Mandatul unui primar reales în iunie, pus sub semnul întrebării după ce a „virat” de la PSD la PNL. Acum se vrea parlamentar

0
Publicat:

Un primar din Olt și-a depus dosarul pentru a fi validat pentru un nou mandat în calitate de membru PSD, pentru ca ulterior să semneze adeziune la PNL și să candideze pentru un post de parlamentar pe listele liberalilor.

Florin Tiutiu (prim-plan) a lăsat PSD pentru PNL și vrea acum un mandat de deputat FOTO: A.M.
Florin Tiutiu (prim-plan) a lăsat PSD pentru PNL și vrea acum un mandat de deputat FOTO: A.M.

Florin Gheorghe Tiutiu este un primar din Olt care își încheie acum cel de-al cincilea mandat și, dacă va fi validat, îl va începe pe cel de-al șaselea, câștigat la alegerile locale din iunie 2024. Tiutiu a fost ales primar în localitatea Nicolae Titulescu, unde a candidat pentru al șaselea mandat, din partea Partidului Social Democrat (PSD). După alegeri s-a „transferat” însă în barca liberală (asta după ce, înainte de locale, mai mulți primari PNL au trecut la PSD), iar noii coechipieri s-au și grăbit să-l anunțe drept candidat la Alegerile Parlamentare 2024. Luni, 14 octombrie 2024, PNL Olt a depus lista de candidaturi la Biroul Electoral Județean Olt, Florin Tiutiu figurând pe locul 2 pe lista de la Camera Deputaților.

Fostul său șef de partid, președintele PSD Olt - Marius Oprescu, spune că Tiutiu nu a fost exclus din partid după anunțul că pleacă la PNL. PSD cere însă acum să se constate situația în care se află primarul, iar instituțiile statului să procedeze legal și să constate încetarea mandatului.

(Tiutiu – n. red.) își pierde mandatul de primar. Și următorul, pentru că și acolo a candidat tot din partea Partidului Social Democrat. (...) Dacă nu se sesizează Prefectura, vom face noi adresă, ca partid, către Prefectură, și dacă nu va lua această decizie, domnul prefect este pasibil de un abuz în serviciu, nu poți să nu ții cont de niște legi care există în România”, a spus Oprescu.

Președintele PNL Olt, Gigel Știrbu, spune în schimb că Florin Tiutiu a devenit membru PNL cu doar o jumătate de oră înainte de depunerea listelor de candidați pentru Alegerile Parlamentare și că la momentul depunerii dosarului de primar spre validare la judecătorie respecta condițiile de eligibilitate.

Începând de astăzi (luni, 14 octombrie 2024 – n. red.) domnia sa este membru al Partidului Național Liberal, pentru că nu putea să-și depună candidatura. Până acum jumătate de oră domnia sa nu a  fost membru al Partidului Național Liberal, așa că atunci când a depus dosarul pentru validarea celui de-al șaselea mandat domnia sa îndeplinea toate criteriile legale pentru a i se valida mandatul. Suntem extrem de curioși să vedem care este poziția justiției din județul Olt, pe care noi o credităm cu încrederea noastră, și totodată așteptăm motivația acestor domni și doamne care vor da această decizie”, a declarat Știrbu.

O decizie din partea judecătoriei, în ceea ce privește validarea pentru un nou mandat, este așteptată în 21 octombrie 2024. Prefectul județului Olt, Ștefan Nicolae, a declarat marți, 15 octombrie 2024, pentru „Adevărul”, că la Prefectură nu a ajuns niciun document, nici de la partide și nici din partea unei alte instituții, în baza căruia să poată fi luată o decizie în acest caz.

Conform Codului Administrativ, mandatul primarului încetează de drept în următoarele cazuri:  

a) demisie;

b) constatarea şi sancţionarea, în condiţiile legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, a unei stări de incompatibilitate;

c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ- teritorială;

d) condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei;

e) punerea sub interdicţie judecătorească;

f) pierderea drepturilor electorale;

g) imposibilitatea exercitării funcţiei din cauza unei boli grave, certificate, sau a altor motive temeinice dovedite, care nu permit desfăşurarea activităţii în bune condiţii timp de 6 luni, pe parcursul unui an calendaristic;

h) pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales;

i) condamnarea prin hotărâre rămasă definitivă pentru săvârşirea unei infracţiuni electorale pe durata procesului electoral în cadrul căruia a fost ales, indiferent de pedeapsa aplicată şi de modalitatea de individualizare a executării acesteia;

j) deces.

Data încetării de drept a mandatului, în cazurile enumerate la lit. a), c), g) şi h) este data apariţiei evenimentului sau a împlinirii condiţiilor care determină situaţia de încetare, după caz.

Pe de altă parte, invalidarea alegerii primarului se poate pronunţa în cazul în care se constată, potrivit legii privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, încălcarea condiţiilor de eligibilitate sau dacă alegerea acestuia s-a făcut prin fraudă electorală.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite