FOTO  Istorie locală: “Casa Fântâneanu” din Slatina, clădirea care înfruntă trecerea timpului de aproape două secole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipiul Slatina se numără, în mod fericit, printre puţinele oraşe din ţară care mai păstrează încă numeroase dovezi ale unei istorii care mai poate fi regăsită doar în filmele vechi sau în albumele de fotografii din muzee. Centrul Istoric, sau Vechi, cum este cunoscut şi numit de către slătineni, este încă plin de clădiri vechi ridicate la finele secolului XIX. Printre acestea se numără şi câteva construite chiar mai devreme.

“Casa Fântâneanu” a ajuns să fie una dintre cele mai frumoase case din municipiu, în ciuda vechimii sale. Ridicată la începutul secolului XIX, respectiv undeva între 1810-1830, aceasta se încăpăţânează parcă, an de an, să reziste nu doar timpului cât, mai ales, indiferenţei oamenilor, chiar dacă vorbim despre autorităţi sau simpli trecători. Casa menţionată a fost construită pe fosta stradă a Palatului - în prezent: strada Sevastopol -, între sediul BNR şi cel al Palatului Administrativ (actualmente Muzeul Judeţean Olt). Pentru zeci de ani la rând, “Casa Fântâneau” a reprezentat centrul administrativ şi financiar al Slatinei.

Considerată, pe bună dreptate, una dintre cele mai frumoase clădiri din Slatina, aceasta a aparţinut familiei cu acelaşi nume, familie ai cărei membri au deţinut importante funcţii în viaţa publică a urbei. Iniţial, imobilul a funcţionat de-a lungul timpului ca sediu de prefectură de judeţ sau, uşterior, chiar ca azil de bătrâne, pentru ca – după 1990, să adăpostească Direcţia Agricolă Olt până în anul 1997. Clădirea a fost, din acel moment, abandonată pentru câţiva ani, pentru ca, din 2011, să fie preluată în chip misterios de Mitropolia Olteniei, care a trecut-o în proprietatea Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, aceasta nemişcând un deget pentru reabilitarea ei. Şi acest lucru se vede cu ochiul liber la faţa locului: geamurile au fost sparte, interiorul – devastat, iar bălăriile sunt omniprezente.

Casă monument istoric lăsată moştenire urbei

Capul familiei Fântâneanu, Constantin Ioan, a fost una dintre cele mai înstărite persoane din Slatina. Cât timp a trăit, familia sa a fost una dintre cele mai respectate din oraş, dar şi din întreg judeţul. În familie s-au născut un băiat şi trei fete. Ion Fântâneanu era băiatul, el ajungând chiar senator în Parlamentul României undeva pe la sfârşitul secolului al XIX-lea. Dealtfel, acesta este cel care lasă casa, prin testamentul său, autorităţilor slătinene. Familia Fântâneanu a fost una de mari filantropi, mai ales Elena Fântâneanu, mama lui Ion Fântâneanu.

Casa Fântâneanu a fost construită undeva pe la începutul secolului XIX, cu mult anterior anului 1846 când, propriu-zis, a intrat în proprietatea familiei menţionate. Iniţial, această casă a aparţinut unei alte familii din Slatina - familia Lânaru. După instalarea regimului comunist în România în anul 1948, clădirea a fost naţionalizată şi a servit drept sediu pentru mai multe instituţii judeţene. Direcţia Agricolă a avut sediul aici până în 1997, an când imobilul a fost părăsit. În prezent, imaginea clădirii este una dezolantă, deşi elementele care au făcut-o atât de apreciată de către slătineni în vremurile ei de glorie – stocaturile aparte, arhitectura barocă etc. – fiind încă vizibile. Singurii ei “locatari” sunt oamenii fără adăpost, care, ocazional, îşi găsesc aici o “casă” fără să fie deranjaţi de nimeni.

Speranţe pe final de an

Dar lucrurile negative despre această casă par a se opri aici şi aceasta deoarece Consiliul Judeţean Olt a reuşit, după mai multe runde de discuţii cu reprezentanţii bisericeşti ai Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, să fie lăsaţi de aceştia să elaboreze un proiect european pentru a obţine finanţare în scopul renovării “Casei Fântâneanu” şi a-i reda frumuseţea de odinioară. Anul viitor se va afla şi ce sorţi de izbândă vor fi în acest sens.

Dacă autorităţile judeţene vor avea succes, renovarea “Casei Fântâneanu” va contribui la îmbunătăţirea imaginii în continuă schimbare a Centrul Istoric al municipiului Slatina, perimetru unde se află aproape 200 de case monumente istorice şi unde deja au fost reabilitate câteva clădiri importante, cu păstrarea elementelor originale. Aici merită menţionate clădirea Primăriei, cea a Poliţiei Locale, fosta cancelarie a Şcolii nr. 1 sau, de ce nu?!, însăşi infrastructura Centrului Vechi, această ultimă lucrare derulându-se chiar pe parcursul ultimului an în schimbul a 165 miliarde lei vechi bani europeni.
 

Vă mai recomandăm:

GALERIE FOTO Povestea Turnului Scărilor, cea mai veche clădire din Sibiu

FOTO  Conacele din judeţul Olt au ajuns amintiri din cauza indiferenţei autorităţilor şi a lăcomiei localnicilor

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite