Când este nevoie de antibiotic în tratarea guturaiului. Medic: „Nu luăm medicamentele chiar aşa, după ureche“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este sezonul virozelor de tot felul, iar în ultima perioadă au circulat viruşi care dau forme destul de îngrijorătoare de boală. Cum stabilim când acestea nu mai sunt simple viroze.

Clasicele simptome – dureri în gât, nas înfundat, secreţii, care pe unii ne chinuie mai mult, pe alţii mai puţin, nu sunt, de fiecare dată, semnele unei afecţiuni grave. Deşi supărătoare, răcelile nu se tratează, atrag atenţia medicii, cu antibiotice, pentru că adesea acestea sunt forme virale şi nu necesită antibiotico-terapie. E drept, spun medicii, uneori o răceală simplă se poate complica, însă medicul este cel care constată acest lucru.

„Nu luăm medicamentele chiar aşa, după ureche. Medicul este cel care trebuie să hotărască, indiferent că e vorba de copil sau de adult, asta pentru că avem praguri diferite ale durerii. Mi s-a întâmplat ca un pacient să aibă puroi în gât, cum spunem pe înţelesul tuturor, şi să-mi spună că îl doare puţin. De la început trebuie venit, să vedem dacă are ceva pulmonar,  pe amigdale, pe faringe. Dacă nu sunt semne de gravitate, ne oprim la simptomatice, deşi episodul poate să dureze. De aceea noi chemăm, după câteva zile, pacientul la recontrol, pentru a constata dacă simptomele s-au remis sau dacă se observă o îmbunătăţire, pentru că situaţia se poate şi complica“, a declarat medicul de familie Emilia Răileanu.

Pericolul, în cazul administrării de antibiotic fără ca forma bolii să necesite asta, este, pe de o parte, consumul în sine de medicamente, care, toate, au şi efecte adverse, iar pe de alta acela că, la îmbunătăţirea situaţiei, după o scurtă perioadă, pacientul ar putea întrerupe administrarea, iar un antibiotic administrat incorect determină în timp rezistenţă.

Ce putem face

În cazul unei răceli fără complicaţii, administrarea simptomaticelor este suficientă. Ceaiuri, paracetamol, vitamina C, decongestionante nazale, concomitent cu administrarea alimentelor  uşoare. „Compoturi, piureuri, mâncare gătită, evităm produsele fast-food“, ne sfătuieşte medicul. Ceaiurile din plante ne pot fi de ajutor, în special cele imunostimulatoare. Important ar fi, a mai spus medicul Emilia Răileanu, să ne putem permite să facem, în acesle zile, o pauză de o zi-două, în special în perioada în care simptomele sunt grave şi ne afectează activitatea, perioada de repaus grăbind vindecarea.

Vaccinarea antigripală este de asemenea indicată. „Chiar dacă în acest an vaccionul a venit târziu, am avut foarte mulţi doritori, o parte au cumpărat vaccinul din farmacii şi l-am administrat“, a mai spus medicul Răileanu.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite