Haosul din campania vaccinării dascălilor din Olt. Nedumeriri fireşti, pe care nu le clarifică nimeni
0Programarea dascălilor pentru vaccinare într-o campanie-fulger care să se termine pe 10 martie pare un haos în teritoriu. Dincolo de heirup-ul autorităţilor, profesorii au şi dilema vaccinării cu unul sau altul dintre produse.
Vaccinarea profesorilor într-o campanie dedicată acestei categorii profesionale pare că mai mult a încurcat lucrurile, cel puţin pentru o anumită categorie de persoane.
Mii de dascăli din Olt, care îşi aşteptau rândul la vaccinare în baza programărilor în platforma online, s-au văzut nevoiţi să se hotărască în câteva ore dacă renunţă la acea programare pentru a fi vaccinaţi mai devreme.
Dacă o fac, o fac însă fără să ştie ce produs va fi folosit în campania pentru vaccinarea personalului din învăţământ, pentru că acest gen de informaţii nu le-a fost furnizat. Programarea iniţială, însă, le oferea indicii în acest sens prin faptul simplu că ştiau ce produse se folosesc la nivelul fiecărui centru în parte.
Centrul special care a rămas la nivel de discuţie
În judeţul Olt, s-a pus iniţial problema înfiinţării unui centru special destinat imunizării personalului din învăţământ, chiar dacă nu se ştia exact numărul de persoane care doresc imunizarea şi încă nu au prins un loc la programarea în platformă.
S-au făcut şi vizite în teren, sediul Palatului Copiilor Slatina a părut un spaţiu tocmai cum trebuie, însă planul n-a ţinut până la capăt. Ce părea marţi, 23 februarie, certitudine, după cum anunţa inspectorul şcolar general al IŞJ Olt, a doua zi n-a mai fost valabil.
„Asta e, dacă analiza făcută de DSP... De ce nu-i sunaţi pe ei?“, a fost reacţia ulterioră a şefului IŞJ, Victor Iacobescu. Acesta a confirmat că mare parte dintre colegii care încă nu s-au vaccinat aveau programare în cursul lunii martie. „S-au programat mulţi şi nu renunţă la vaccinare. Că e cu trei zile înainte, că e cu patru, că e cu cinci....“, a mai spus Iacobescu.
Altfel, situaţia privind profesorii care ar urma să fie imunizaţi în campania special destinată acestora încă nu era disponibilă, miercuri, 24 februarie 2021, orele prânzului, la nivelul IŞJ Olt. „În momentul ăsta noi centralizăm. Este o situaţie destul de complicată, oamenii trebuie să facă nişte lucruri, să-şi aleagă, să scrie, să trimită, şi nu suntem gata. (...) Ei (n.r. – DSP Olt) ne-au cerut ieri ,la ora 14.00 şi ceva – 15.00, această situaţie“, a confirmat purtătorul de cuvânt al IŞJ Olt, inspectorul Şcolar Mirela Paraschiv.
Când începe, totuşi, vaccinarea dascălilor
Oltul nu se află pe lista celor 23 judeţe în care vaccinarea în campania specială să fi început miercuri, 24 februarie. A fost greu să obţinem până şi informaţia că această vaccinare va începe, totuşi, în 25 februarie.
Cu ce vaccin vor fi imunizaţi profesorii este, de asemenea, o informaţie pe care profesorii mai mult au intuit-o, nu le-a fost furnizată astfel încât să poată face o alegere sau alta în privinţa posibilităţii de a se vaccina.
„Mâine, 25 februarie 2021, va începe vaccinarea cadrelor didactice la nivelul judeţului Olt în centrele comunitare. Personalul până în 55 ani se va vaccina cu Astra Zeneca în cele două centre de vaccinare - Slatina – fluxul numărul 2 şi centrul de vaccinare din Balş-, iar persoanele de peste 55 ani se vor vaccina cu Pfizer în cele cinci centre de vaccinare comunitare: Slatina, Caracal, Corabia, Drăgăneşti şi Scorniceşti“, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Olt, Gabriela Gogiu, ulterior DSP furnizând casete date şi prin intermediul unui comunicat de presă.
Reprezentanta DSP Olt a mai precizat că profesorii nu mai au nevoie de programare, ci vor fi vaccinaţi în centrele amintite în baza listelor pe care DSP le aşteaptă de la Inspectoratul Şcolar.
„Aveam programare pentru mijlocul lunii martie, la Caracal, aşa că nu renunţ“
Cât despre decizia dascălilor, în cazul lor dilemele persistă. „Aveam programare pentru mijlocul lunii martie, la Caracal, aşa că nu renunţ. M-aş încadra, după criteriul vârstei, la vaccinarea cu Astra Zeneca, la Slatina. Asta este, fac un drum de Caracal, mai aştept câteva zile, dar mă vaccinez cu ce vreau“, a declarat un profesor din Slatina.
Alţi profesori încă oscilează, chiar şi după ce s-au consultat cu medicii de familie. „Medicul de familie mi-a recomandat Astra Zeneca, însă din experienţa colegilor am înţeles că există efecte destul de pronunţate. S-au simţit destul de rău, dureri de cap, oboseală, febră, transpiraţii... Chiar nu ştiu ce să aleg, sincer“, a declarat un alt cadru didactic.
„Dacă renunţ la programarea iniţială mă vaccinează cu Astra Zeneca?!“, încerca să afle răspuns şi un alt profesor, din aceeaşi categorie de vârstă de până în 55 ani.
Campania specială de vaccinare a personalului din învăţământ ar urma să fie finalizată la 10 martie. Persoanele care au anunţat că vor vaccinarea în campania special dedicată acestui sector, fiind menţionate în listele care vor ajunge prin intermediul Inspectoratului Şcolar la DSP, vor fi eliminate din platforma electronică de programare, dacă au reuşit anterior să se programaze.
La ora redactării articolului, datele privind numărul profesorilor încă neimunizaţi, precum şi datele privind numărul celor care doresc vaccinarea în campania specială, erau încă în curs de centralizare la IŞJ.
Din recensământul realizat înainte de debutul campaniei de programare în platforma online, din cei 4.140 profesori din Olt, 2.312 şi-au declarat disponibilitatea pentru a fi vaccinaţi.
Vă recomandăm şi: