Ce tabere alegem pentru copii. Psiholog: „Sunt importante locurile cu tematică, dar să fie şi cu persoanele potrivite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În marea de oferte disponibile în ultimii ani în România, să alegi tabăra potrivită pentru copilul tău poate fi dificil. Iată ce ne sfătuieşte un psiholog şcolar.

Taberele tematice nu mai sunt de mulţi ani o noutate, deşi acestea au, de obicei, un cost mai ridicat decât cele în care profesorii însoţitori se ocupă, în linii mari, de programul elevilor. Părinţii le preferă pe primele, în speranţa că în câteva zile copiii lor fie vor aprofunda cunoştinţele de limbi străine, de matematică etc., fie vor dobândi cunoştinţe noi. Deşi alegerea nu este rea, spune psihologul şcolar Loredana Stroiuleasa, ce ar trebui, în schimb, să primeze este dorinţa copilului de a participa la astfel de tabere. Mai mult, când părinţii sunt cei care decid în locul copilului apare şi frustrarea.

„Mulţi părinţi îşi trimit copilul în tabăra de engleză, în tabăra de germană, în tabăra de... Sunt super-OK taberele astea şi sunt oameni pregătiţi, e totul în regulă, dar nu toţi copiii îşi doresc în tabăra de engleză. Nu toată gaşca merge în tabăra de engleză şi, până când ne facem noi prieteni, până ne adaptăm, am plecat. În plus, apare şi frustarea – colegii mei au plecat în tabăra aia cu doamna, pe mine m-au trimis părinţii în tabăra de engleză, să învăţ engleză, că nu-mi ajunge câtă engleză fac la şcoală şi la meditaţii“, explică psihologul şcolar, care recomandă să-i ascultăm pe copii înainte de a hotărî.

„Important este să laşi copilul să-şi aleagă tabăra, să meargă cu doamna, dacă vrea cu doamna, dacă nu, să vină de la el că vrea acolo unde îl trimitem şi nu ce ne dorim noi, de exemplu să înveţe engleză şi în vacanţa de vară, chiar dacă el o urăşte. E o tabără, e un moment de ralaxare. Asta-i părerea mea, ca mamă. Ca psiholog spun la fel: dacă nu-ţi permiţi să-l trimiţi în două tabere, e important să-l laşi în tabără cu prietenii, să meargă cu prietenii, să meargă cu doamna lui, să se simtă bine“, e de părere psihologul.

Deseori se întâmplă şi o altă situaţie, anume trimitem unul dintre copii în tabăra celuilalt. „Chiar am asistat la o discuţie. Părinţii vorbeau că îl trimit pe copil în tabără cu sora, cu clasa ei şi doamna ei învăţătoare. Şi copilul spunea: «Dar eu nu vreau cu Alexia, eu vreau cu clasa mea!». Şi părinţii insistau: «Trebuie să-nţelegi, nu te trimit cu doamna, te trimit în X ţară... “. Ideea era că acolo tabăra era foarte scumpă şi copilul trebuia să aprecieze că e scumpă. Şi mai costisitoare, şi unde să facă lucruri mai interesante. Dar copilul nu-şi dorea să facă lucrurile mai interesante, copilul îşi dorea să meargă în tabăra lui, cu doamna lui dirigintă, alături de colegi. E important unde îşi doreşte să meargă. Sigur că sunt importante şi aceste tabere cu tematică, dar să fie şi cu persoanele potrivite“, a mai spus psihologul.

Altfel, spun profesorii care îşi asumă să plece cu elevii în tabere, astăzi în mai toate taberele există monitori bine pregătiţi, care se ocupă foarte bine de elevi. Sunt inclusiv activităţi axate pe dezvoltare personală şi pe stimă de sine, iar schimbarea de atitudine, în special la copiii nesiguri, se observă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite