FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români. Marin Bica este îngerul din Slatina care îi ajută pe oamenii cu dizabilităţi
0
Campania „Cei mai frumoşi români“ continuă cu povestea unui om care, de ani de zile, se ocupă de persoanele pe care societatea îi tratează ca pe nişte paria: oamenii cu dizabilităţi. Preotul Marin Bica din Slatina se încăpăţânează să îi ajute pe cei defavorizaţi.
Părintele Marin Bica a înfiinţat în municipiul Slatina, de-a lungul ultimilor aproape 20 de ani, nu mai puţin de trei centre pentru recuperarea şi reintegrarea în societate a persoanelor cu handicap fizic şi psihic. Totul a pornit în jurul anilor 1994-1995, când a făcut primul pas: a creat un ONG numit Organizaţia pentru Copii şi Adulţi cu Nevoi Speciale “Trebuie!” Slatina. Scopul propus: să ajute, pe cât posibil şi în limita fondurilor ce puteau fi adunate, persoanele cu dizabilităţi fizice şi psihice din judeţul Olt, mai ales că, până la acel moment, în acest judeţ nu exista niciun fel de organism în acest sens. La acea dată, iniţiatorul acestui demers herculean nu avea să bănuiască ce amploare urma să cunoască ideea sa.
Poate că Marin Bica nu s-ar fi încumetat niciodată la o asemenea muncă de Sisif, dacă soarta nu i-ar fi rezervat lui însuşi o lovitură cruntă: să aibă un băieţel cu dizabilităţi. De altfel, el recunoaşte că acest fapt l-a făcut să vadă cu alţi ochi viaţa şi să conştientizeze cu adevărat ce înseamnă greutăţile cu care se confruntă o familie ce are în cadrul său o persoană cu handicap. “Dumnezeu e bun, dar e şi drept”, spune Marin Bica, cel care, acum, are toate motivele să se considere fericit: băiatul său, Justin, este în continuare lângă el, iar de numele fiului său se leagă destinele altor 300 de persoane cu dizabilităţi din judeţ, toate ajutate prin intermediul ONG-ului creat de tatăl său în anul 1994.
“Ideea de a crea ceva în acest judeţ pentru a ajuta persoanele cu handicap mi-a venit din cauza necesităţilor deoarece, pe atunci, nu exista în judeţul Olt vreo fundaţie sau alt organism care să se preocupe de soarta celor cu dizabilităţi. Atunci mi-am zis că trebuie făcut ceva în acest sens, că lucrurile nu trebuie lăsate la voia întâmplării, că cineva tot trebuie să facă primul pas. Întâmplarea sau, poate, Dumnezeu, a făcut să fiu eu primul care să se ia la luptă cu sistemul, ca să zic aşa. Acum am ajuns la aproape 20 de ani de atunci şi, când mă uit înapoi, parcă nu îmi vine să cred că am ajuns atât de departe. Am ajutat mulţi copii şi tineri cu handicap din judeţ şi încă o fac prin intermediul acestei fundaţii”, spune părintele Bica.
Ce poate face o sponsorizare
Demersurile părintelui Marin Bica au fost semnificativ sprijinite de o fundaţie umanitară creată în acelaşi nobil scop în Olanda. În prezent, Organizaţia “Trebuie!” Slatina a amenajat în acest oraş trei centre de recuperare a persoanelor cu dizabilităţi din judeţ. Primul este cel de unde a plecat totul, care se află pe strada Vintilă Vodă şi poartă chiar numele celui care l-a îndemnat pe Marin Bica să pornească lupta cu un sistem anchilozat de un cras şi absurd dezinteres: “Justin”. A urmat, în anul 1997, Centrul de Pedagogie Curativă şi Educaţie Specială „Voinicel”, situat pe strada Banului, nr. 58. În luna mai a anului 2009 a fost inaugurat şi al treilea loc - Centrul de Recuperare Activă „Sfânta Maria”, situat pe strada Poienii, nr. 32 B, a cărui realizare a fost finanţată de Fundaţiile Olandeze de Cooperare în Europa Centrală şi de Est Wilde Ganzen Olanda, NCDO Olanda, dar şi de Primăria Slatina, valoarea investiţiei fiind de 1.500.000 lei.
De altfel, ultimul centru este cel mai modern şi mai spaţios dintre cele trei ale fundaţiei, având o suprafaţă totală de 5.000 de metri pătraţi şi o suprafaţă utilă de 800 de metri pătraţi, unde sunt amenajate: cinci garsoniere, trei dormitoare, două bucătării şi trei băi - totul destinat găzduirii copiilor cu probleme şi însoţitorilor acestora. Centrul, situat în cartierul Clocociov şi cam greu de dibuit, mai are în dotare şi săli de hidroterapie, masaj, kinetoterapie şi fizioterapie, de care pot beneficia, anual, un număr de 100 de copii cu dizabilităţi neuro-motorii împreună cu însoţitorii lor personali. Toată investiţia, de la achiziţionarea terenului, introducerea de gaze naturale, apă şi curent, dotare şi amenajare, a costat aproape 300.000 euro, bani proveniţi integral din sponsorizări.
Minunile lui Bica
De-a lungul celor aproape 20 de ani de activitate ai Organizaţiei “Trebuie!” înfiinţată la demersul părintelui Bica, persoanele care au trecut pe aici - copii şi tineri din judeţ cu diverse dizabilităţi psihice şi fizice - au beneficiat de tot ce a avut la dispoziţie ONG-ul slătinean. Cele trei centre de recuperare destinate acestora au oferit şi oferă în continuare, pe lângă consiliere familială, educaţie specială, logopedie, kinetoterapie şi psihoterapie, şi servicii de ergoterapie şi terapie ocupaţională sau activităţi de stimulare senzorială.

Foto

ONG-ul are un parteneriat cu Şcoala Specială din Balş unde, la fel, sunt găzduiţi copii şi tineri cu dizabilităţi din judeţ. Potrivit acestui parteneriat, profesori de la Şcoala Specială din Balş vin zilnic ori săptămânal la Slatina, în funcţie de programare, şi ajută la recuperarea şi reintegrarea în societate a membrilor cu handicap fizic şi psihic din cadrul organizaţiei “Trebuie!”. Nu mai puţin de 18 profesori vin, astfel, la centrele ONG-ului din Slatina, fiind plătiţi de Şcoala Specială din localitatea menţionată şi care predau materii din învăţământul special şi psihopedagogie adaptate situaţiei membrilor organizaţiei slătinene, plus exerciţii fizice. Iar rezultatele nu au întârziat să apară: de-a lungul anilor, copii “condamnaţi” iniţial de soartă din Slatina şi din judeţul Olt au ajuns să aibă o şansă după ce, în urma frecventării programelor Organizaţiei “Trebuie!”, au putut să se integreze în şcoala normală, au ajuns la liceu sau la o şcoală profesională.
“Aceşti copii şi aceşti tineri care au trecut pe la noi şi, apoi, au mers mai departe după ce au fost ajutaţi în centrele noastre, sunt mândria noastră. Lor li se alătură cei care au rămas cu noi şi cu care lucrăm în continuare. Avem 35 de copii şi tineri care, zilnic, frecventează unul dintre centrele noastre din Slatina: avem o maşină – o dubiţă – cu care îi luăm de acasă, fie din Slatina, fie din alte localităţi ale judeţului, şi îi aducem aici, unde toată ziua participă la tot felul de activităţi menite să-i ajute să se poată reintegra în societate şi în familie. Nu vă pot spune în cuvinte ce poţi să simţi atunci când vezi un copil sau un tânăr cu handicap care nu putea să vorbească sau să facă ceva anume – simplu şi banal pentru noi ceilalţi, iar, la un moment dat, acesta să te surprindă făcând exact ceea ce toţi credeau că nu va fi posibil”, spune părintele Bica.
Dotări de invidiat pentru copii deloc de invidiat
Zilnic, copiii şi tinerii care frecventează gratis unul dintre centrele ONG-ului slătinean învaţă să scrie, să numere, să confecţioneze obiecte decorative, să meargă pe propriile picioare, să danseze sau să lucreze în atelierul de tâmplărie. Vârsta copiilor şi tinerilor membri ai organizaţiei porneşte de la şapte ani şi ajunge până la 37-38 de ani. Dotarea centrelor ajută mult. Numai la cel mai nou centru din “ograda” Organizaţiei “Trebuie!”, respectiv Centrul „Sfânta Maria” de pe strada Poenii, echipamentele şi aparatura din holul mare al spaţiosului imobil are un rol major. Părintele Bica a reuşit să convingă patronii unei firme de panificaţie din Slatina să înţeleagă ce presupune o asemenea muncă şi, zilnic, firma asigură gratis livrarea produselor de panificaţie către membrii centrelor ONG-ului de aproape zece ani. Banii necesari funcţionării neîntrerupte a activităţii organizaţiei provin integral din sponsorizări.

Oficial, părintele Marin Bica deţine, acum, doar funcţia de voluntar în cadrul ONG-lui pe care l-a creat, dar asta nu înseamnă că, prins fiind cu cealaltă activitate cotidiană a sa – preot la Parohia “Sfânta Treime” din comuna Slătioara -, el nu se mai preocupă de proiectul său de suflet. Funcţia de director al Organizaţiei “Trebuie!” Slatina este îndeplinită de către Liliana Nedelea, devenită “mâna dreaptă” a iniţiatorului ideii şi care continuă, zi de zi, ţelul părintelui Bica.
“Este o muncă grea, dar care te umple de satisfacţii. Să vezi că eforturile unei familii, aşa cum ne considerăm aici - în organizaţie, dau roade după ani şi ani de muncă este ceva de nedescris, cuvintele sunt de prisos. Avem nişte profesori speciali pentru copii speciali şi încercăm să-i facem pe membrii noştri să se simtă nu ca la şcoală, ci ca într-o familie mai largă, cu un program special de activităţi. Pe cât este de dificil totul, pe atât de uşor uiţi de tot atunci când vezi cum un copil poate pronunţa cuvinte pe care nu le putea rosti înainte sau un alt copil poate să meargă de unul singur pe propriile-i picioare”, afirmă Liliana Nedelea.
Organizaţia pentru Copii şi Adulţi „Trebuie!” din Slatina este o organizaţie neguvernamentală, non-profit care promovează drepturile copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi din România în conformitate cu convenţiile naţionale şi internaţionale. Ea numără în prezent aproape 300 de membri.
Vă mai recomandăm:



















