Ce soluţie a găsit primăria pentru criza locurilor de parcare. Primar: „Încercăm să introducem noul concept. Cetăţeanul să vină, dă cu carteluţa, bagă maşina...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O nouă parcare etajată va fi construită în zona Pandipo FOTO: Alina Mitran
O nouă parcare etajată va fi construită în zona Pandipo FOTO: Alina Mitran

Edilii oraşului au anunţat că au găsit soluţii pentru câteva sute de locuri de parcare noi în municipiu, problema parcării celor aproximativ 25.000 maşini din oraş fiind la acest moment exasperantă.

Să găseşti un loc de parcare în Slatina, indiferent de momentul zilei, a devenit o aventură. Din păcate, anunţă edilii, terenuri pe care să poată fi amenajate parcări la sol nu mai există, în condiţiile în care numărul de maşini creşte de la o zi la alta.

Primarul Slatinei, Emil Moţ, a vorbit joi, 9 mai 2019, despre două soluţii identificate decamdată pentru a rezolva parţial criza locurilor de parcare. În curând ar urma să înceapă lucrările la încă o parcare etajată în municipiu, cu o capacitate totală de 170 locuri, care va avea avantajul că va oferi, ca o soluţie inedită, şi un loc de joacă pentru copii.

„Este în zona Şcolii 10, săptămâna viitoare o să vină proiectantul să ne dea SF-ul, după care o să-l urcăm în licitaţie pentru proiect tehnic şi execuţie. Dacă totul merge bine, la toamnă ne apucăm de lucru. Va fi o parcare foarte frumoasă, din punctul meu de vedere, e un nou concept, deasupra parcării va fi un părculeţ. Este un nou concept pe care vreau să-l introduc în Slatina, să folosim aceeaşi zonă şi pentru relaxare“, a declarat Moţ. Parcarea va avea trei niveluri (1,5 la subsol şi 1,5 la suprafaţă) şi va tripla numărul de locuri de parcare disponibile în prezent.

Parcări modulare în mai multe zone din oraş

O altă soluţie propusă este aceea a amenajării unor parcări modulare, pe spaţii relativ mici. „Suntem în discuţii cu nişte firme. Slatina nu mai are unde să se extindă. Vrem să introducem în Slatina un nou model de parcare, acele parcări cu lifturi, parcări modulare, sunt ca nişte cuburi, şi în funcţie de zona în care le vom introduce vom face 20-30 de locuri de parcare în care cetăţeanul să vină, dă cu carteluţa, bagă maşina, liftul îi duce maşina într-un loc anume, se-ntoarce cu carteluţa, liftul îi aduce imediat maşina la scară. Sunt parcări mici, pe 100 m.p., în locuri unde putem să mai facem ceva.Parcările mari de beton ne iau mii de metri şi acest teren nu mai există în Slatina. Aşa că noi încercăm să introducem acest concept, tot la fel, în luna septembrie-octombrie sper să avem prima parcare de genul acesta în Slatina. Va fi un proiect pilot, vedem dacă merge şi vedem dacă slătinenii îl îmbrăţişează, iar dacă-l îmbrăţişează, îi dăm drumul“, a mai spus primarul.

Conform directorului Direcţiei Administrare Străzi şi Iluminat Public, Claudiu Dascălu, astfel de parcări ar putea fi amenajate, din ce s-a prospectat până în prezent, în zone ca: Aleea Lalelelor, Teiului, Zmeurei etc., fiind vorba, în total, de aproximativ 800 locuri noi de parcare. În câteva zile, a mai anunţat Dascălu, se va da în folosinţă şi noua parcare din cartierul „Eugen Ionescu“, unde s-au amenajat peste 70 locuri de parcare. Numărul maşinilor parcate la acest moment neregulamentar în acest cartier, pe trotuar majoritatea, este de peste 80 în această zonă.

În Slatina există la acest moment aproximativ 25.000 maşini şi doar 11.000 locuri de parcare amenajate, plus alte câteva sute locuri neamenajate, dar unde parcarea se poate realiza în condiţii bune. Mii de maşini sunt însă parcate direct pe trotuar sau în alte zone nepermise, numărul insuficient de locuri făcând, de altfel, dificil de pus în aplicare şi regulamentul de închiriere a unui loc de parcare în municipiu gândit cu aproximativ doi ani în urmă, dar la care între timp s-a renunţat.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite