităților de învățământ care le-ar putea comercializa elevilor țigări și băuturi alcoolice. Dacă elevii sunt acolo unde trebuie să fie, adică la cursuri, riscul de a săvârși fapte penale scade, cred autoritățile.
De asemenea, la nivelul fiecărei școli s-a constituit un grup de acțiune, din care și polițiștii fac parte (alături de părinți, elevi și reprezentanți ai altor instituții), astfel încât orice sesizare privind fapte de natură să-i afecteze pe elevi să fie adusă în atenția autorităților mult mai repede. Măsurile sunt parte din Planul Teritorial Cadru de Acțiune, care este „un document programatic întocmit la nivel județean”.
Doar două cazuri de posibil consum de droguri semnalate din școli
Cât despre droguri, nu doar că nu poate fi vorba de fenomen, dar cu greu se poate vorbi și de cazuri izolate. „De regulă, acest consum nu se întâmplă în școală”, susține inspectorul-șef al IPJ Olt, Ionuț Ilinca.
În evidențele structurii de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Olt sunt doar două cazuri semnalate anul școlar trecut, unul dintre acestea fiind adus la cunoștință de conducerea școlii, în celălalt caz mai mulți elevi ajungând în atenția polițiștilor după ce au leșinat în apropierea unei școli din Scornicești, în urma consumului de alcool combinat cu alte substanțe, și au fost transportați la spital.
Pe de altă parte, în urma controalelor desfășurate în ultimele zile, au fost surprinși 18 elevi chiulind, alți câțiva au primit amendă pentru că fumau în curtea școlii, iar la control s-au găsit în câteva ghiozdane pachete de țigări, dar nu și obiecte periculoase sau substanțe interzise.
Conform statisticii, în anul școlar 2022-2023 au fost sesizate în unitățile de învățământ 42 de fapte penale (față de 68 cu un an înainte). 28 dintre acestea s-au petrecut în mediul urban, iar 14 în școli de la sat. Cât despre natura celor sesizate, 30 au fost fapte de lovire sau alte violențe, iar diferența - vătămare corporală din culpă (diverse accidentări suferite de elevi).
Reprezentanta Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Olt, cms. Jeanina Stoica, vorbește însă de șase persoane (consumatori de droguri) aflate la acest moment în programul de consiliere și precizează că printre ei „sunt și elevi”. Ar putea fi mai mulți, însă problema este că acei consumatori „deferiți către noi fie de tutorele legale, fie de părinți, în cele din urmă or abandonează programul, or refuză să intre într-un program de asistență, deși serviciile sunt gratuite și sunt confidențiale”.
Diferența de cifre se explică simplu: polițiștii (adică IPJ Olt) au doar rol de prevenție, alte instituții (care ar putea dispune de alte date) sunt cele care cercetează faptele penale legate de consum sau trafic de stupefiante.