Româncă înșelată cu o jumătate de milion de euro de un „prinț nigerian”. „Pe noi, ca specialiști în drept, ne depășește”

0
Publicat:

Numărul fraudelor on-line e în creștere. O femeie din Sibiu a reclamat că a fost victima unei înșelătorii în urma căreia a pierdut peste 500.000 de euro, potrivit turnulsfatului.ro, care scrie că autoritățile nu prea reușesc să rezolve astfel de dosare pentru că nu au specialiști care să le ajute în domeniul IT.

Metoda „scrisoarea nigeriană” încă mai face victime. FOTO Shutterstock
Metoda „scrisoarea nigeriană” încă mai face victime. FOTO Shutterstock

Statisticile Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu arată că numărul infracțiunilor de înșelătorie a crescut cu 25% în 2023, față de anul precedent. În spatele acestor procente stau, în unele cazuri, adevărate drame.

„Scrisoarea nigeriană”

Unul dintre cazuri este cel al unei femei din Sibiu, care a căzut victimă unei înșelătorii pornită prin vechea metodă „scrisoarea nigeriană”, ajungând în final să piardă mai bine de jumătate de milion de euro, potrivit relatărilor făcute de un avocat sibian pentru Turnul Sfatului.

Infractorii acționază după tehnici din ce în ce mai rafinate și sunt tot mai greu de prins.

„Unei persoane i se spune că poate investi într-o schemă rapidă de finanțare, în urma căreia, după un aport de câteva sute de euro, câștigă uneori chiar și 1.000 de euro. Banii aceștia sunt virați victimelor în cont, pentru a li se câștiga încrederea. Mai apoi, victimele sunt din nou contactate – de multe ori prin discuții pe WhatsApp – pentru a li se propune continuarea colaborării” , este descriere unor fraude care au ajuns în fața avocaților sibieni în ultima perioadă.

La numărul prin care au ținut legătura nu mai răspunde nimeni

Sumele puse în joc cresc apoi:

„După ce victimele virează și peste 10.000 de euro în astfel de «investiții», acestea sunt înștiințate că pentru a li se plăti câștigul trebuie plătite niște impozite înainte. Impozite calculate la alte 2 – 3.000 de către autorii fraudelor care încredințează victimele că acești bani, laolaltă cu câștigul lor integral, le vor fi virate în conturi în câteva zile”.

Numai că, după câteva zile, la numărul de WhatsApp prin care au ținut legătura nu mai răspunde nimeni.

Dosarele care semnalează astfel de înșelătorii bat, adesea, pasul pe loc din cauza lipsei specialiștilor necesari în domeniul IT, care să îi ajute în cercetările penale.

„Este necesară angajarea unor specialiști. Pe noi, ca specialiști în drept, ne depășește”, recunoaște Bogdan Nicolae Dancu (foto), prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, care amintește că este vorba de dosare care necesită, de multe ori, o cooperare internațională.

La sfârșitul anului trecut, Poliția Română a emis o alertă prin care arăta că atacatorii conving victimele să investească în diferite platforme. După ce câștigă încrederea victimelor, atacatorii ajung să le determine să instaleze diferite aplicații pe telefon sau calculatoare. Iar prin aceste aplicații, atacatorii ajung să capete control asupra conturilor victimelor.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite