FOTO  Cartier degradat din Slatina, modernizat pe bucăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii sunt nevoiţi să facă slalom printre gropile mari şi adânci de pe Aleea Mărului... (FOTO: Mugurel Manea)
Şoferii sunt nevoiţi să facă slalom printre gropile mari şi adânci de pe Aleea Mărului... (FOTO: Mugurel Manea)

Peste 20 de ani au aşteptat locatarii blocurilor de la ieşirea din Slatina spre Piteşti, zona dintre benzinăria OMV şi Liceul „Petre S. Aurelian”, ca diriguitorii Primăriei să-şi aducă aminte de ei, de coşmarul prin care trec zilnic. Mai întâi au fost blocurile cu patru etaje ce păreau desprinse din ghetou, pentru ca, acum, să mai rămână problema asfaltării străzii Aleea Mărului, ce străbate perimetrul. Dar aceasta va fi rezolvată abia la anul.

Cele patru blocuri din seria ZA-urilor, respectiv ZA 4 – Za 7, de pe strada Aleea Mărului, ofereau locatarilor şi trecătorilor - până la finele anului trecut, o imagine de care vroiau să scape imediat ce o zăreau de la distanţă. Pereţi decojiţi de tencuială sau mâzgăliţi de minţi mult prea „odihnite”, alei de acces între blocuri pline de gropi, totul completat de o ghenă de gunoi în aer liber - strategic amplasată în zona centrală a blocurilor menţionate, aceasta era imaginea dezolantă a locului până la finele anului trecut.

În prezent, lucrurile au fost parţial remediate de autorităţi. Mai exact, locatarii şi trecătorii au scăpat de aspectul inestetic al blocurilor după ce acestea au fost reabilitate prin termoizolare în această primăvară de către primărie. A rămas însă la starea iniţială restul „pachetului”: strada Aleea Mărului în sine, ce străbate perimetrul, la fel de plină de cratere ca înainte, şi ghena de gunoi cu al său miros pestilenţial ce alungă pe toată lumea, cu excepţia căutătorilor de sticle din plastic.

“Să ştiţi că, acum, zona arată binişor faţă de ce a fost până anu’ trecut, când blocurile astea de garsoniere arătau ca după război aproape, cu tencuială plină de găuri sau cazută pe zeci de metri, balcoane de toate modele şi culorile etc. Dacă aranjau şi strada nu prea mai aveai ce să găseşti ce să ceri să fie reparat. Noi locuim într-unul din blocurile astea (ZA 6, n.a.) şi avem maşină cu care abia ne strecurăm pe aici din cauza gropilor, că s-au tot lărgit de la un an la altul şi nu le-a văzut nimenea. Nu ştiu, uneori parcă ai impresia că pe aicea nu vine nimeni de la primărie pentru că suntem la periferie şi printre blocuri nu merg decât cei care cunosc zona, nu se aventurează restul că au trotuarul la îndemână. Dar, dacă s-ar abate puţin şi pe aici şi ar vorbi cu oamenii, ar afla nişte lucruri că plătim şi noi nişte taxe şi am vrea puţin confort. Nu cred că cerem prea multe dacă vrem o stradă asfaltată. Sau să ne mai planteze şi nouă nişte pomi sau să ne pună şi nouă tomberoane din alea îngropate că la ghenele de acuma le răscolesc ţiganii toată ziua şi miroase de nu poţi sta cu geamurile deschise că sunt chiar la câţiva metri de blocuri”, spune Sofia P., locatară a zonei.

Asfaltarea străzii mai aşteaptă

Reprezentanţii Primăriei Slatina au precizat că doleanţa restantă a locatarilor din zonă, respectiv asfaltarea străzii Aleea Mărului, va fi realizată abia anul viitor.

“Reabilitarea străzii Aleea Mărului este prinsă într-un plan de investiţii al primăriei pentru 2013-2014, dar, din modul cum au decurs anumite probleme în oraş până acum, pot să spun sigur că această lucrare va fi realizată anul viitor. Speram să putem rezolva acest lucru încă din acest an, dar nu ştiam dacă ne vor ajunge banii pentru tot ceea ce ne propusesem iniţial din cauza altor lucrări mai urgente pe raza oraşului pe care le-am amânat anii trecuţi”, a afirmat edilul Minel Prina.

Cele patru blocuri cu patru etaje de pe strada Aleea Mărului, respectiv ZA 4G, ZA 5G, ZA 6G şi ZA 7G, au fost reabilitate termic pe un program guvernamental, primăria suportând 80% din costul lucrărilor de anvelopare, iar locatarii imobilelor  - restul de 20 %, bani pe care-i vor achita în rate egale pe o perioadă de câţiva ani.

Reamintim că municipalitatea slătineană derulează, de câţiva ani, două programe de reabilitare termică a blocurilor din oraş cu bani de la bugetul local. Este vorba despre „Slatina – oraş verde, oraş curat” şi „Slatina în haină nouă”. Anul trecut, primăria a termoizolat prin intermediul celor două programe un număr de 197 scări de bloc, suma totală alocată în acest sens fiind de 12 milioane lei.
 

Vă mai recomandăm:

FOTOGALERIE: La Slatina se reabilitează ZA-urile, dar străzile bombardate rămân neschimbate

FOTOGALERIE „Face-lift” de amploare la patru dintre cele mai jerpelite blocuri din Slatina

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite