„Nevăzători“ la volan amendați de Poliția Rutieră pentru viteză pe drumurile din Olt. Ce beneficii au conform încadrării medicale VIDEO

0
Publicat:

Șapte persoane cu probleme de vedere, încadrate în grad de handicap grav sau accentuat, au fost sancționate în județul Olt pentru abateri la regimul rutier. Acestea, conform documentelor medicale, nu ar fi trebuit să dețină permis de conducere.

Cu două săptămâni în urmă, prefectul județului Olt Mario De Mezzo comunica date dintr-o statistică îngrijorătoare. Pe baza datelor obținute de la Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului (DGASPC) Olt, coroborate cu baza de date a  Serviciului Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule, s-a stabilit că 78 de persoane cu handicap vizual de grad I sau II (grave și accentuate) deţin permise de conducere.

Joi, 2 noiembrie 2023, datele au fost completate cu o informație care confirmă faptul că deținătorii de permise legale de conducere și urcă la volan. 

„Instituția Prefectului a solicitat IPJ verificări din care a reieșit că în ultimul an şapte dintre cele 78 de persoane cu handicap vizual grav şi accentuat au fost sancţionate de oamenii legii, pentru încălcarea normelor rutiere. IPJ va derula verificări suplimentare în perioada imediat următoare”, precizează prefectul Mario De Mezzo.

Acesta a anunțat că va sesiza organelor competente situația, pentru a se declanșa verificări suplimentare.

Având în vedere constatările făcute pe baza confruntării celor două baze de date, se pune întrebarea cum de respectivele persoane au putut trece examenul pentru a obține permisul de conducere, dacă încadrarea în grad de handicap s-a făcut avându-se în vedere o afecțiune reală, sau cum de permisul nu a fost retras, dacă problema medicală a intervenit ulterior.

Pe de altă parte, dacă beneficiarii de certificat de încadrare în grad de handicap nu au în mod real o problemă medicală atât de gravă, întrebarea este cum a fost obținut acest certificat în baza căruia se oferă o serie de beneficii. 

„Nevăzător” vitezoman

Dintre cei șapte nevăzători contravenienți, surprinși de polițiști la volan și sancționați pentru încălcarea legislației rutiere, trei sunt încadrați în gradul I de handicap (care necesită însoțitor).

Unul a fost sancționat în octombrie anul trecut pentru oprire neregulamentară; un altul, în mai 2023, pentru că nu purta centura de siguranță, circula cu o mașină cu înmatricularea suspendată și nu avea triunghi reflectorizant, cel de al doilea fiind sancționat și în februarie anul acesta pentru viteză și înmatriculare suspendată.

Alte patru persoane încadrate în gradul II de handicap au fost sancționate pentru diverse contravenții: lipsă documente, nepurtarea centurii de siguranță, viteză, lipsa docuumentelor etc.

Beneficii semnificative ca urmare a încadrării în grad de handicap

Conform datelor DGASPC Olt, în județul Olt sunt aproape 3.000 (2.960 mai exact) persoane cu deficiențe de vedere încadrate în grad de handicap, 1.800 având gradul I, 900 - gradul II, iar diferența fiind persoane încadrate în gradele III sau IV. 

Încadrarea în gradul I de handicap se realizează în situații cu adevărat grave, în care persoana are nevoie și de însoțitor, nemaiputându-se descurca singură. Beneficiile nu sunt deloc de neglijat. Pentru gradul I se acordă reduceri la plata impozitelor și taxelor locale, plus bonuri de călătorie sau bonuri de carburant în valoare de 1.500 lei/an. Pentru gradul II se decontează cheltuieli de călătorie (carburant sau bilete) de 750 lei/an.  

Persoanele cu handicap gradul I (grav) au dreptul la însoțitor, indemnizația de însoțitor fiind de 2.079 lei/lună. Se mai adaugă 180 lei buget complementar și o indemnizație de 419 lei, tot lunar, pentru persoana încadrată în grad de handicap. Pentru gradul II nu mai există indemnizație de însoțitor, în schimb se acordă buget complementar de 132 lei, plus 317 lei indemnizație pentru persoana încadrată în grad de handicap. 

Cum se face încadrarea în grad de handicap

Pentru încadrarea în grad de handicap, cel puțin teoretic, filtrul este greu de trecut. Pentru gradul I se solicită chiar opinia a doi medici de specialitate care să certifice afecțiunea. La dosarul medical trebuie atașate, pe lângă copii ale documentelor de indentitate: referat privind situația medicală prezentă de la specialist; scrisoare medicală-tip, de la medicul de familie (numai în situația primei prezentări la serviciul de evaluare complexă din cadrul DGASPC); acte medicale - examinări clinice, de laborator, bilet de ieșire din spital, dispensarizări, tratamente recuperatorii etc.; documente care atestă statutul social al persoanei (cupon de pensie, adeverință de salariu etc.), copie după certificatul de încadrare în grad de handicap precedent și programul individual de reabilitare și integrare socială.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite