Un profesor sibian reprezintă România la o competiţie mondială organizată de INTEL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este reprezentată în juriul internaţional al Campionatul Mondial de Branch Prediction (Championship Branch Prediction - CBP) de prof. univ. dr. ing. Lucian Vinţan, membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

CITEŞTE ŞI:

Invenţie sibiană premiată cu aur la Geneva

Un robot sibian joacă şah cu studenţii ULBS

Acesta a fost invitat în juriul celei de-a treia ediţii a renumitei competiţii internaţionale alături de alte 7 mari personalităţi ale ingineriei calculatoarelor din mari centre universitare ale lumii: 3 profesori la universităţi de top din SUA, un cercetător francez de mare notorietate (Dr. Andre Seznec) şi 3 cercetători de la compania INTEL (SUA) care se ocupă de implementarea noii generaţii de microprocesoare.

Între profesorii americani se remarcă Profesorul Yale Patt, câştigător al celui mai prestigios premiu din domeniul ingineriei calculatoarelor, Eckert-Mauchly Award, acordat de asociaţia internaţională ACM.

Prof. Patt este considerat părintele microprocesoarelor superscalare de tip Pentium IV.

CBP-3 este co-organizat de compania INTEL, interesată de cele mai eficiente idei actuale de predicţie dinamică a branch-urilor (instrucţiuni de salt condiţionat, fără de care nu s-ar putea scrie niciun program), implementabile în microprocesoarele viitorului apropiat, cu beneficii extraordinare asupra vitezei lor de procesare. Asemenea predictoare sunt esenţiale în cadrul tuturor microprocesoarelor moderne (spre ex. toate Pentium IV sau Intel Dual Core conţin aşa ceva).

Invitaţia de a face parte din juriu a fost adresată invocându-se meritele profesorului L. Vinţan în dezvoltarea paradigmei de predicţie dinamică adaptivă a instrucţiunilor de salt condiţionat (branches), prin multe idei novatoare, lucru care atestă nivelul ridicat al cercetării ştiinţifice practicate în cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Mai mult, contribuţiile ştiinţifice ale profesorului Vinţan în domeniu au fost citate în peste 160 de lucrări publicate în întreaga lume.

Concursul va fi organizat în conjuncţie cu cea mai prestigioasă şi mai elitistă conferinţă internaţională de micro-arhitecturi de calcul din lume, International Symposium on Computer Architecture (ISCA), ediţia a 38-a, care se va desfăşura între 4-8 iunie 2011 la San Jose, CA, SUA.

Cele mai valoroase dintre proiecte vor fi publicate în prestigioasa revistă de specialitate americana "Journal of Instruction-Level Parallelism" (JILP), unul dintre sponsorii competiţiei, alături de INTEL şi Conferinţa ISCA.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite