Reţete în Postul Paştelui - cele mai bune mâncăruri de post din Mărginimea Sibiului. Cum se prepară vuţele, ciorba de orez sau mărul cu sos de bulion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Placinta cu mere, de post, se prepara usor si este delicioasa
Placinta cu mere, de post, se prepara usor si este delicioasa

Reţete pentru Postul PAştelui. Maria Dănoiu (75 de ani), din localitatea sibiană Răşinari, găteşte şi acum reţete de post învăţate de la mama şi bunica ei. Din meniu nu lipsesc vuţele, un desert făcut din cartof, fiert şi dat prin pesmet cu zahăr, pilaful de post preparat cu un pic de zahăr, merele cu sos de bulion sau ciorba de orez, dar şi tradiţionalele sarmale de post.

Sarmalele de post au în compoziţie o ceapă mare, care se toacă mărunt şi se căleşte în ulei, şi peste care se adaugă doi morcovi raşi pe răzătoare, căliţi de asemenea în ulei. Peste ceapă şi morcov se pune orezul, apă, piper, sare şi ciuperci, după care compoziţia se pune la fiert. Când a fiert orezul, se lasă să se răcească, după care se aşează în foi de varză. Sarmalele se fierb pe sobă, la foc mic. 

Ciorba de orez are în compoziţie morcov şi ceapă, tocate mărunt şi călite puţin, care se pun la foc cu apă şi orez. Se adaugă bulion, pastă de ardei făcută în casă, 2-3 frunze de dafin şi sare, şi se lasă să fiarbă. 

Reţete în Postul Paştelui

Pilaful de post se face dintr-o ceapă mare, tăiată mărunt şi călită, peste care se pune bulion, sare şi o linguriţă de zahăr, truc învăţat de Maria Dănoiu de la mama ei, care adăuga o linguriţă de zahăr şi în tocăniţa de cartofi. Se mai pun frunze de dafin, sare şi piper, după care se adaugă orezul, o ceaşcă de orez la trei ceşti de apă. Se mai pun frunze de pătrunjel, se acoperă şi se lasă la cuptor. În funcţie de preferinţe, în compoziţie se pot adăuga ciuperci. 

Plăcinta cu măr, de post, se prepară dintr-o ceaşcă de zahăr, una de apă şi una de ulei, un praf de copt şi unul de vanilie, la care se adaugă făină cât încape, până se obţine un aluat care se poate întinde pe planşetă. Separat, se amestecă mărul ras cu zahăr şi scorţişoară, se aşează în tavă o foaie de aluat, apoi compoziţia de măr şi cea de-a doua foaie de aluat. Se înţeapă foaia de deasupra cu furculiţa şi după ce s-a copt se presară deasupra zahăr pudră. 

Vuţele se prepară din cartofi fierţi şi apoi zdrobiţi bine cu furculiţa. Pe planşetă, cartofii zdrobiţi se frământă cu un praf de sare şi făină cât încape, să se obţină un aluat consistent. Se întinde apoi un aluat de jumătate de centimetru grosime, se taie în fâşii late de 5 centimetri, care se răsucesc în forma cifrei 8. Se fierb în apă clocotită, se scot când ies la suprafaţă şi se tăvălesc printr-un amestec făcut pe foc, din pesmet şi zahăr. 

Mărul cu sos de bulion se prepară într-o cratiţă pusă pe foc mic, în care se pune ulei şi un pic de făină. Când făina e rumenită se pune bulion de casă, se face un fel de rântaş, peste care se pune apă, zahăr şi un pic de piper. Se lasă să fiarbă până când se obţine un sos, în care se adaugă măr tăiat feliuţe. Se mai lasă puţin pe foc, până când sunt fierte şi feliile de măr. 

Vă mai recomandăm: 

Prăjitură de post cu gem de prune şi aluat ras

Dacă sunteţi în căutarea unui desert de post uşor de preparat, vă propunem astăzi o reţetă inedită: prăjitură de post cu gem de prune şi aluat ras.

Reţete de ciocolată de casă fără lapte praf: un desert potrivit şi pentru Postul Paştelui

Reţetele de ciocolată de casă fără lapte praf au avanatajul că se prepară la rece, adică nu este nevoie să folosiţi aragazul. Prin urmare, vă prezentăm o reţetă rapidă, sănătoasă şi gustoasă, potrivită şi pentru cei care ţin post.

Reţetă pentru Postul Paştelui: ghiveci călugăresc

Celebra Sanda Marin avea în volumul Carte de Bucate şi reţeta de ghiveci călugăresc, potrivită pentru Postul Paştelui, însă după ce cartea a fost retipărită, în 1954, preparatele cu referinţe religioase, cum este şi ghiveciul de post, au fost introduse de comunişti sub forma reţetelor economice.

  

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite