Cultură de calitate promovată în stradă. Ce este proiectul „Cei trei C” și cum îi apropie pe tineri de lumea cărții
0Zeci de tineri talentați din județul Olt au petrecut o vară antrenantă, scriitori consacrați fiindu-le îndrumători într-un proiect menit să apropie tânăra generație de lumea cărților. Proiectul „Cei trei C” continuă vineri, 13 septembrie 2024, cu un flashmob în parcul „Dumitru Dobrescu” din Slatina.
Un proiect ambițios, care își propune să-i apropie pe tineri de lumea cărților, este în derulare în județul Olt. Proiectul „Cei trei C – Creator, Carte, Cititor ”a fost lansat în luna iulie, la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” din Slatina, iar de atunci zeci de tineri talentați s-au întâlnit online cu scriitori consacrați de la care învață, se inspiră și pe care îi pot consulta.
Proiectul, implementat de Fundația Romanian Business School și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), se derulează în perioada iunie – noiembrie 2024, în trei județe: Olt, Teleorman și Giurgiu. Partenerii proiectului sunt Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” Slatina, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Alexandria și Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu, inspectoratele școlare și autorități locale și județene susținând de asemenea demersul inițiatorilor.
Ateliere de creație și ateliere de marketing cultural
Dacă vineri, 13 septembrie 2024, în jurul prânzului, veți întâlni pe străzile din municipiul Slatina copii și tineri entuziaști și părinți prinși și aceștia în jocul lor, într-un flashmob cum se vede rar în oraș, trebuie să știți că este încă o acțiune care face parte din proiectul „Cei trei C – Creator, Carte, Cititor”, prin care se promovează ideea de acces la cultura de calitate. Baza Sportiva și de Agrement „Dumitru Dobrescu” este locul ales pentru momentul artistic la care vor participa 50 de copii și tineri, alături de părinți și profesori, grupul fiind coordonat de coregraful Mihail Bădiceanu.
Activitatea prin care proiectul este făcut cunoscut publicului larg a fost precedată de ateliere de scriere creativă care s-au desfășurat online în preioada iulie – septembrie 2024 (ultimele având loc chiar în această săptămână), grupul țintă fiind constituit din tineri cu vârsta între 15 și 35 ani. Cele mai bune creații ale acestor tineri vor fi integrate într-un eBook cu ISBN, încărcat pe două platforme de cărți online.
Tot în cadrul proiectului mai sunt programate alte două activități importante: cafeneaua literară moderată de poeta Evelyne Croitoru, cu poeți consacrați și cu tinerii care au participat la atelierele de scriere creativă, care va avea loc în 3 octombrie (la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu”), urmată, în 4 octombrie, la Palatul Copiilor din Slatina, de un spectacol în care se va cânta și se va recita.
Proiectul „Cei trei C” are și o componentă dedicată creatorilor consacrați, pentru care s-au desfășurat ateliere de marketing cultural, unul dintre obiectivele urmărite în cadrul proiectului fiind realizarea a zece bloguri de promovare a poeților locali.