FOTO VIDEO  Slătinenii, la sarmale înainte, la festivităţi înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diferenţa dintre slătinenii participanţi la festivităţile Micii Uniri şi distribuirea sărmăluţelor a fost evidentă  (FOTO: Mugurel Manea)
Diferenţa dintre slătinenii participanţi la festivităţile Micii Uniri şi distribuirea sărmăluţelor a fost evidentă  (FOTO: Mugurel Manea)

Festivităţile de la Slatina din acest an prilejuite de împlinirea a 156 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească au avut parte de cel mai slab public din ultimii ani. De vină pare să fi fost vremea capricioasă, care i-a ţinut pe slătineni în case, aceştia preferând căldura locuinţelor în locul festivităţilor. Totuşi, alta a fost situaţia la distribuirea sărmăluţelor cu mămăliguţă caldă şi vin fiert.

Locuitorii municipiului Slatina s-au lăsat greu înduplecaţi să îşi părăsească căldura apartamentelor pentru a participa la festivităţile matinale ocazionate de „Mica Unire”, cum mai este cunoscut evenimentul de la 24 ianuarie 1859 ce a previzionat Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Manifestările anunţate de autorităţi pentru dimineaţa zilei de sâmbătă – 24 ianuarie a.c., ocazionate de împlinirea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, a strâns laolaltă cel mai slab public din ultimii ani. Practic, directorii instituţiilor „descentralizate” şi însoţitorii lor au reprezentat, de voie - de nevoie, cel mai numeros public la festivităţile de la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Ceilalţi participanţi la eveniment, adică slătinenii „obişnuiţi”, au putut fi număraţi pe degetele de la ambele mâini. Acţiunile de celebrare a Micii Uniri au început la ora anunţată 09.45 şi s-au întins pe durata a mai bine de o oră. După salutul prefectului dat Gărzii de Onoare a municipiului a urmat deja tradiţionala slujbă religioasă ţinută de un sobor de preoţi în frunte cu „şeful” acestora, episcopul Sebastian al Slatinei şi Romanaţilor.

Ulterior, a urmat depunerea de coroane şi jerbe de flori din parte directorilor de instituţii publice “deconcentrate” şi a reprezentanţilor partidelor politice, finalul manifestărilor fiind reprezentat de parada Gărzii de Onoare a municipiului.

Dacă, la festivităţile mai-sus amintite, au participat, după cum am menţionat, doar un număr restrâns de cetăţeni, alta a fost situaţia o oră mai târziu când a fost anunţată distribuirea gratis de sărmăluţe cu mămăliguţă caldă, teci de fasole acră şi vin fiert. Peste o sută de persoane au aşteptat cuminte la coadă de pe esplanada aflată la nici 30 de metri de statuia lui Alexandru Ioan Cuza cu mult înainte de momentul servirii celor aproximativ 2.000 de porţii de sărmăluţe. Vântul puternic şi ploaia rece nu au mai contat.

“În ultimii trei ani mereu am participat la momentele astea când s-a dat ba sărmăluţe, ba ciorbă de fasole şi mi-a plăcut. De-aia am venit şi acum, plus că am venit şi cu câţiva vecini ca să ne mai distrăm şi noi, mai vorbim de una – de alta. E frumos ce se face cu mâncarea asta pentru că nu e doar ceva organizat doar la noi, ci şi în alte oraşe din ţară mult mai mari ca Slatina, aşa că nu are de ce să ne fie ruşine. La urma urmei, şi americanii fac aşa ceva de ziua lor, doar că ei sărbătoresc cu altă mâncare că îşi permit”, a spus unul dintre slătinenii care au stat la coada pentru sărmăluţe.

Pentru ca să nu apară incidente, acţiunea de servire a mâncării a fost atent supravegheată de jandarmi şi poliţişti locali deopotrivă. De menţionat că, în timp ce unii aşteptau la coadă pentru a intra în posesia sărmăluţelor mult dorite, alţii s-au prins într-o Horă a Unirii chiar pe esplanadă, la nici zece metri de coada menţionată. Renumitul interpret de muzică populară Gheorghe Turda a susţinut, tot pe esplanadă, un concert, admiratorii acestuia răsplătindu-i prestaţia cu aplauze îndelungi.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite