Pavel Diaconu, bătrânul care merge la toate evenimentele îmbrăcat în cămaşa tradiţională şi promovează ia pe Facebook: „Ia şi tricolorul le am la suflet“
0Pavel Diaconu, în vârstă de 69 de ani, din localitatea sibiană Răşinari, merge la toate evenimentele importante îmbrăcat în ia tradiţională românească. Din dragoste pentru tradiţii, bătrânul şi-a amenajat acasă şi un minimuzeu cu obiecte tradiţionale.
În curtea casei din Răşinari a lui Pavel Diaconu (69 de ani) stau înşirate la loc de cinste cele mai frumoase ii româneşti, pregătite pentru a fi îmbrăcate cu mândrie, de Ziua Internaţională a Iei.
Promovează ia românească pe Facebook
Pavel Diaconu are şase ii, una mai frumoasă ca cealaltă, moştenite majoritatea de la părinţii şi bunicii soţiei sale. Atât de mult le iubeşte încât le-a dus, pentru a fi expuse, la nenumărate evenimente, în Sibiu şi în ţară. Cea mai veche dintre ele are nu mai puţin de 80 de ani.
„Ia cea mai veche e cu două flori de trifoi care reprezintă norocul în viaţă, are însemnul crucii care arată creştinismul şi semnul M, care arată că este o cămaşă bărbătească. La toate evenimentele merg îmbrăcat în ie, la biserică, mă plimb cu mare plăcere îmbrăcat aşa prin Muzeul Astra din Sibiu, chiar şi pe stradă umblu îmbrăcat ca Grigore Leşe.
N-am fost la niciun eveniment mare fără ie, când o îmbrac parcă mă simt mai tânăr, mai sănătos. Mă opreşte lumea peste tot să se fotografieze cu mine, chiar şi în benzinărie m-au oprit şi m-au rugat să fac poze. Iubesc ia pentru că e simbolul nostru din bătrâni, îmi dă sentimentul de patriotism, de „acasă”. Ia şi tricolorul le am la suflet”, povesteşte Pavel Diaconu.
Nu doar că poartă cu mândrie cămaşa tradiţională românească, dar o şi promovează peste tot pe unde are ocazia, şi încurajează tinerii să se reîntoarcă la tradiţii şi să îmbrace la rândul lor ii. Şi-a făcut singur o pagină de Facebook, unde este extrem de activ, postează fotografii şi interacţionează permanent cu cei aproximativ 200 de prieteni.
„Am încurajat mult tineretul să poarte ia, inclusiv cu nepoata mea, care a venit din Finlanda, am mers să-şi cumpere una. Am destui prieteni, le şi răspund dacă pun comentarii, promovez ia şi pe Facebook în ideea de a convinge şi tineretul să o poarte”, adaugă Pavel Diaconu.
Muzeul de acasă
De meserie electrician şi originar din judeţul Suceava, bărbatul a ajuns la Răşinari după ce s-a căsătorit, stabilindu-se împreună cu familia în casa părintească a soţiei. Iubeşte tradiţiile de mic copil şi de aproximativ 20 de ani a început să strângă obiecte vechi, tradiţionale, cu care a amenajat într-una dintre anexele casei un mic muzeu. I s-a dus vestea, aşa că multă lume îi trece pragul să viziteze muzeul. Îşi primeşte oaspeţii cu drag, fără să le ia nicio taxă, bucuros că poate povesti la cât mai multă lume despre vechile tradiţii populare româneşti.
„Am obiecte foarte vechi, de peste 100 de ani, inclusiv clădirea în care am amenajat muzeul are peste 100 de ani, acolo a trăit străbunica soţiei. De la rude, prieteni şi cunoştinţe am tot adunat „toate vechiturile”, cum spun ei, am aproximativ 200 de obiecte, inclusiv o carte care împlineşte anul ăsta 100 de ani. Am două costume populare vechi de 100 de ani, un brâu tricolor ţesut în război, suveici, piese de la războiul de ţesut, o sucală (unealtă cu ajutorul căreia se deapănă pe ţevi firul pentru războiul de ţesut manual, n.r.), piepteni pentru scărmănat lâna, un putinei de unt care iarăşi este vechi, tuciul în care fac ciobanii jintiţă”, povesteşte bărbatul.
La loc de cinste se află un tricolor foarte vechi, păstrat amintire din satul natal din Suceava. În curte dar şi în filigoria casei sunt miniaturi tradiţionale, iar pereţii sunt decoraţi, peste tot, cu obiecte vechi din gospodăriile ţărăneşti.
Pe Pavel Diaconu îl puteţi cunoaşte miercuri, în Piaţa Mică din Sibiu, unde la ora 17.00 va avea loc Hora Sânzienelor.
Vă mai recomandăm:
Medicul neonatolog Livia Ognean (46 de ani) a reuşit să mobilizeze colegi, părinţi şi oameni obişnuiţi pentru a schimba în bine viaţa unor copii de numai câteva sute de grame, internaţi la terapie intensivă neonatală în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Totul prin forţe proprii, independent de statul român.
Trei sibieni sunt posesorii unor nume cu rezonanţă în viaţa politică: Adrian Năstase, Ludovic Orban şi Mihai Ungureanu. Oamenii povestesc amuzaţi ce glume se fac pe seama lor, dar şi cum îşi văd celebrii tizi de la Bucureşti.
Ultima nuntă în satul sibian Gherdeal a avut loc în 1987, iar ultimul copil s-a născut aici în 1988. Din comunitatea înfloritoare de altădată, care număra 300 de suflete de români şi de saşi, acum au mai rămas doar 12 locuitori, şi toţi trecuţi de 50 de ani. Amintirile lor au rămas închise în cutii cu fotografii alb-negru.