În ce condiţii se pot desfăşura ore remediale şi în vacanţă. Argumentele pro şi contra programului
0
Orele remediale, speranţa multor părinţi care nu-şi permit să plătească meditaţii, vor putea fi susţinute şi în vacanţa prelungită care începe la finele acestei săptămâni.
În ordinul de ministru publicat deja în Monitorul Oficial se face referire, pe lângă precizări privind structura acestui an şcolar, şi la posibilitatea şcolilor de a organiza şi pe perioada vacanţei cursuri remediale pentru copiii care în timpul şcolii online fie nu au putut intra, fie nu au înţeles exact ceea ce le-a fost predat şi au nevoie de ajutorul profesorilor lor.
Părinţii au putut opta pentru organizarea acestor cursuri adresând cereri către directorul şcolii, iar aceste cereri pot fi depuse în continuare, fiind centralizate lunar, iar orele remediale se organizează din luna imediat următoare.
Orele remediale se adresează tuturor elevilor din ciclul primar şi gimnazial, dar şi anumitor licee care au implementat programul ROSE. Numărul elevilor înscrişi în acest program creşte, de altfel, constant.
În judeţul Olt, la prima centralizare s-au adunat aproximativ 1.000 solicitări, însă numărul lor aproape că s-a dublat între timp, listele fiind în continuare deschise. Sunt 1.276 elevi din ciclul primar care rămân în fiecare zi după cursuri pentru a lucra suplimentar, şi 727 elevi din ciclul primar.
În continuare o problemă rămâne organizarea acestor ore remediale în mediul rural, unde copiii depind de microbuzul şcolar pentru a ajunge la şcoală. În cele mai dese cazuri argumentul folosit de părinţi şi de profesori deopotrivă pentru a motiva lipsa acestor ore remediale este acela că elevii ar ajunge să stea la şcoală chiar şi 7-8 ore şi uneori mai mult.
Alţi profesori se plâng de dezinteresul elevilor, cărora le mai pot cu greu capta atenţia chiar şi în timpul programului normal. „Nici părinţii şi nici copiii nu sunt de acord ca elevii să stea cu masca pe faţă atâtea ore“, este un alt argument în defavoarea „remedialelor“.
„Tocmai la solicitarea părinţilor le-am organizat“
La polul opus se află însă şi şcoli cu doar câţiva elevi, şi ei adunaţi din mai multe sate. Una dintre acestea este Şcoala Gimnazială Topana, care are 40 elevi, cu tot cu copiii de la grădiniţă. În clasa a VIII-a sunt doar patru. Se învaţă în regim de simultan, atât la ciclul primar, cât şi la clasele de gimnaziu, iar microbuzul şcolar parcurge zilnic 70 kilometri să-i adune din cinci sate şi să-i ducă înapoi acasă.
„Cu atât mai mult pentru că se învaţă în acest regim am zis că trebuie să facem aceste ore remediale. Cum să spunem noi că aceste remediale nu le prind bine?“, spune directorul şcolii, prof. Nicoleta Diaconu.
Şi părinţii au considerat că orele suplimentare, cele de Limba Română şi de Matematică, care discipline de examen, cu atât mai mult nu le vor prisosi.
„La noi totul se face pe bază de cerere a părinţilor, nu se pune problema să nu fi fost de acord. Având în vedere numărul mic de copii, fizic este mult mai bine. Şi dacă am putut, de ce nu? Ne-am gândit şi la binele copiilor. Au mai avut probleme şi cu Internetul, sau sunt câte 4-5 copii într-o familie, şi-atunci, gândiţi-vă, câtă aparatură să ai? Ei au, le-au fost dat tablete, e adevărat, dar, vă repet, ei s-au înscris pe bază de cerere, părinţii au făcut cerere“, spune directorul şcolii, prof. Nicoleta Diaconu.
13 dintre elevi, de la gimnaziu, vin la şcoală pentru orele remediale, însă pe perioada vacanţei cel mai probabil aceste ore se vor desfăşura doar pentru cei patru elevi din clasa a VIII-a. Nici profesorilor nu le este uşor, mai spune directorul şcolii, pentru că cei mai mulţi sunt navetişti şi au ore chiar şi în câte cinci şcoli.
La Şcoala Gimnazială Găneasa orele remediale, în schimb, au fost solicitate doar de către părinţii copiilor din ciclul primar. În timpul şcolii rămân după programul normal, însă în vacanţa care se apropie vor veni, cel mai probabil, pentru că încă nu s-a luat o decizie, o dată pe săptămână şi vor face toate cele cinci ore într-o zi, spune directorul Claudia Neacşa.
Conform „Ordinului privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 3.125/2020 privind structura anului şcolar 2020-2021“, care a ajuns marţi, 30 martie 2021, în şcoli, un nou articol care completează vechiul ordin prevede: „Art. 2 – 1 – Pe durata vacanţelor se pot desfăşura activităţi remediale, cu prezenţă fizică, conform prevederilor Ordinului ministrului educaţiei nr. 3.300/2021 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului national pilot de tip «Şcoală după şcoală», pentru elevii până la clasa a VIII_a inclusiv, cu modificările şi completările ulteriore, în condiţiile respectării prevederilor art. 3 alin. (5) din Ordinul ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii nr. 3.235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulteriore, dacă la nivelul localităţii nu este depăşită rata de infectare de 6/1.000 de locuitori.
Art. 2 – 2 – pe durata vacanţelor se pot dsfăşura activităţi remediale, inclusiv cu prezenţă fizică, pentru elevii din clasele liceale, în cadrul subproiectelor finanţate prin Proiectul privind Învăţământul secundar – ROSE, cu respectarea art. 3 alin. (5) din Ordinul ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii nr. 3.235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulteriore, dacă la nivelul localităţii nu este depăşită rata de infectare de 6/1.000 de locuitori.“.
Vă recomandăm şi: