Județul aflat în pragul unei crize a gunoaielor. „Nu plătesc, sunt vai de capul lor!”

0
Publicat:

Un serviciu pe care cetățenii din Olt l-au așteptat până în ultimul cătun, cu speranța că localitățile vor scăpa de gunoaiele aruncate peste tot nu poate fi plătit de către primăriile din județ, riscul extrem fiind ca cetățenii să rămână cu gunoiul la poartă.

Primăriile s-au trezit că nu pot plăti facturile pentru gunoiul ridicat FOTO: Cristina Ciocan
Primăriile s-au trezit că nu pot plăti facturile pentru gunoiul ridicat FOTO: Cristina Ciocan

Din martie 2022, județul Olt are un operator unic de salubritate, Salubris S.A., pentru toate cele 112 localități. Anterior, primăriile s-au descurcat fiecare cum a putut, unele având fie serviciu propriu de salubritate, fie contract cu diverse firme, în timp ce altele pur și simplu nu le ofereau cetățenilor vreo variantă și astfel apăreau munții de gunoaie de la marginea localităților.

În urma implementării unui program cu fonduri europene, s-a desemnat un singur operator pentru toate localitățile. Acesta strânge gunoiul din tot județul, fiecare primărie plătind aproximativ 600 lei/ tona de gunoi menajer colectat și dus în depozitul județean. Cetățenii au, la rândul lor, de plătit către primărie o taxă de 3,7 lei/persoană/lună în mediul rural și de 11,64 lei/persoană/lună în urban. În nouă luni, la Salubris s-au adunat însă datorii de aproximativ 7 milioane lei.

Taxa percepută la sat nu acoperă costurile, se plâng primarii

Banii strânși de la populație nu acoperă costul gunoiului colectat, se plâng primarii cu restanțe și de peste 1 milion lei (este cazul Primăriei Drăgănești-Olt), probleme mari fiind în mediul rural. Este vorba, pe de o parte, de nivelul taxei, iar pe de alta de gradul de colectare.

„Problema este că nu plătesc, n-au bani, sunt vai de capul lor”, spune primarul comunei Oboga, Tudor Matei. Primarul spune că localitatea are de achitat 110.000 lei, în condițiile în care a reușit să colecteze doar 25.000 lei.

Teama că cetățenii ar putea să arunce, din nou, gunoaiele pe oriunde este mare FOTO: Cristina Ciocan
Teama că cetățenii ar putea să arunce, din nou, gunoaiele pe oriunde este mare FOTO: Cristina Ciocan

Nici din bugetul primăriei nu poate plăti decât pentru anumite categorii de persoane, așa că va trebui să bată din poartă-n poartă.

„N-am avut bani să le plătim, a fost insuficient bugetul, foarte puțin s-a colectat de la ei. 250 milioane (lei vechi - n. red.) am strâns, dintr-un miliard (lei vechi – n. red.), pentru că n-au plătit. Acuma o luăm din casă în casă, să plătească, trebuie să plătim factura”, a mai spus primarul Tudor Matei.

Deși pare evident că cei 3,7 lei/persoană/lună sunt insuficienți, primarul spune că nu crede că o creștere de tarif va fi soluția. „Cu creșterea prețului..., să mai mă gândesc, că dacă nici pe astea nu le plătesc...!”, a adăugat primarul.

„Avem cea mai mare datorie pentru că la noi nu se mai aruncă în localitate”

Comuna Coteana este localitatea din mediul rural cu cea mai mare datorie către Salubris. Se întâmplă, spune primarul, pentru că nu se mai aruncă gunoiul pe oriunde.

„Se colectează foarte mult, se aruncă foarte mult în comparație cu cât s-a estimat. S-au estimat undeva la 30 și ceva de tone, se aruncă 70-80. Acum, știți cum e, vrem să se colecteze, dar totuși nu vrem. Dacă am mers pe colectare...”, a declarat primarul Ionuț Dima.

Rău-platnici nu ar fi foarte mulți, în schimb, trebuie găsite soluții pentru ca gunoiul să fie mult mai bine selectat și în pubele să nu mai ajungă și resturile care pot fi compostate sau pot fi altfel valorificate. Un proiect pentru care primăria a primit de curând aprobare, de construire a unei platforme de colectare, ar urma să rezolve o parte din problemă, a mai spus primarul.

Salubris trece la executări silite

Rezolvarea problemei facturilor care depășesc sumele încasate de la populație este, însă, de mai lungă durată. Reprezentantul Salubris a anunțat că va trece, în zilele următoare chiar, la executări silite, după multiple somații transmise, pentru că nu mai poate achita nici salariile către cei peste 600 angajați dacă nu va apela la linii de credit. Asta se îmtâmplă pentru că este vorba atât de restanțele acumulate de către primării în perioada martie – decembrie 2022, cât și de restanțe din anii anteriori în care Salubris a avut în lista de clienți atât o parte dintre primăriile din prezent, cât și persoane fizice, firme, asociații de proprietari etc., totalul datoriilor din facturile neplătite aferente contractelor anterioare ridicându-se la alți 7 milioane lei. Primii executați vor fi clienții cu cele mai mari sume restante și care nu au solicitat sau nu au respectat graficul de eșalonare convenit.

Soluția autorităților? Majorarea taxei de salubritate

De la nivelul Consiliului Județean Olt se indică, pentru situația din prezent de la nivelul primăriilor, soluția majorării taxei de salubritate.  Cel mai probabil majorarea va opera din aprilie-mai 2023, noua propunere de tarif fiind 6 lei/persoană/lună în mediul rural și 15 lei la oraș.

„Va trebui să mărim taxa, dar să învățăm să facem și selectare, să scadă cantitățile. Nu se poate nici așa, să arunci gunoiul peste tot”, spune vicepreședintele CJ Olt, Virgil Delureanu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite