Ponturi pentru vacanţa de iarnă ieftină. Cum se pot cumpăra bilete în staţiuni scumpe la preţ de chilipir
0Consultanţi în cadrul unei agenţii de turism au explicat pentru ”Adevărul” care sunt aspectele care trebuie luăte în calcul, în funcţie de tipul de vacanţă pentru care optăm.
Vacanţele tradiţionale în România
Cele mai căutate vacanţe de iarnă în România, în perioada sărbătorilor de iarnă, sunt cele cu specific tradiţional, în locuri precum Bucovina sau Maramureşul. Dacă aţi ales acest tip de vacanţă, e bine să faceţi rezervările cu 3-4 luni înainte, avantajul fiind, pe de o parte, faptul că atunci veţi avea de unde alege, iar pe de altă parte preţul care poate fi redus cu până la 30%.
Specialiştii recomandă pensiuni de cel puţin 3 margarete, ca să fiţi siguri că veţi avea condiţii bune, şi de asemenea pachete care să aibă toate mesele incluse. ”Cel mai bine este să alegi o pensiune sau un hotel care să ofere toate mesele pentru că, în perioada respectivă, fiind totul rezervat, ai toate şansele să nu găseşti, spre exemplu, alte locaţii unde să poţi lua masa”, explică Gabriela Astănoaiei, consultant în cadrul unei agenţii de turism din Sibiu.
City break-urile
Din ce în ce mai populare în rândul românilor sunt city-break-urile în timpul vacanţei de iarnă. ”E bine să alegeţi astfel de vacanţe în timpul săptămânii pentru că atunci biletele de avion şi cazările sunt mai ieftine. De asemenea este recomandat să faceţi rezervările din timp, pentru că pe ultima sută de metri nu veţi avea niciodată variante ieftine”, explică specialistul.
În ceea ce priveşte cazarea, hotelurile şi apartamentele în regim hotelier au, fiecare, avantaje şi dezavantaje. Hotelurile vin de regulă cu preţuri ceva mai mari dar şi cu o serie de facilităţi cum sunt micul dejun inclus şi posibilitatea de asistenţă permanentă la recepţie, de unde puteţi primi inclusiv hărţi şi recomandări pentru traseele turistice, posibilitate care nu există în cazul apartamentelor de închiriat. De cealaltă parte, apartamentele în regim hotelier au de regulă preţuri ceva mai mici şi sunt o variantă extrem de bună, spre exemplu, în cazul familiilor cu copii mici, dându-le posibilitatea să-i pregătească micuţului hrana ori de câte ori este nevoie. Atunci când căutaţi o variantă de cazare, nu luaţi neapărat în calcul zona centrală, una semicentrală este varianta ideală, pentru că preţul este mai mic iar obiectivele turistice sunt oricum poziţionate în tot oraşul, nu toate sunt în centru.
Un pont foarte bun ar fi, pe cât posibil, să vă faceţi rezervări online la obiectivele turistice pe care doriţi să le vizitaţi. Nu doar că veţi scuti timp la faţa locului, pentru că la obiectivele din marile capitale este de regulă foarte aglomerat şi puteţi pierde câteva ore la rând, dar faceţi şi economii pentru că, la rezervarea online, se oferă tot felul de facilităţi – preţuri mai mici, oferte de tipul 3 bilete la preţ de 2, acces gratuit pentru copii. Dacă vă documentaţi din timp, veţi găsi cu siguranţă, online, bilete care oferă acces la mai multe obiective turistice şi al căror cost este considerabil mai mic decât cel cumulat al biletelor la fiecare obiectiv turistic în parte.
Când începeţi să ”exploraţi” oraşul, cea mai accesibilă şi la îndemână variantă este cea a mijloacelor de transport în comun. ”Recomandăm transportul în comun pentru că este foarte bine dezvoltat, uşor de utilizat şi este cea mai ieftină variantă de deplasare. Metroul, acolo unde există, este o variantă foarte rapidă de deplasare, pentru că nu se mai stă în trafic, la semafoare sau treceri de pietoni. Pentru mijloacele de transport în comun sunt recomandate abonamentele, pe o zi sau mai multe, cu menţiunea că şi aici trebuiesc analizate ofertele pentru că se întâmplă ca un abonament pe 7 zile, de exemplu, să fie mai ieftin decât unul pe 3 zile”, explică specialistul.
O altă variantă, dacă mergeţi cu maşina personală, este să vă deplasaţi cu ajutorul acesteia, caz în care trebuie să luaţi în calcul şi costurile pentru parcări. La fel şi în cazul unei maşini închiriate, la preţul de închiriere adăugaţi şi costurile parcărilor. Dacă sunteţi mai mulţi, o variantă accesibilă este inclusiv taxiul, pentru că atunci costurile cursei se împart şi puteţi avea surpriza să ieşiţi mai ieftin decât dacă aţi fi mers cu mijloace de transport în comun.
Vacanţa la ski
Dacă vreţi să mergeţi la ski în perioada sărbătorilor sau în cea în care copiii au vacanţă, ideal este să faceţi rezervările în lunile august-septembrie. Puteţi beneficia de reduceri de 30-40 la sută şi aveţi în plus siguranţa că aveţi suficient de multe variante din care puteţi alege. Pentru că sunt cele mai căutate, se şi vând repede, iar pe ultima sută de metri puteţi constata fie că nu mai sunt variante, fie că cele rămase nu sunt şi cele mai convenabile. Pentru restul perioadelor cererile nu sunt atât de numeroase aşa că puteţi găsi varainte bune şi cu o lună-două înainte.
”Cabanele se pliază foarte bine grupurilor, atât tineri cât şi familii cu copii, hotelurile sunt pentru cei care vor să se bucure de vacanţă fără a avea grija meselor principale ale zilei”, explică specialistul.
E bine să vă alegeţi staţiunea şi în funcţie de cât de bine ştiţi să schiaţi, profesioniştilor fiindu-le recomandat să aleagă staţiuni cu peste 100 de kilometri de pârtii. Skipass-urile reprezintă de asemenea o cheltuială care poate fi, în multe cazuri, substanţială, aşa că e recomandat să alegeţi pachete cu skipass inclus, preţul fiind în acest caz mai mic. Un pont bun este şi să cumpăraţi skipass-urile de la recepţiile hotelurilor, pentru că şi aici preţurile sunt mai bune decât dacă le achiziţionaţi direct de pe pârtie.
Trebuie de asemenea să ţineţi cont că, dacă optaţi pentru skipass inclus, acesta se dă pe toată perioada sejurului aşa că, în cazul în care din 6 zile plănuiţi să schiaţi doar 3 şi restul să le petreceţi, de exemplu, la spa, atunci nu sunt rentabile pachetele cu skipass inclus, e mai avantajos să îl luaţi direct de la faţa locului, pentru cele 3 zile.
Vă mai recomandăm:
Doi tineri din Sibiu vă aşteaptă în weekend, într-o gospodărie ţărănească superbă din Mărginimea Sibiului, cu proiecţii de filme în podul şurii, plimbări cu căruţa, precum şi cu cele mai bune preparate tradiţionale româneşti.
FOTO Vacanţă la Albota, oaza de linişte din inima Făgăraşilor
La aproximativ 60 de kilometri de Sibiu, în inima naturii şi în decorul de poveste al munţilor Făgăraş, un complex turistic dezvoltat de un investitor german vă aşteaptă cu cele mai bune preparate din păstrav, pâine şi deserturi de casă, lacuri de pescuit şi peisaje care îţi taie respiraţia.
Vacanţă de poveste la Răşinari, în satul copilăriei lui Goga şi Cioran
La doar 10 kilometri de Sibiu, un sat românesc autentic, pitoresc şi plin de poveşti frumoase vă aşteaptă să-l descoperiţi în cadrul celei mai frumoase campanii Adevărul, „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă”.