240 de bălşeni îşi iau taxa de parcare înapoi. ADR- SV Oltenia a obligat Primăria Balş să restituie sumele încasate pentru parcările din bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcările noi din Balş le-au adus probleme autorităţilor locale. Foto: Adevărul
Parcările noi din Balş le-au adus probleme autorităţilor locale. Foto: Adevărul

Primăria Balş trebuie să returneze contravaloarea taxei de parcare încasată pentru locurile amenajate cu bani europeni, după ce departamentul de audit al ADR-SV Oltenia a constatat, în urma unui control, că primăria obţine profit, deşi timp de cinci ani de la încheierea proiectului n-ar fi avut voie să exploateze investiţia contra cost.

Jumătate din locurile de parcare disponibile la acest moment în Balş sunt amenajate printr-un proiect european. Administraţia orăşenească a propus consilierilor spre aprobare un regulament iar aceştia au aprobat proiectul prin care, printre altele, cei care vor să aibă asigurat locul de parcare chiar sub balcon sunt puşi să plătească o taxă de 100 lei anual. De anul trecut şi până de curând s-au şi găsit câteva sute de doritori care au achitat suma, mulţumiţi să găsească seara locul de parcare liber. 240 dintre ei însă îşi primesc în aceste zile banii înapoi, după ce ADR-SV Oltenia (organismul prin care a fost posibilă derularea proiectului european „Reabilitarea şi reamenajarea cartierului „Oraşul Nou” din localitatea Balş, judeţul Olt”, în cadrul Programului Operaţional Regional, proiect început în 2011 şi finalizat în septembrie 2014) a constatat în urma unui control că primăria a înregistrat profit dintr-un proiect care nu poate fi astfel exploatat pe o perioadă de cinci ani.

Valoarea totală a proiectului, care a cuprins jumătatea dreaptă a oraşului, în sensul de mers Balş – Slatina, a fost de 12,7 milioane lei. Cu aceste fonduri  s-a realizat modernizarea de alei carosabile, trotuare şi alei pietonale, locuri de joacă, parcări, puncte de colectare a gunoiului menajer. După trasarea locurilor de parcare au venit şi solicitările.

„Noi suntem puşi acum într-o situaţie foarte dificilă. Mai întâi că nu ştiam că nu avem voie să percepem aceste taxe, altfel nu mai aprobam un regulament, nu făceam toate astea, pentru că nu-nţeleg cine ar vrea să comită ilegalităţi. Nu strângi cine ştie ce bani la buget din 300 de locuri de parcare. Sunt în cauză 240 de locuri de parcare, din 1020 amenajate prin acel proiect, pentru că atâtea solicitări am avut în acea zonă. Solicitările au venit tocmai din partea cetăţenilor, pentru că au fost nenumărate situaţiile în care s-a reclamat vandalizarea autoturismelor. Fiecare vrea să-şi ştie maşina în siguranţă, eventual s-o poată vedea din balcon, iar suma percepută nu li s-a părut mare, din contră, ei au venit cu propunerea să plătească, iar locul de parcare să fie asigurat, să nu se mai certe cu vecinul. Unii au închiriat şi câte două locuri“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Balş, Cristian Popescu.

Situaţia, la acest moment, este însă destul de ciudată. De o parte a drumului european care traversează oraşul sunt cetăţenii care locuiesc în zona cu parcare amenajată pe bani europeni, care, şi de-au plătit taxă, îşi recuperează banii, de cealaltă parte, cetăţenii de peste stradă, cu locuri de parcare trasate din bani locali. Aceştia, dacă vor ca în continuare să ştie clar care le este locul de parcare, trebuie să achite suma de 100 de lei.

„La acest moment sunt destul de puţini cei care au achitat taxa de parcare de cealaltă parte a oraşului, pentru că n-am reuşit noi să trasăm prea multe parcări. Procedura nu este deloc aşa de simplă cum s-ar putea crede. Locurile trebuie inventariate, apar în planul zonal, e mai mult decât a trage linii cu vopsea. Oricum, bălşenii vor în continuare să-şi ştie maşina în siguranţă şi să nu se certe cu vecinul de bloc pe un loc sau altul“, a mai precizat Popescu.

Cât de sigur este locul de parcare, plătit sau nu, e în continuare discutabil. Din cele nouă camere de monitorizare video montate în oraş, cinci cuprind în arie şi parcări. Poliţie locală nu există, proprietarii neavând altceva de făcut decât să reclame la secţia „normală“ de poliţie că au găsit maşina avariată.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite