Cazul de botulism care se întâlnește, ca medic, „o dată în viață”. Antidotul lipsește din spitalele din România

0
Publicat:

Un pacient de 58 ani, din județul Olt, diagnosticat cu botulism, s-a stins pe patul de spital. Antidotul pentru infecția care i-a curmat viața nu a fost disponibil la niciun spital unde l-au căutat medicii din Slatina.

Cazuri similare celui de la SJU Slatina apar foarte rar, spun medicii FOTO: Alina Mitran
Cazuri similare celui de la SJU Slatina apar foarte rar, spun medicii FOTO: Alina Mitran

Cazurile de botulism sunt atât de rare încât, spun medicii, „le întâlnești, ca medic, o dată în viață”. Medicii de la Spitalul Județean de Urgență Slatina s-au confruntat cu un astfel de caz, doar că suspiciunea pe care au ridicat-o specialiștii s-a ridicat cu o zi înainte ca pacientul să moară, iar rezultatele au confirmat botulismul după ce pacientul decedase. Mai mult, deciși să instituie tratamentul până la primirea rezultatelor, medicii s-au lovit de o problemă tipic românească: nu există antitoxina botulinică nici la spitalele mari din țară la care spitalul de provincie a apelat. Între timp, starea pacientului devenise atât de gravă încât, cel mai probabil, antidotul nu l-ar mai fi putut salva.

Vinovată, o conservă de pește făcută în casă

Bărbatul care a decedat în 21 septembrie 2022 s-a prezentat la spitalul din Slatina, în stare destul de gravă, în 15 septembrie. Anterior ar fi trecut, spun medicii SJU Slatina, și pe la medicul de familie. Bărbatul înghițea cu dificultate și respira greu. A fost internat în secția ORL, însă la scurt timp, a ajuns la Terapie Intensivă. L-au consultat medici cu specialitatea ORL, medici infecționiști, neurologi, i s-au făcut investigații imagistice, fără ca medicii să depisteze din ce cauză starea pacientului este de la o zi la alta, și ulterior de la o oră la alta, mai gravă.  

„Tabloul clinic al pacientului nu mergea către această infecție. Din punct de vedere clinic, pacientul nu a avut simptomatologie specifică. Tocmai în momentul în care, în data de 20, s-au reluat discuțiile și s-a refăcut anamneza cu familia pacientului, printre altele, s-a strecurat și această informație că ar fi consumat acea conservă de pește făcută în casă. Abia atunci s-au declanșat toate mecanismele astea de a te gândi spre așa ceva”, a declarat directorul medical al SJU Slatina, medicul Florin Popa.

Popa spune că imediat medicii au luat legătura, pentru a confirma, cu Institutul Cantacuzino, pentru a recolta ser. De asemenea, au fost contactate toate spitalele mari care puteau avea acest ser la la îndemână, pentru a se putea începe terapia.

„Nu s-a găsit, s-a găsit o singură fiolă, dacă nu mă înșel, pe undeva pe la Piatra Neamț, ceea ce era total ineficient, trebuiau minimum cinci flacoane o dată”, a declarat directorul medical al SJU Slatina, medicul Florin Popa.

Pacientul a venit cu insuficiență respiratorie la spital, spune directorul medical, a fost văzut de către medicul de la ORL, care a văzut pe fibroscopie o paralizie de corzi vocale, bilateral. A fost internat în Terapie Intensivă, prin secția ORL, s-a repetat la câteva zile fibroscopia „S-a decis intubația, s-a intrat în sală, s-a făcut traheostomie, laringoscopie suspendată...”, a completat dr. Popa.

În continuare lucrurile „nu se legau”, nici medicii neurologi nu au identificat o cauză neurologică ce ar fi putut explica starea pacientului. De-abia reluând discuțiile cu rudele, medicii au aflat că bărbatul consumase o conservă, „făcută în casă”. Rudele le-au mai spus medicilor că au consumat toți, însă doar bărbatul de 58 ani a prezentat simptome, din acest motiv medicii efectiv au fost uimiți să vadă că suspiciunea de botulism s-a confirmat.

Aproape 1.000 euro costă o fiolă din serul salvator

Faptul că pacienților diagnosticați cu botulism li se poate salva viața, dar că serul antibotulinic lipsește din spitalele din România, probabil motivat de raritatea acestei patologii, ar trebui să îngrijoreze. Chiar dacă tratamentul cu ser antibotulinic nu mai rezolvă daunele pe care toxina le face până în acel moment în organism, pacienții au șansa de a li se stopa evoluția bolii. În lipsa antidotului, însă, medicii sunt legați de mâini și de picioare.

Pacientul care a decedat în spitalul de la Slatina  a intrat în comă la puțin timp de la internare, șansele acestuia de a supraviețui, chiar și cu tratament țintit, fiind mici, apreciază medicii consultați de „Adevărul”.

„Să avem grijă de unde mâncăm, cum le preparăm”

Botulismul este poate cea mai gravă toxiinfecție alimentară, cauzată de toxina botulinică produsă de bacteria clostridium botulinum. Boala se manifestă prin paralizia progresivă a mușchilor, putându-se ajunge până la deces. Toxina poate fi însă inactivată termic, din acest motiv recomandarea fiind aceea de a consuma alimentele preparate termic. Conservele sunt cel mai des incriminate pentru apariția cazurilor de botulism.

Recomandarea este aceea de a acorda o atenție sporită condițiilor de igienă atunci când preparăm conservele în casă. Legumele trebuie bine spălate, iar sterilizarea conservelor trebuie să se facă prin fierbere.

„Să avem grijă de unde mâncăm, cum le preparăm”, spune medicul infecționist Oana Obretin, atrăgând atenția să nu consumăm conserve, nici din cele făcute în casă, și nici din cele cumpărate, dacă observăm semne de alterare (capac bombat, gust sau aspect modificate etc).  

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite