Notarul Răzvan Mărginean şi ceilalţi inculpaţi din dosarul cămătăriei de la Sibiu rămân după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inculpatii din dosarul camatariei de la Sibiu ramna dupa gratii - Foto Dorin Ţimonea
Inculpatii din dosarul camatariei de la Sibiu ramna dupa gratii - Foto Dorin Ţimonea

Notarul Răzvan Mărginean şi ceilalţi inculpaţi din dosarul cămătăriei de la Sibiu rămân după gratii. Recursurile declarate de aceştia la prelungirea măsurii arestării preventive au fost respinse.

După ce magistraţii Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au admis, în dat de 5 februarie, prelungirea măsurii arestării preventive în cazul inculpaţilor din dosarul cămătăriei de la Sibiu, şase dintre cei şapte au declarat recursuri, care s-au judecat la Bucureşti, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Magistraţii Înaltei Curţi au respins recursurile declarate de Răzvan Mărginean, Constantin Cornea, Dumitru Damian, Daniel Iliuţ, Bogdan Jucan şi Ion Tanciu, iar aceştia rămân în continuare după gratii. 

Notarul şi ceilalţi şase inculpaţi sunt judecaţi în cel mai complex dosar instrumentat în ultimii ani de procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Crimă Organizată la Sibiu, după cel al grupării Lenis. 

Anchetatorii spun că membrii grupării dădeau bani cu împrumut, cu dobânzi foarte mari, împrumuturi garantate cu terenuri sau case.Dobânzile foarte mari erau impuse prin contracte notariale, iar prejudiciul în dosar depăşeşte un million de euro. 

Potrivit anchetatorilor, doi notari din Sibiu sunt cercetaţi în dosar, iar tranzacţiile cu cele mai mari probleme s-au făcut prin cabinetul lui Răzvan Mărginean, notarul arestat preventiv. Dacă va fi condamnat definitiv, acesta riscă excluderea din branşă. 

Cămătarii acţionau în Sibiu de ani buni, mai exact din 2001, însă actuala formulă de grup infracţional a luat fiinţă undeva în anul 2008. Victimele sunt de toate vârstele, şi erau racolate cu precădere din cazinouri, însă îi contactau şi direct pe cămătari, aceştia fiind cunoscuţi în oraş. Dobânda era de 10-15 la sută, lunar sau săptămânal, iar sumele pe care oamenii le primeau cu împrumut variau între câteva sute şi câteva zeci de mii de euro. Anchetatorii au identificat până acum 15 părţi vătămate, însă spun că numărul celor care au avut probleme este mult mai mare. 

Potrivit acestora, după semnarea contractelor de împrumut membrii grupării îşi ameninţau şi îşi băteau victimele, pentru a le determina să plătească sumele şi dobânzile din contractele de împrumut. Una din victime a fost chiar tăiată la picior cu un cuţit, însă nimeni nu s-a prezentat la spital. Mulţi dintre păgubiţi şi-au pierdut locuinţele sau terenurile cu care au garantat în contractele de împrumut. 

Alături de cămătari şi notari, în dosar este cercetată şi Bianca Jucan, o angajată în cadrul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Sibiu. Potrivit DIICOT, ”actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre invinuiţi, la solicitarea şi conform indicaţiilor membrilor grupării  şi cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferenţial obţinerea certificatelor de carte funciară”. Bianca Jucan este soţia lui Bogdan Jucan, unul din liderii grupării.  

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite