FOTO VIDEO Inedit la Prefectura Olt: galerie şi carte despre toţi prefecţii judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Galeria Prefecţilor" de la Olt se află în sediul Prefecturii din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)
"Galeria Prefecţilor" de la Olt se află în sediul Prefecturii din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)

O acţiune inedită s-a desfăşurat, de Ziua Unirii, în municipiul Slatina. La sediul Prefecturii Olt a avut loc o dublă manifestare, respectiv a fost lansat un album documentar despre toţi prefecţii judeţelor Olt şi Romanaţi începând din anul Unirii Principatelor şi până în prezent. Cu acelaşi prilej au fost dezvelite şi două plăci cu numele tuturor celor menţionaţi, dar şi o serie de fotografii ale unora dintre prefecţii de după 1989.

Ideea reunirii tuturor prefecţilor judeţului Olt de la apariţia acestei demnităţi în anul 1859, la care se adaugă şi cei ai judeţului Romanaţi, parte integrantă a actualului teritoriu – dar desfiinţat de comunişti -, a aparţinut nimănui altcuiva decât actualului reprezentant al Guvernului în teritoriu, Cătălin Rotea, instalat abia în luna septembrie a anului trecut. Cel mai tânăr prefect din ţară, cum mai este cunoscut Rotea (29 de ani), s-a interesat anterior despre posibilitatea realizării unei asemenea lucrări şi, la o lună după accederea în funcţie, a dispus demararea operaţiunilor de documentare şi realizare a lucrării pentru a fi gata de Ziua Unirii.

Intitulată “Prefecţii judeţelor Olt şi Romanaţi”, lucrarea a fost editată sub forma unui album fotografic pe hârtie de cea mai bună calitate şi se întinde pe 234 de pagini. În paginile sale sunt menţionaţi toţi cei 161 de prefecţi ai celor două judeţe amintite, indiferent de durata mandatelor fiecăruia. De asemenea, lucrarea cuprinde fotografii ale demnitarilor şi din oraşele reprezentative ale judeţului, documente istorice etc. Tot în acelaşi cadru şi tot la sediul Prefecturii Olt au fost dezvelite şi două plăci cuprinzând numele prefecţilor celor două judeţe, la care s-au adăugat fotografiile înrămate ale câtorva dintre prefecţii de după 1989. Dintre aceştia, o parte chiar au fost prezenţi la emoţionantul eveniment: Marin Diaconescu, Nicolae Ştefan, Octavian Popescu sau Daniel Şarpe. În afară de aceştia au luat parte numeroşi angajaţi ai Prefecturii Olt, directori de instituţii descentralizate, totul desfăşurându-se în holul etajului 1 al biroului actualului prefect al judeţului.

“Acest album lansat astăzi despre prefecţii judeţelor Olt şi Romanaţi este un gest de normalitate, de recunoştinţă şi respect pentru toţi cei care au condus destinele judeţului nostrum în cei 150 de ani care au trecut de la înfiinţarea Instituţiei Prefectului îm România. Iniţiativa editării acestui album nu vine din altceva decât din nevoia fiecărei colectivităţi umane de a-şi respecta istoria şi de a-şi revitaliza spiritual. Să fii Prefect înseamnă să simţi vibraţia inimii la intonarea Imnului Naţional sau la vederea drapelului tricolor, să porţi stema ţării pe care o reprezinţi în suflet, nu doar pe reverul hainei, să-I respecţi şi să-I slujeşti pe cei cărora le-ai jurat că le vei apăra drepturile şi libertăţile şi să nu uiţi niciodată că a fi român este cea mai importantă calitate pe care o ai”, a declarat actualul prefect de Olt, Cătălin Rotea, care, din modestie, nu a vrut ca o poză cu el să fie expusă în cadrul “Galeriei Prefecţilor”.

Cartea despre prefecţii Oltului, cu bani de la Guvern

Grupul de lucru reunite pentru colectarea datelor istorice şi elaborarea documentaţiei necesare cărţii a fost formată din: Bogdan Bădiţoiu - şeful Direcţiei Judeţene Olt a Arhivelor Naţionale, Laurenţiu Guţică - directorul Muzeului Judeţean Olt, şi Ioana Grămescu, şeful biroului Instituţia Prefectului Olt.

„Pentru judeţul Romanaţi au fost identificaţi, între anii 1863-1950, 75 de prefecţi, iar în judeţul Olt, între anii 1859-1950, un număr de 73 de prefecţi. Din anul 1990 şi până în zilele noastre, judeţul a fost condus de către zece reprezentanţi numiţi de Guvern, unii având mai multe mandate”, a precizat Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt şi membru al comisiei care a elaborat lucrarea. De precizat că lucrarea a costat 3.000 de lei, la care se adaugă încă 500 de lei înrămarea pozelor prefecţilor expuşi în Galeria Prefecţilor, bani provenind din bugetul Prefecturii Olt.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite