Câtă nevoie avem de suplimentele alimentare. „Intri în farmacie cu o reţetă de 12 lei şi pleci cu o plasă plină“
0Oboseala, virozele, zilele mohorâte, toate par să ne aducă probleme mai mari în sezonul rece, probleme care, ca prin minune, pot fi rezolvate înghiţind pilule de tot felul. Ce recomandă, de fapt, medicii pentru astfel de situaţii am încercat să aflăm stând de vorbă cu un medic de familie.
Te simţi obosit, ţi-e greu să cobori din pat, nu ratezi niciun „pui“ de răceală, ai fel de fel de simptome pe care, adesea, le pui pe seama unor carenţe în organism. Dacă de toate astea te plângi în farmacie, imediat se va găsi leacul, iar vitaminele la cutie trec rapid din raft în punga de cumpărături.
Înainte de a înghiţi suplimente alimentare de tot felul, ne spun medicii, e important să avem grijă ce mâncăm şi dacă nu cumva toate vitaminele care ne pot costa sute de lei le-am putea obţine din alimentaţie.
„Bomba“ de vitamina C din borcanul cu miere
„Destul de puţine sunt elementele pe care nu le putem asigura din alimentaţie. Vorbim de Omega 3, de exemplu. Bineînţeles, când vorbim de alimente e necesar să vorbim şi de calitatea acestora, de sursa din care provin, însă cu un pic de grijă nu avem nevoie să apelăm la suplimentele alimentare“, spune medicul de familie Emilia Răileanu.
Vitamina C, atât de necesară pentru a ne pune repede pe picioare când ne încearcă o viroză, de exemplu, e de preferat să o luăm nu din drajeuri, ci din... borcanul cu miere. „Avem la îndemână un produs absolut extraordinar, cătina. Spălăm fructele şi le punem într-un borcan, cam un sfert, iar restul completăm cu miere. Din acest produs consumăm câte o linguriţă-două pe zi, iar aportul de vitamina C va fi extraordinar“, spune medicul, atrăgând, în schimb, atenţia ca mierea să fie, la rândul ei, din sursă sigură. Cât despre cătină, recunoscută drept „ginsengul românesc“, ne este la îndemână, încă o găsim în toate pieţele.
Aport de vitamina C ne aduc şi fructele de pădure, pe care, e drept, ar trebui să ne îngrijim să le procurăm în sezon. „Afinele, murele, zmeura, se pot păstra la congelator, în punguţe mici. Se consumă ca atare, sau le putem adăuga în iaurtul simplu, în loc să consumăm acele produse atât de nocive, pline de zaharuri, care sunt iaurturile cu fructe din comerţ. Putem de asemenea consuma mere, dar din grădină, cele din market sunt în mod sigur tratate. Oricum, fructele din supermarket trebuie temeinic spălate, indiferet că sunt mere sau citrice. Le spălăm şi pe cele a căror coajă n-o consumăm, pentru că au la suprafaţă substanţe nocive pentru organism“, ne spunemedicul.
Ghimbirul creşte imunitatea
Pentru a ne pregăti organismul să lupte cu viruşii de tot felul şi alte încercări ale sezonului rece avem de asemenea la îndemână ghimbirul, ne sfătuieşte dr. Răileanu. „Ghimbirul îl găsim în supermarket. Eu îl tai feliuţe foarte subţiri şi fac infuzie. Adaug în acest ceai puţin zahăr brun, de exemplu. Ghimbirul ne creşte imunitatea“, ne dă medicul asigurări. Echinaceea are şi ea acelaşi rol şi putem consuma cu încredere ceaiul.
Din ce în ce mai agresiv sunt promovate produsele care ne asigură doza de licopen, spre exemplu, licopenul fiind considerat un antioxidant puternic, un element care ajută în lupta contra cancerului. Doar că, din păcate, din ce în ce mai puţine sunt familiile în care se consumă roşii sau conserve de roşii făcute în casă. „Problema suplimentelor este că nu prea au în spate studii. Le iei şi vezi ce efect au, cam asta ar fi. Pe de altă parte, să te aştepţi să găseşti sursa de licopen în pasta de roşii din supermarket, care are 5% substanţă uscată... Cine mai face bulion, pastă sau conserve în casă? Ideea este însă că le poţi congela. Eu le spăl bine, le şterg de apă şi le pun în punguţe. Atunci când le folosesc, le trec mai întâi printr-un jet de apă fierbinte, le decojesc şi le tai. Fac asta de ani de zile şi chiar vă recomand“, mai spune medicul.
Tot despre roşii, ne mai spune medicul, e important, atunci când nu cunoaştem bine sursa de proveninţă, să le consumăm, dar şi să le congelăm, în plin sezon, pentru a fi siguri că nu conţin prea multe substanţe folosite de fermieri pentru a le grăbi coacerea. „E valabil, de fapt, cam pentru toate produsele. De asemenea, ar trebui să consumăm produse specifice ţării, zonei chiar, pentru că avem şanse mai mari să fie proaspete. Nu ne gândim niciodată, atunci când consumăm un fruct exotic, oare când a fost cules, cât a făcut pe drum, unde s-a copt?“, atrage atenţia specialistul.
Şi deshidratarea fructelor, în special, poate fi o metodă de a păstra pentru consumul de peste iarnă produse sănătoase. „Sunt aparate speciale care fac acest lucru, iar fructele au gust foarte bun. Cred că merită o astfel de investiţie“, e de părere medicul.
„Dacă îţi iei cafeaua şi ţigara pe stomacul gol, e foarte probabil să ai dureri sau arsuri“
Cei obligaţi să calce pragul farmaciilor cel puţin o dată pe lună ştiu cel mai bine ce înseamnă să fii pur şi simplu asaltat de oferte. „Îmi spun pacienţii că au luat, pe lângă medicamentele prescrise, şi protecţie pentru ficat, şi protecţie pentru stomac, şi protecţie pentru mai nu ştiu ce, pentru că aşa le-a spus farmacista. Pleacă din cabinet cu o reţetă de 12 lei şi ies din farmacie cu produse de 60 de lei. Cred că ar trebui să ne mai temperăm puţin, să folosim toate aceste produse mai cu discernământ. Dacă ştii că ai un medicament puternic, nu-l iei pe stomacul gol, mănânci înainte. La fel, dacă ţi-ai luat ţigara şi cafeaua pe stomacul gol e foarte probabil să te doară stomacul, să ai arsuri. Pe de altă parte, problema cu aceste suplimente care asigură protecţie este că scad pH-ul şi la un moment dat există riscul să favorizeze apariţia altor complicaţii. Dacă ştii că ai probleme serioase, toamna şi primăvara, când se acutizează, pentru 4-6 săptămâni poţi să iei astfel de suplimente, însă luni sau ani la rând e prea mult. Ai arsuri, e foarte important să te întrebi şi de ce, ce ai mâncat, să-ţi controlezi alimentaţia, nu să încerci să combaţi cu medicamente efectele“, mai spune medicul.
CITIŢI ŞI: