VIDEO Femeia cercetată penal fiindcă îşi apără proprietatea. Şi-a parcat maşina în faţa utilajelor trimise să-i asfalteze terenul cu forţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din Sibiu, care a acceptat în mod tacit ca o porţiune din terenul ei să fie traversat de maşini, a ajuns să fie cercetată penal.

Maria Crăciun, de profesie avocat, este cercetată pentru „împiedicarea circulaţiei pe un drum public“ fiindcă şi-a parcat autoturismul în faţa utilajelor şi muncitorilor primăriei trimişi să asfalteze drumul improvizat care se află, de fapt, pe proprietatea ei personală.

Situaţia în care a ajuns avocata Maria Crăciun îşi are originea în naţionalizările făcute de comunişti în 1967, când familiei Crăciun i-au fost naţionalizate aproximativ trei hectare de teren din jurul casei din Sibiu. Pe acest terenul naţionalizat au fost construite, mai apoi, sedii de firme şi chiar şi linii de cale ferată. După revoluţie, Maria Crăciun a pornit demersurile de retrocedare a acestor terenuri. Pentru o parte aşteaptă deja de ani buni despăgubiri, iar pentru o altă parcelă de aproximativ 2.700 de mp este în proces cu Primăria Sibiu.

Strada care şi-a schimbat traseul

În ultimii zece ani, în jurul casei Mariei Crăciun s-a intensificat activitatea comercială. Au apărut inclusiv baze de depozitare a materialelor de construcţii, iar cu timpul maşinile de mare tonaj şi-au croit o scurtătură pe terenul din spatele casei Mariei Crăciun. Femeia a tolerat acest lucru, deoarece aşteaptă finalizarea procesului cu Primăria Sibiu.

Iar în funcţie de rezultatul acestui proces ar urma să decidă ce va face cu terenul din spatele casei. „Puteam să fac gard şi să închid de mult, dar am zis că las drum de acces să pot ieşi şi eu cu maşina pe aici. Treptat, din accesul meu în curte a deveni drum folosit de toată lumea“, descrie evoluţia situaţiei Maria Crăciun. Faptul că strada şi-a modificat traseul este confirmat şi de vecini. „Strada Triajului avea curbă chiar aici, după casa noastră, nu mergea până către casa doamnei Crăciun, cum e acum”, întăresc oamenii care locuiesc în apropiere.

S-a ales cu dosar penal pentru că şi-a parcat maşina în curte

Confuzia terenului în litigiu

Reprezentanţii Primăriei Sibiu, în schimb, susţin că strada Triajului este în proprietatea municipalităţii în întregime. „Strada Triajului este proprietatea publică a Municipiului Sibiu, făcând parte din inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al municipiului Sibiu. O porţiune din strada Triajului face obiectul unui litigiu în baza Legii 10/2001 între Primăria Sibiu şi un cetăţean, procesul fiind încă în curs”, răspund, pentru „Adevărul“ reprezentanţii administraţiei.

Replica Mariei Crăciun este că cei de la Primărie fac o confuzie, deoarece terenul aflat în litigiu porneşte de la limita actualei ei proprietăţi. „Terenul în litigiu este cel cu calea ferată, de lângă, nu drumul. Le-am arătat, dar degeaba. Drumul e proprietatea mea!“, spune Maria Crăciun. 

image

Au revenit să-i lucreze în curte

Strada Triajului este asfaltată doar până la limita de proprietate indicată de Maria Crăciun. Porţiunea care trece pe terenul femeii este, de fapt, un drum de pământ pe care reprezentanţii Primăriei anunţă vor să îl întreţină. Anul trecut, în decembrie, firma angajată să întreţină străzile de pământ a încercat o primă intervenţie, dar Maria Crăciun le-a cerut să plece. Motivele avocatei ţin de faptul că, ulterior, Primăria ar putea invoca diferite pretenţii pentru lucrările executate. Săptămâna trecută, însă, muncitorii au revenit cu utilaje.

„I-am găsit întâmplător, mergeam spre casă şi le-am spus că nu le permit să lucreze la mine în curte, că am acte care atestă proprietatea mea“, aminteşte Maria Crăciun. Pentru că, de data aceasta, muncitorii nu au mai plecat, femeia a blocat drumul croit pe proprietatea sa cu maşina proprie. Drept răspuns, muncitorii au sunat la 112. „Poliţiştii au constatat că, pe fondul unui conflict legat de dreptul de  proprietate asupra terenului, o sibiancă în vârstă de 62 de ani a blocat circulaţia pe ambele sensuri ale străzii Triajului, fapt care a perturbat traficul rutier în zonă şi a pus în pericol siguranţa circulaţiei pe drumul public“, comunică reprezentanţii Poliţiei, care au deschis dosar penal pentru circulaţia pe drum public.

Acum vrea să închidă drumul

Maria Crăciun a mers marţi dimineaţă la parchet pentru a depune plângere pentru abuz şi tulburare de posesie împotriva reprezentanţilor Primăriei şi a firmei angajată de aceasta. „Mi-au suspendat şi carnetul de şofer, trebuie cumva să mi-l recuperez“, se plânge Maria Crăciun. Tot marţi dimineaţa a încercat, fără succes, să ajungă şi la primarul Sibiului. În schimb, a demarat procedurile pentru construirea unui gard. „Am luat formularele necesare pentru solicitarea certificat de urbanism, să construiesc acolo un gard cu poartă şi să închid drumul accesului public. Parcă văd că-mi vor refuza eliberarea acestui certificat“, se teme Maria Crăciun.

image

Antecedentele autorităţilor

Drumul asimilat ca parte a străzii Triajului de către Primăria Sibiu nu este pus pentru prima oară în discuţie între autorităţi şi Maria Crăciun. Acum cinci ani, în cadrul unui proiect de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în Sibiu a fost cuprinsă şi strada Triajului. La fel, muncitorii angajaţi să execute lucrările de extindere au vrut să intervină şi pe porţiunea de drum aflată pe proprietatea avocatei. „Ne-am trezit cu muncitori şi utilaje că au venit să facă aici canalizare, că au un proiect pe fonduri europene. A ieşit scandal mare atunci, fratelui meu au vrut să-i pună cătuşe. Le-am zis şi atunci: cum aţi putut face proiectul pe proprietatea mea? Nu i-am lăsat“, aminteşte Maria Crăciun.

Iar acum trei ani, Primăria a vrut să extindă zona asfaltată a străzii. „La fel, cu muncitori, cu utilaje, cu oameni de la primărie… I-am întrebat cum vor ei să asfalteze aici? Nu este strada voastră, e curtea mea! Părerea mea este că dacă primăria reuşeşte să facă investiţii, cum suntem în litigiu, poate înclina balanţa în favoarea ei“, explică Maria Crăciun. În ambele situaţii trecute, reprezentanţii Primăriei au renunţat la lucrările respective.

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite