Dermatita Margherita, afecţiunea apărută de nicăieri. Dr. Mihaela Bilic: „Lămâia şi soarele nu fac casă bună“
0Dacă v-aţi trezit cu o iritaţie pe piele, o pigmentare gravă sau chiar o arsură şi nu aveţi nicio explicaţie, luaţi în calcul şi un posibil contact al pielii cu o substanţă fotosensibilă conţinută de anumite fructe şi legume. Medicul nutriţionist Mihaela Bolic dezvăluie „cum ne putem trezi cu arsuri dacă ne «jucăm» cu lămâie la soare“.
„Dermatita Margherita“ este o patologie încă nerecunoscută de vreun studiu medical, spune cunoscutul medic nutritionist Mihaela Bilic, însă a fost confirmată într-un articol ştiinţific în 2017.
Este vorba de o reacţie gravă care se produce la contactul accidental al pielii expuse timp îndelungat la soare cu sucul de citrice în special.
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a explicat pe larg, pe contul său de socializare, cum se poate ajunge la hiperpigmentări ale pielii, reacţii alergice sau chiar arsuri. Predispuse sunt persoanele care se întorc din vacanţe petrecute la soare, în funcţie de sensibilitatea pielii. Leziunile apărute chiar se pot agrava în următoarele 2-3 zile. Medicul explică şi care sunt fructele şi legumele care conţin psoralen, compusul care ar fi responsabil de producerea acestor fito-dermatite:
„Dermatita Margherita…sau cum ne putem trezi cu arsuri, dacă ne “jucăm” cu lămâie la soare
Avertisment: dacă sunteţi pe plajă, la picnic sau oriunde este soare, evitaţi să puneţi mâna/să stoarceţi lămâie sau lime, contactul cu pielea poate provoca pigmentări grave şi chiar arsură Deşi în lumea medicală patologia nu este recunoscută de niciun studiu, literatura ştiinţifică a confirmat în 2017 acest fenomen denumit “dermatita Margherita”, după numele unui cocktail celebru În practică s-a constatat că manipularea de citrice/legume pentru a prepara cocteiluri/salate şi expunerea ulterioară la soare, fără să ne spălăm pe mâini, poate cauza arsuri.
Anumite fructe şi legume conţin o substanţă fotosensibilă din categoria fourcoumarinelor numită psoralen. Compusul vegetal interacţionează cu razele ultraviolete şi devine toxic pentru piele, ca urmare poate declanşa FITO foto dermatite. Aceste reacţii cutanate sunt caracterizate de hiperpigmentare (zona care a venit în contact cu coaja/zeama de lămâie devine maronie) şi arsuri de diferite grade, cu înroşirea pielii şi usturime.
Fenomenul este mai frecvent decât credem şi apare la persoanele care se întorc din vacanţe petrecute la soare. Este suficient să storci într-o limonadă sau peste o salată câteva felii de lămâie şi apoi, din neatenţie, să te atingi pe piele cu mâna nespălată. După câteva ore, în funcţie de sensibilitatea pielii, te trezeşti că pielea începe să te usture fără motiv, iar în câteva zile zonele respective devin închise la culoare, vineţii sau, mai grav, roşii şi inflamate.
m
Pe lângă citrice, FITO foto dermatitele pot fi provocate şi de frunzele de smochin, ţelină, morcov sau pătrunjel, legume ce conţin psoralen. Gravitatea arsurii depinde de cantitatea de substanţă prezentă pe piele şi de durata de expunere la soare. Pielea poate deveni roşie şi iritată, iar leziunile se pot agrava în cele 2-3 zile care urmează, înainte de a se resorbi. În cazul în care apar pustule se pot prescrie creme pe bază de steroizi, antihistaminice şi antiinflamatorii.
Ca să nu vă stricaţi vacanţa, aveţi grijă de acest amănunt: de câte ori atingeţi o lămâie, spălaţi degetele cu apă din abundenţă! Până şi sorbetul de lămâie care se topeşte şi vă curge pe degete poate cauza surprize neplăcute. Lămâia şi soarele chiar nu fac casă bună împreună!
P. S. Eu am păţit-o, m-am scărpinat pe faţă cu mâna plină de zeamă de lămâie şi m-am trezit a 2-a zi cu nişte dungi vineţii, de parcă eram bătută. Norocul meu că am dat peste un medic cu experienţă, care mi-a pus diagnosticul corect… altfel chiar nu ştiam ce m-a “lovit”. Însă a fost nevoie de săptămâni bune până să-mi dispară “dermatita Margherita”!“
Vă recomandăm şi: