Cui sunt interzise portocalele, citricele bogate în vitamina C. Cum ne dăm seama dacă au fost tratate chimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portocalele aduc multe beneficii, dar au şi contraindicaţii FOTO mancare.ro
Portocalele aduc multe beneficii, dar au şi contraindicaţii FOTO mancare.ro

Consumate cu plăcere în sezonul rece pentru gustul dulce-acrişor, dar şi pentru varietatea de vitamine şi minerale pe care le conţin, portocalele se pot transforma în duşman al sănătăţii. Din cauza sucului acid, bogat în vitamina C, acestea pot accentua simptomele artritei la pacienţii care suferă de această afecţiune.

“Sunt persoane care trebuie să le consume în cantităţi mici sau deloc. Este vorba despre cei care suferă de reumatism deoarece natura acidă a sucului poate să accentueze simptomele artritei. De asemenea, şi coaja fructului trebuie folosită cu atenţie pentru că poate fi tratată chimic pentru conservare îndelungată ori pentru colorare.

De obicei, substanţele chimice de pe coaja portocalelor sunt lipicioase şi lasă pe un şerveţel urme roşiatice-portocalii, iar în cazul substanţelor de conservare, e posibil ca acestea să fie gălbui-cenuşii. Dacă există dubii asupra acestui lucru, e mai bine ca acestea să nu fie folosite”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Ce substanţe conţin

Cu toate acestea, beneficiile portocalelor sunt de necontestat. O ceaşcă de suc de portocoale, proaspăt stors, oferă aproximativ 72mg de calciu. În afară de vitamina C şi calciu, portocalele sunt de asemenea o bună sursă de potasiu, vitamina A şi beta-caroten. Citricele sunt bogate în fibre şi în vitamina C şi conţin şi alţi antioxidanţi cunoscuţi precum flavonoizii care au un rol important în lupta contra bolilor cardiace, a cancerului şi diverselor inflamaţii. De asemenea, se pare că proprietăţile antioxidante şi antiinflamatorii ale citricelor au rol cheie în activitatea contra diferitelor boli degenerative şi în particular contra bolilor cerebrale.

Fabrică de vitamina C

Portocalele se găsesc pe lista fructelor cu un conţinut bogat în vitamina C: măceşe, cătină, coacăze negre, kiwi, lămâi, portocale, grepfrut, mango, căpşuni, coacăze roşii, pepene galben, mandarine, ananas, kaki, agrişe, zmeură, afine, mure, gutui, mere, avocado, banane, rodii.

În topul sucurile naturale de fructe şi legume cele mai bogate în vitamina C, portocalele sunt pe locul III: (conţinutul în vitamina C fiind exprimat la 100 g de produs)

 - sucul de cătină albă 266 mg

 - sucul de lămâie 53 mg

 - sucul de portocale 50.95 mg

 - sucul de grepfrut 43 mg

 - sucul de mandarine 32 mg

 - sucul de coacăze negre 30 mg

 - sucul de spanac 29 mg

 - sucul de fructe de soc 26 mg

 - sucul de zmeură 25 mg

 - sucul de roşii 14.80 mg

 - sucul de ananas 8 mg

 - sucul de coacăze roşii 6 mg

 - sucul de morcovi 3,78 mg

 - sucul de sfeclă roşie 2,90 mg

 - sucul de mere 1,40 mg.

 Consumând două pahare de suc de portocale pe zi, poate creşte concentraţia de vitamina C din organism cu 40-64%.

Vă mai recomandăm şi:

Misterul aurului găsit de un căutător de fier vechi la groapa de gunoi din Aiud. Cum a fost ascuns de comunişti

Contraindicaţia categorică a vaccinului împotriva COVID. Ce spune medicul Virgil Musta

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite