Cinci activități prin care să-ți faci copilul fericit, gratis. Oferta la îndemână în toate județele
0O cheltuială semnificativă, lunar, în bugetul unei familii o reprezintă cursurile extrașcolare pe care părinții le plătesc pentru copiii lor. Există în schimb și varianta gratuită, iar în această perioadă se fac înscrieri.

Zeci de activități organizate de instituții ale statului sunt disponibile gratuit, iar în această perioadă se fac înscrieri. Este vorba de celebrele, altădată, Case ale Pionierilor, transformate după 1990 în palate și cluburi ale copiilor, care funcționează cu succes și care au rolul de a-i pune pe copii în valoare, ajutându-i să-și descopere talentul.
Unii încep activități diverse de la vârste foarte mici, duși de părinții care vor să-și vadă copiii în câțiva ani pe scene mari, alții descoperă singuri, elevi fiind, astfel de oportunități și aleg activități pe care școala în care învață nu le poate pune la dispoziție.
Cert este că „la Palat” copiii fac ce le place, iar pe părinți aceste cursuri nu-i costă.
Fără teme, fără teste, fără catalog
Palatul Copiilor Slatina are un sediu central și trei structuri în județul Olt, adică aproape 40 de cercuri la care vin mii de copii anual. Acum, în mai, părinții copiilor care vor să continuie activitatea și în anul școlar viitor completează fișele de reînscriere, însă se fac de asemenea și înscrieri noi.
La Drăgănești-Olt sunt disponibile la Clubul Elevilor cursuri de informatică și creație confecții, la Corabia pot merge la cenaclu literar, matematică și karting, în timp ce la Balș au disponibile cursuri de tenis de masă, informatică, fotbal, judo, tenis de câmp și șah.
Pentru copiii care pot ajunge la Palatul Copiilor Slatina (și vin atât copii din Slatina, cât și din județ) oferta este și mai diversă, pe lângă cele menționate având și opțiuni precum: dans popular, chitară, canto, vioară, orgă electronică, taraf, jocuri logice, teatru, jurnalism, floricultură/protecția mediului, radiotelegrafie, foto-cineclub, informatică/robotică, matematică aplicată, pictură și pictură pe sticlă, atelierul fanteziei, navomodele, balet, dans modern, dans sportiv, judo gimnastică sportivă, gimnastică ritmică etc.

Directorul Palatului Copiilor Slatina, Ilie Brăileanu, spune că cei mai mulți copii optează pentru cercurile în cadrul cărora pot desfășura activități artistice: muzică, dans, pictură, teatru, atelierul fanteziei. Este, pe de o parte, dorința lor, pe de alta și opțiunea părinților, care deseori observă anumite înclinații ale celor mici și chiar își doresc să-i vadă pe scenă, spune Brăileanu.
„Rostul palatelor și al părinților este să descopere vocația și talentul copiilor. Palatul Copiilor nu îngrădește copilul să fie înscris doar la cercul de pictură. El încearcă, să zicem, la cercul de pictură, dar dacă după o perioadă el nu se adaptează, se poate muta la alt cerc, chiar și în timpul anului școlar. Este o mișcare continuă. Profesorul îl vede dacă are abilități. Contează foarte mult și liantul care se produce între profesor și elev”, precizează directorul.
Concursuri și deplasări gratuite
Copiii, care pot fi înscriși de la vârsta de 5 ani și pot urma astfel de cursuri până la terminarea liceului, pot opta pentru cel mult trei cercuri. „Nu ne dorim ca activitățile de la palat să devină pentru ei o povară, mai ales că activitatea noastră este fără catalog, fără teze, fără lucrări”, mai spune Brăileanu.
Copiii de vârstă mică sunt în număr foarte mare și sunt înscriși în special la cercurile de dans și la diverse sporturi. Cei mai mari optează pentru informatică/robotică, jurnalism, teatru, creație literară, limbi străine, canto etc.
Și cursurile și deplasările la concursurile din calendarul Ministerului Educației sunt gratuite, mai precizează directorul Palatului Copiilor Slatina. Diverse cheltuieli pentru costume sau alte obiecte necesare pentru apariția pe scenă sunt uneori susținute cu ajutorul sponsorilor, alteori contribuie și părinții.

La Caracal funcționează Clubul Copiilor, cercurile de gimnastică aerobică, limbi străine (engleză și franceză), tenis de masă, muzică, dans, karting etc. fiind aproape deopotrivă solicitate. Copiii care frecventează cercurile au ocazia, de câteva ori pe an, să-i bucure pe părinți cu spectacolele organizate în oraș, iar cei care perseverează ajung în competițiile naționale.
Taxele pentru cursuri de tipul celor care se desfășoară gratuit la palatele și cluburile copiilor (instituții care funcționează în toate județele țării) sunt considerabile în schimb la furnizorii din mediul privat.
Cursurile pentru a învăța să cânți la un instrument, de exemplu, au costuri/ședință, la fel se întâmplă și la canto, robotică sau limbi străine, cele sportive au taxă lunară etc., astfel că o familie poate scoate din buzunar, în funcție de numărul de activități pe care le urmează copilul, câteva sute de lei și chiar peste 1.000 lei.