Video Experiment de caligrafie făcut la muzeu. Reacţia copiilor puşi să scrie de mână: „E greu cu stiloul!“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atelierul de caligrafie găzduit de Muzeul Judeţean Olt  s-a deschis joi, 18 august 2022 FOTO: Alina Mitran
Atelierul de caligrafie găzduit de Muzeul Judeţean Olt  s-a deschis joi, 18 august 2022 FOTO: Alina Mitran

O propunere inedită venită din partea Muzeului Judeţean Olt i-a atras mai degrabă pe adulţi, care şi-au înscris şi copiii, astfel că în ultimele două săptămâni de vacanţă aceştia vor exersa scrisul  de mână şi vor afla lucruri interesante din istoria scrisului.

Atelierul de caligrafie s-a deschis joi, 18 august 2022, la Muzeul Judeţean Olt, fiind organizat în cadrul secţiei Etnografie. 

Primii care s-au aşezat la masa de scris au fost copiii. Unii, elevi de gimnaziu, au venit singuri, alţii - însoţiţi de părinţi sau bunici.

Pe faţa copiilor s-au putut citi uimirea şi o uşoară teamă la vederea şirurilor de litere frumos aşternute pe coli întregi din care ei să-şi aleagă ce vor să exerseze. 

Pe margine, adulţii i-au privit cu nerăbdare şi cu o vădită dorinţă de a se întoarce şi ei la o activitate pe care n-au mai exersat-o de foarte multă vreme. „Am făcut caligrafie în şcoală. Şi ce reguli, ce stricteţe...“, îşi aminteşte o bunică. 

Iar de aici adulţii au început discuţia despre importanţa scrisului de mână, despre cum conexează această activitate mâna şi creierul, şi despre cât de nerăbdători au devenit astăzi copiii, care nu mai stau precum copiii de altădată, ore în şir, concentraţi să scrie frumos. 

Cei mici, deprinşi cu tastatura telefonului sau a calculatorului, au intrat, în schimb, repede în „joc“, deşi nu le este uşor. „Ce greu e! Nu am scris niciodată cu stiloul“, a mărturisit o copilă de vârstă şcolară, în timp ce exersa cu tocul cu peniţa care necesită frecvent „alimentarea“ în călimara cu cerneală.

Curios este că sunt copii care au văzut pentru prima dată şi au aflat la ce foloseşte hârtia sugativă. 

Instrumente de scris pe care copiii le-au văzut pentru prima dată FOTO: A.M.

atelier de caligrafie la muzeul judeţean olt - foto alina mitran

Organizatorii cursului au gândit ca un prim pas să fie familiarizarea copiilor cu tocul, peniţa, călimara  şi hârtia special liniată pentru scrisul frumos de mână. Fiecare „cursant“ are un set de lucru din care fac parte şi cele câteva coli A4 cu modele de scriere din care participanţii la atelier să aleagă ce vor să exerseze.

„Mai târziu vom vorbi şi despre diversele tipuri de scriere, despre cum s-a dezvoltat scrisul, ce suport s-a folosit...“, au aflat copiii în timp ce li s-a explicat ce rost are fiecare bucăţică de hârtie care face parte din set.

„Scrisul îţi modelează mintea, îţi linişteşte sufletul“

Iniţiatoarea atelierului de caligrafie este muzeograful Claudia Balaş, şefa secţiei Etnografie. A luat decizia organizării acestei activităţi aflând că elevii nu mai fac în şcoală caligrafie, arta scrisului frumos de mână devenind astăzi o activitate pe care cei interesaţi nu au foarte multe variante să o desfăşoare în cadru organizat.

„Consider că scrisul de mână, scrisul în sine, este un mijloc de exprimare, un mijloc de dezvoltare a fiecăruia dintre noi. Cuvântul scris este de asemenea tezaurizatorul istorie noastre. (...) Ideea a venit din dorinţa de a-i apropia pe cei mici, elevii în special, deprinşi să tasteze, de tehnicile de scris, pentru că scrisul îţi modelează mintea, îţi linişteşte sufletul şi contribuie, cum am spus, la dezvoltarea ta personală“, a declarat muzeograful Claudia Balaş. 

Experiment la Muzeul Judeţean Olt: curs de caligrafie pentru copii şi adulţi 

La cursuri de caligrafie s-au înscris, deloc surprinzător, şi adulţi, a dezvăluit Balaş.

„E pe cale să se constituie şi grupa de 10 persoane adulte. Mulţi recunosc că, atunci când au auzit de atelierul de caligrafie, chiar s-au dus acasă, au pus mâna pe o coală de hârtie şi un instrument de scris, pix, creion, ce-o fi fost, şi au constatat că nu mai au exerciţiu. «Domnule, parcă nu mai e mâna mea, parcă e o mână moartă!», mi-au spus, pentru că, într-adevăr, nu conştientizaseră că şi-au pierdut dexteritatea, abilitatea de a scrie“, a mai spus Balaş.

Atelierul este deschis, pe perioada vacanţei de vară, în zilele de marţi şi joi, în intervalul orar 10,00 – 12,00, iar de la începerea anului şcolar, dacă interesul pentru acest atelier se va menţine, programul va fi ajustat în funcţie de programul de şcoală al copiilor. 

Copii de vârste diferite au fost curioşi să încerce să scrie „ca pe vremuri“ FOTO: A.M.

atelier de caligrafie la muzeul judeţean olt - foto alina mitran

Pentru viitor, a mai dezvăluit coordonatoarea atelierului, se are în vedere ca cei interesaţi să poată exersa la muzeu şi scrierea cu pana de gâscă.

Copii de vârste diferite au fost curioşi să încerce să scrie „ca pe vremuri“ FOTO: A.M.

atelier de caligrafie la muzeul judeţean olt - foto alina mitran

De menţionat că în continuare în cadrul secţiei de Etnografie este deschis şi atelierul de confecţionat păpuşi din linguri de lemn, în zilele de luni şi miercuri, tot în intervalul orar 10,00-12,00, acest atelier fiind accesibil şi copiilor de vârstă preşcolară.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ana Blandiana, Ivan Patzaichin, Maia Morgenstern, între personalităţile care le-au trimis elevilor scrisori de mână la începutul unui an şcolar special

Profesoara de caligrafie. „Scrisul frumos este cartea de vizită care vorbeşte despre respectul arătat celui căruia îi adresăm mesajul“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite