Traficul pe Valea Oltului, blocat cu orele de un incendiu violent. Un om a murit, iar două case au fost distruse VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai devastatoare incendii produse în acest an, în județul Sibiu, a avut loc marți dimineața, 10 octombrie, în Boița. Flăcările au ars mai multe imobile, iar un om și-a pierdut viața.

Mai bine de trei ore și jumătate s-au luptat cu flăcările pompierii militari din Sibiu solicitați să intervină la intrarea nordică în Defileul Oltului, în localitatea Boița, la un incendiu care s-a extins la două case de locuit. Focul a izbucnit în jurul orei 05,00 și s-a propagat rapid la un Service, amenajat într-una dintre anexele gospodărești.

„Pompierii sibieni intervin de urgență în localitatea Boița pe strada Boișoara, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu. La fața locului sunt mobilizate trei autospeciale de stingere, o autocisternă, o autospecială de primă intervenție, un echipaj SMURD și Serviciul de Voluntariat pentru Situații de Urgență Boița. Incendiul se manifestă violent la două case și o anexă gospodărească, pe o suprafață totală de aproximativ 300 mp”, au transmis inițial reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu.

În timp ce se luptau cu flăcările pompierii au dat peste un bărbat de 70 de ani, decedat. 

Cauza probabilă - un coș de fum deteriorat

„Au fost afectate în totalitate două case și o anexă gospodărească (Service) în care se afla un autoturism. Suprafața totală a fost de aproape 400 mp. De asemenea au ars toate bunurile din interiorul imobilelor, a menționat ulterior Andreea Ștefan, purtătoarea de cuvânt a ISU Sibiu.

Sursa citată a mai precizat și că cel mai probabil incendiul a izbucnit din cauza unui coș de fum deteriorat: „Incendiul a fost localizat. Se lucrează pentru lichidarea incendiului și îndepărtare efectelor negative”.

Cozi de mașini pe 10 km pe un singur sens de mers, la trei ore de la incendiu

Intervenția a determinat și ambuteiaje în traficul de pe Valea Oltului, dar și pe Autostrada Sibiu - Pitești, Lotul Șelimbăr - Boițaspre Sibiu. Reprezentanții Poliției Județene Sibiu au transmis la o oră de la izbucnirea incendiului. „DN 7, km. 251 m, Boița, trafic blocat total din cauza unui incendiu izbucnit la un imobil. De asemenea, este blocată și breteaua de legătură cu A1.

Mai apoi, autoritățile au anunțat că traficul a fost deblocat parțial la aproximativ două ore de la izbucnirea focului: „DN 7, Boița, trafic alternativ”.

Cu toate acestea, trei ore mai târziu, spre exemplu pe sensul de mers Vâlcea - Sibiu, cozile de mașini se întindeau până aproape de granița cu județul Vâlcea, adică pe o distanță de aproximativ 10 kilometri. 

Traficul pe Valea Oltului blocat din cauza unui incendiu produs în Boița Sibiu Foto Peter Stoica
Traficul pe Valea Oltului blocat din cauza unui incendiu produs în Boița Sibiu Foto Peter Stoica

Recomandări ISU

Cum se apropie sezonul rece, pompierii militari sibieni au ținut să prezinte o serie de soluții ca incendiul din Boișoara să nu se mai repete: „Pe această cale, vă recomandăm să acordați atenție coșurilor de fum și să țineți cont de o serie de măsuri preventive. Coșurile de fum trebuie obligatoriu verificate, reparate și curățate periodic de persoane specializate și autorizate. Nu este permis ca în coșuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperișului, planșeului etc.”.

De asemenea, este bine de știut că aceste coșuri de fum trebuie izolate față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a coșului cu 25 centimetri, În spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile. 

În podurile clădirilor, este recomandat ca aceste coșuri să fie tencuite pe interior și pe exterior vopsite cu var, pentru a se putea observa cu ușurință eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile. Tot în poduri, dar și în încăperile nesupravegheate, pardoseala din dreptul ușiței de curățare trebuie protejată cu materiale incombustibile. În plus, gurile de evacuare ale coșurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecție contra scânteilor (grătare din sârmă). 

„Se interzice folosirea improvizațiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereții combustibili sau în apropierea materialelor combustibile”, au mai atras atenția pompierii. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite