Cum s-a născut „paşaportul de oltean“ şi ce spune el despre „juveţi“: „Un popor iute de gură, dar şi de mână“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oltenii ştiu să râdă de ei, lucru apreciat de toţi invitaţii la festivalul naţional „Oltenii şi... restu’ lumii“. „Paşaportul de oltean“, marcă a festivalului, o dovedeşte din plin.

Oricine are, la un moment dat, trecere prin Slatina şi a auzit, de-a lungul anilor, de festivalul „Oltenii şi... restu’ lumii“ vrea să plece acasă cu un „paşaport de oltean“, acea bucată de hârtie care demonstrează negru pe alb că oltenii au umor. Doar că documentul se eliberează anual, pe perioada festivalului şi, doar în cazuri excepţionale, se mai oferă membrilor delegaţiilor străine şi în „extra-sezon“.

Paşaportul de oltean are deja o istorie de peste 15 ani, chiar dacă festivalul în sine a ajuns la a XXII-a ediţie (încheiată de curând). „«Oltenii şi... restu’ lumii» a fost mai întâi un festival de epigramă, năşit de regretatul Nicolae Fulga, epigramist, care s-a îmbogăţit ulterior cu o secţiune de caricatură şi s-a diversificat în timp. Paşaportul de oltean a apărut în urmă cu aproximativ 15-16 ani, la coborârea festivalului în stradă, când s-a instituit şi vama la podul peste Olt. Iniţiativa i-a aparţinut lui Visi Ghencea (un împătimit de cultură trecut în lumea celor drepţi în urmă cu şapte ani – n.r.), cui altcuiva!“, povesteşte Valeru Ciurea, unul dintre organizatorii festivalului.

Cine sunt „juveţii“

Paşaportul poartă sigla festivalului, realizată de caricaturistul Cătălin Mihalache (cunoscut publicului larg din cadrul concursului „Românii au talent“) şi trebuie reînnoit anual. Valabilitatea este de... 120 de ore, 38 de minute şi 10 secunde. În interior, ca orice paşaport, are loc pentru fotografie, sau, aşa cum spun oltenii, „locul pentru pus moaca“, iar sarcina revine, an de an, caricaturiştilor invitaţi în festival. Ce stârneşte, la prima lectură, străinilor de Oltenia zâmbete (şi un râs amar oltenilor) este descrierea pe care iniţiatorul paşaportului, Visi Ghencea, a făcut-o oltenilor, cunoscuţi, în special datorită actorului Amza Pelea, drept „juveţi“.

„Despre juveţi

Teritoriul cuprins între Banat, Muntenia, Dunăre şi Carpaţii Meridionali, denumit generic Oltenia, este locuit din cele mai vechi timpuri de juveţi, un popor iute de gură dar şi de mână. Funcţie de zonele în care locuiesc, juveţii sunt: de Dolj, de Gorj, de Vâlcea, de Olt, de Mehedinţi. Mai nou, luptă pentru recunoaşterea originii lor distincte ca o spiţă lipsă la roata unei căruţe rupte în marginea Caracalului, juveţii din Romanaţi. Lupta lor pentru neatârnare de judeţul Olt este cunoscută şi apreciată de mai toţi politicienii veniţi în vizită cu ocazia unor campanii electorale.

O parte din teritoriile locuite de juveţi au fost ocupate vremelnic de trupele austriece în urmă cu aproape 300 de ani. Spre deosebire de celelalte provincii ale României pentru care s-au purtat lupte crâncene, austriecii au preferat să părăsească teritoriile ocupate de în Oltenia fără luptă, întrucât rămăseseră fără cai, arme şi chiar şi unele obiecte de îmbrăcăminte intimă. Şi cum iernile din Oltenia sunt cam aspre, au ales retragerea. Această politică, în timp, s-a dovedit a fi o mare greşeală istorică.

Dacă lucrurile rămâneau aşa şi juveţii nu făceau gât apelând la tactica „iuţelii de mână“ şi „nebăgării de seamă“, acum Oltenia ar fi făcut parte din spaţiul Schengen iar intrarea în Comunitatea Europeană s-ar fi făcut exact prin dreptul Slatinei“.

Vizitatorii şi participanţii la festialul de umor amintit sunt atenţionaţi, prin intermediul aceluiaşi document, că:

- În spaţiul Olteniei bancurile cu olteni nu se spun, se interpretează;
- Paşaportul de oltean este obligatoriu pe teritoriul Slatinei pe perioada festivalului „Oltenii şi... restu’ lumii“;
- Cei cărora nu le plac prazul, pastrama şi zaibărul nu au ce căuta în spaţiul Federal Republic of Oltenia;
- Oltenii temporari prinşi fără moaca aplicată pe paşaport vor fi siliţi să interpreteze bancuri cu olteni până la epuizare;
- Orice lucru lăsat nepăzit aparţine de drept celui care l-a văzut primul;
- Este interzisă circulaţia căruţelor cu câinii legaţi în faţă;
- Femeile merg obligatoriu la un pas în spatele bărbaţilor şi nu vorbesc neîntrebate decât atunci când sunt singure.

Cât despre drepturile pe care posesorii de paşaport le au în Oltenia – „în spaţiul Olteniei, drepturile nu se acordă, ţi le faci rost“. Ultima precizare – „După expirarea termenului de valabilitate al paşaportului, posesorul mai rămâne valabil o vreme“. 

CITIŢI ŞI: VIDEO Festivalul de umor unde se intră cu paşaport de oltean

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite