Nicio solicitare pentru centre temporare de sacrificare a mieilor. Reprezentant DSVSA: „Noi luptăm, dar dacă dumneavoastă cumpăraţi de pe străzi…“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi ne mai despart puţine săptămâni de Sărbătorile Pascale, primăriile nu se grăbesc să le ofere cetăţenilor siguranţa unor puncte de sacrificare autorizate. Reprezentanţii DSVSA a atrag atenţia că, de cele mai multe ori, chiar clienţii încurajează comerţul desfăşurat fără respectarea normelor.

Inspectorii Direcţiei Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alementelor (DSVSA) Olt vor acţiona, în preajma Paştelui, în 14 echipe care  care vor efectua controale şi verificări ale modului de respectare a  condiţiilor sanitare veterinare în târgurile de animale. Sunt 13 târguri în judeţul Olt  în care se comercializează şi animale (Văleni, Drăgănesti Olt, Caracal, Bals, Izbiceni, Vădăstrita, Osica de Sus, Iancu Jianu, Potcoava, Tufeni, Dobroteasa, Vâlcele, Slătioara) însă deocamdată nu se ştie în care dintre acestea vor funcţiona şi puncte de sarcificare, astfel încât clienţii să-şi poată alege mielul şi acesta să fie sacrificat pe loc. În cadrul unui raport prezentat marţi, 20 martie 2018, la Prefectura Olt, reprezentantul DSVSA Olt - medicul Mariana Mitroi a menţionat că până în acest moment primăriile nu au înaintat solicitări pentru autorizarea punctelor temporare.

Anul trecut, în întreg judeţul Olt au funcţionat doar cinci astfel de puncte -  Piata Agroalimentara Balş ,  Targul Săptămânal Caracal,  Piata Agroalimentară Draganeşti –Olt,  Târgul Săptămânal Osica de Sus  şi  Fost Abator Strehareti Slatina, deşi clienţii şi-au putut cumpăra din multe altele carnea de miel proaspătă. De altfel, comercializarea produselor „de sezon“, dar nu numai, fără respectarea normelor igienico-sanitare şi nu numai este recunoascută de autorităţi, care fac apel la consumatori să fie nu doar atenţi de unde cumpără, ci chiar să sancţioneze acest fel de comerţ. „Noi luptăm, dar dacă dumneavoastră cumpăraţi de pe străzi…“, a fost reacţia reprezentantei DSVSA, după o discuţie lungă în care s-a pus problema, printre altele, a comercializării produselor lactate şi a brânzeturilor lângă pieţe, direct pe trotuar.
Cât despre lentoarea autorităţilor în a înainta către DSVSA solicitările însoţite de documentele necesare în vederea autorizării centrelor temporare de sacrificare, aceasta este strâns legată de îndeplinirea condiţiilor minime necesare. Autorităţile cer separarea fizică a spaţiului, astfel încât sacrificarea să nu producă disconfort cumpărătorilor, le cer administratorilor acestor puncte temporare să dispună de spaţii amenajate pentru cazarea animalelor, de sistem de alimentare cu apă potabilă şi posibilitatea producerii apei calde, dar şi facilităţi de colectare şi stocare a materialului cu risc specific şi a subproduselor necomestibile rezultate din sacrificare, până la dirijarea acestora către unităţile de neutralizare/incinerare.
DSVSA Olt le mai solicită autorităţilor locale să permită accesul în incintă  numai cu animale identificate cu crotalie auriculară simplă şi crotalie electronică având acelaşi cod unic de identificare şi însoţite de documentele sanitar veterinare obligatorii (certificat de sănătate, formular de mişcare şi document pentru informaţiile referitoare la lanţul alimentar pt. ovine/caprine).

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite